Pesediștii și peneliștii fac orice ca să-l împiedice pe Băsescu să inițieze referendumul pentru un Parlament unicameral! Ieri, noua majoritate PSD-PNL a picat în Senat ordonanța prin care se prevedea ca referendumul pentru Parlamentul unicameral să se organizeze în aceeași zi cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Nimic anormal. Doar că a făcut-o folosindu-se de tertipuri precum „votul imaginar“. Altfel nu se poate explica de ce liberalul Varujan Vosganian apare ca și cum ar fi votat, cånd de fapt el era într-o emisiune în direct la Realitatea TV.
Senatorul PD-L Valentin Calcan a explicat pentru ziarul „Curentul“ cum s-a derulat întreaga „operațiune anti-referendum“.
Mai întåi, președintele Senatului Mircea Geoană a convocat o ședință de plen cel puțin misterioasă, care nu era în program și care trebuia să se desfășoare tocmai azi.
Apoi, cånd s-a supus la vot, ordonanța a picat la numai două voturi diferență. Dintre voturile împotrivă, 22 erau ale liberalilor. Surpriza celor de la PD-L a venit atunci cånd i-au numărat pe liberali. Erau numai 19!
Unul din cei 22 care „votaseră“, adică Varujan Vosganian, nu avea cum s-o facă. Asta dat fiind că era în direct la Realitatea TV. Singurul mijloc prin care ar fi putut apărea ca votant ar fi fost ca un coleg să fi votat cu cartela lui de vot. Sau dacă Vosganian e al naibii de bun la a mișca lucrurile de la distanță!
„Cum să furi în halul ăsta?“ a întrebat retoric Calcan.
„Ce dacă s-a furat?“
Tot senatorul Calcan a povestit că în momentul în care pedeliștii au protestat vehement față de această fraudă, senatorul liberal Dan Radu Rușanu ar fi declarat „Ce dacă s-a furat? Asta e, a trecut!“
Chiar dacă pedeliștii au părăsit sala și au anunțat că vor contesta decizia, deocamdată ordonanța de urgență pentru organizarea referendumului odată cu alegerile prezidențiale a fost respinsă în Senat. Totuși, aceasta mai are o șansă de a fi adoptată, în condițiile în care Camera Deputaților e cameră decizională, nu Senatul. Acolo, însă, funcționează tot o alianță PSD+PNL, așa că surprizele pot apărea.
Miza – tot prezidențialele
Parlamentul încearcă să amåne la nesfårșit referendumul pentru parlament unicameral, în condițiile în care aceasta i-ar oferi un avantaj electoral lui Traian Băsescu la alegerile prezidențiale din 6 decembrie. Spre deosebire de contracandidații săi, Băsescu a anunțat că programul său politic vizează reforma statului, iar trecerea la Parlamentul unicameral este parte a acestui program.
Ordonanța de urgență prevede că punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului inițiat de președintele Romåniei urmează să fie exprimat, printr-o hotăråre adoptată în ședința comună a celor două Camere, cu votul majorității deputaților și senatorilor prezenți, în termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la solicitarea șefului statului.
Potrivit ordonanței, dacă Parlamentul nu își transmite punctul de vedere în termenul stabilit, președintele va putea emite decretul privind organizarea referendumului după expirarea acestui termen, procedura constituțională de consultare a Parlamentului consideråndu-se îndeplinită.
O altă prevedere conținută de actul normativ stabilește că ambele scrutine se realizează în cadrul acelorași secții de votare, operațiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleași birouri electorale.