Home Economic-Financiar Grupurile de interese boicoteaza legea aprobarii tacite

Grupurile de interese boicoteaza legea aprobarii tacite

DISTRIBUIŢI

Desi fostul vicepremier George Copos a fost varful de lance in batalia pentru modificarea Ordonantei de Urgenta 27/2003 privind aprobarea tacita, odata cu demisia acestuia din guvern, batalia parea pierduta. Doar ca inlocuitorul acestuia, Bogdan Pascu (foto), a readus in atentie proiectul in cauza, propunand chiar modificari mai indraznete, care, daca vor fi aprobate, vor simplifica mult -viata- patronilor si companiilor, spre disperarea unor grupuri de interese meschine, ce-si vad amenintata astfel -importanta-. Poate ca si din aceasta cauza aprobarea acestui act normativ, cu efecte benefice pentru toti cetatenii, treneaza inexplicabil.

In esenta, legea in cauza va impune simplificarea birocratiei excesive in vederea obtinerii unor autorizatii, dar si responsabilizarea autoritatilor administratiei publice in vederea respectarii termenelor stabilite de lege pentru emiterea autorizatiilor. Doar ca rezistenta sistemului pare mai puternica decat vointa politica, cu atat mai mult cu cat noul proiect prevede si sanctiuni disciplinare pentru functionarii neglijenti sau incorecti.

Procurorul, exclus din solutionarea litigiilor

Din punctul nostru de vedere, una dintre cele mai importante prevederi incluse in proiectul de lege se refera la eliminarea obligativitatii participarii procurorului la solutionarea litigiilor in domeniul emiterii autorizatiilor care intra sub incidenta procedurii aprobarii tacite. De asemenea, in acest domeniu, instantele vor fi obligate sa devina extrem de operative pentru sistemul judiciar romanesc, in sensul ca vor trebui sa solutioneze o astfel de cerere in termen de cel mult 30 de zile de la primirea acesteia, cu citarea partilor. Dar reclamantul va depune la chemarea in judecata copia cererii de autorizare purtand numarul si data inregistrarii la autoritatea administratiei publice parate, insotita de intreaga documentatie depusa si mentiunile prevazute la art. 6, alin. 31 din noul proiect. Acestea sunt informatii exprese cu privire la termenul legal de solutionare a cererii in cauza si mentiunea referitoare la incadrarea acesteia in procedura aprobarii tacite, mentiuni care vor fi facute obligatoriu in scris de catre functionarul autoritatii in cauza.

Simpla recunoastere tine loc de autorizatie

Facem precizarea in contextul de fata ca procedura aprobarii tacite este aplicabila oricarei autorizatii emise de autoritatile administratiei publice, cu exceptia celor emise in domeniul activitatilor nucleare, a celor care privesc regimul armelor de foc, munitiilor si explozibililor, regimul drogurilor si precursorilor, precum si a autorizatiilor din domeniul sigurantei nationale, context in care sfera de aplicabilitate este deosebit de vasta si de real folos inclusiv pentru cetateanul obisnuit, neimplicat in mediul de afaceri.

Imbold catre functionar

Cheia intregii proceduri se regaseste in prevederile art. 8 din proiect, care angajeaza pe deplin si responsabilitatea institutiei, respectiv a functionarului, care nu se va mai putea limita la simpla inregistrare a unei cereri, acesta din urma fiind obligat sa ii aduce la cunostinta petentului in scris existenta cazului de aprobare tacita cu privire la autorizatia in cauza. Mai mult, petentul poate solicita chiar si eliberarea din partea registraturii autoritatii respective a unui document prin care sa se confirme faptul ca nu a fost eliberat, in termenul prevazut de lege, nici un raspuns cu privire la solicitarea sa, care va trebui eliberat in termen de cel mult 5 zile. Dar importanta acestei prevederi este cu adevarat deosebit de importanta, fiindca respectivul document va reprezenta confirmarea -din partea autoritatii administratiei publice in cauza a aplicarii procedurii aprobarii tacite si permite solicitantului desfasurarea activitatii, prestarea serviciului sau exercitarea profesiei-, tinand loc -de autorizatie in toate situatiile, inclusiv in fata organelor de control,- cu exceptia cazului cand autorizatiile pentru anumite cazuri sunt valide numai in forma standard, expres reglementata de lege, sau daca nu este mentionata in anexa ordonatei referitoare la aprobarea tacita.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.