Home Actualitate Fostul șef al Poștei Române, Mihai Toader, trimis în judecată...

Fostul șef al Poștei Române, Mihai Toader, trimis în judecată pentru un prejudiciu de 4 mil euro

DISTRIBUIŢI

Anchetele ziarului „Curentul“ sunt din nou confirmate de anchetele procurorilor anticorupție. Fostul președinte al CA și director general al Companiei Naționale Poșta Romånă SA, Toader Mihai, și alți doi foști directori ai Poștei au fost trimiși în judecată, în legătură cu semnarea a șase polițe de asigurare, prin care instituția a fost păgubită cu peste 4 milioane de euro. Reamintim că în cursul anului 2006, ziarul „Curentul“ a publicat zeci de anchete pe tema ilegalităților comise la Poșta Romånă de Mihai Toader și acoliții săi. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a lui Mihai Toader Dan, fost președinte al Consiliului de Administrație și director general al Companiei Naționale Poșta Romånă SA (CNPR), pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.
De asemenea, au fost trimiși în judecată și Emanoil Lepădatu, fost director economic executiv al CNPR SA, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, și Andrei Marinescu, fost director executiv al Direcției de dezvoltare strategică a CNPR SA, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.
Totodată, a fost deferit justiției, în același dosar, Neculai Pintilie, administrator la SC CONTINENTAL ASIG SA, Daniela Moisă, administrator la SC PRONOVA, și Maricel Păcuraru, cunoscut cu antecedente penale, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, spălare de bani, evaziune fiscală. Interesant e faptul că sursa informațiilor și documentelor pentru anchetele ziarului „Curentul“, care au dus în cele din urmă la trimiterea în judecată a lui Mihai Toader &co., a fost tocmai Maricel Păcuraru, cel acuzat de procurori de complicitate la abuz în serviciu, spălare de bani și evaziune fiscală.
De asemenea, Iulian Ditcov, administrator la SC GENIUS NETWORK SRL, va fi judecat pentru spălare de bani, iar Lucian Beșchea, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

Polițe de milioane de euro, cu intermediari fictivi

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2006, inculpații Toader Dan Mihai, Lepădatu Emanoil și Marinescu Andrei, în calitate de președinte al Consiliului de Administrație și director general, director economic executiv, respectiv director executiv al Direcției de Dezvoltare Strategică al CNPR SA, au inițiat și au aprobat încheierea a șase polițe de asigurare pentru angajații Poștei Române pentru riscuri cum ar fi: accidente, boli profesionale, riscuri de sănătate etc. Polițele au fost încheiate între Compania Națională Poșta Română și SC ALLIANZ ȚIRIAC ASIGURĂRI SA, SC ASTRA ASIGURĂRI SA și SC OMNIASIG VIENNA INSURANCE GROUP, cu încălcarea regulamentelor CNPR SA și a condițiilor generale și specifice privind asigurările de viață.
Prin aceasta au cauzat un prejudiciu în dauna Poștei Române în valoare de 14.387.819,59 de lei (echivalentul a aproximativ 4.087.448,74 de euro).
La încheierea acestor polițe au participat în mod fictiv, ca intermediari, inculpații Pintilie Neculai, Moisă Daniela (ca administratori ai SC CONTINENTAL ASIG SA și SC PRONOVA SRL) și Beșchea Lucian, beneficiind astfel în mod nelegal de suma totală de 6.944.765 de lei, reprezentând comisionul de intermediere. Inculpatul Păcuraru Maricel a beneficiat de suma totală de 6.781.465 de lei. De asemenea, Păcuraru Maricel a dobândit suma de 1.741.500 lei, pe care a folosit-o în interes personal și a transferat-o către alte persoane fizice sau juridice deși cunoștea că provine din infracțiuni, explică DNA.
La rândul lor, cunoscând că provine din încheierea nelegală a polițelor de asigurare, inculpații Pintilie Neculai, Moisă Daniela și Ditcov Iulian au înregistrat în contabilitatea firmelor administrate de ei (și controlate de Păcuraru Maricel) suma totală de 12.892.273,86 de lei, pe care ulterior au transferat-o, prin diferite modalități, către alte persoane fizice sau juridice, pentru a-i ascunde originea ilicită, afirmă DNA.
Inculpații Pintilie Neculai și Moisă Daniela au înregistrat în contabilitatea firmelor cheltuieli fictive, sustrăgându-se de la plata unui impozit pe profit către bugetul de stat în valoare totală de 2.313.439 de lei.
CNPR SA s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 9.048.370 de lei, iar Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă cu suma de 8.983.353,56 de lei.
În vederea recuperării acestui prejudiciu, au fost luate măsuri asigurătorii față de bunurile mobile și imobile ale inculpaților Toader Dan Mihai, Marinescu Andrei, Lepădatu Emanoil, Păcuraru Maricel, Beșchea Lucian, Moisă Daniela, Pintilie Neculai, precum și a dreptului de proprietate indiviză asupra unui imobil din București deținut de SC PRONOVA SRL.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.