Promisiuni -a la francaise-
Directorul general al Apa Nova, Andreas Baude, a promis ca vor fi formate echipe speciale de interventie pentru desfundarea retelei de canalizare si prevenirea indundatiilor, in cazul precipitatiilor abundente.
-Exista intarzieri in ceea ce priveste intretinerea preventiva a sistemului de canalizare, insa vom mobiliza tot personalul departamentului de specialitate, care va fi suplimentat cu inca circa 100 de persoane. In curand vom dispune de cinci utilaje specifice, pe care le vom primi de la sucursala Vivendi din Ungaria-, a spus Baude.
Dar de ce abia in 2002 s-a hotarat Apa Nova sa desfunde cu utilaje de import canalele Bucurestiului, cand asemenea -episoade- nedorite au loc la fiecare dezghet sau aversa mai consistenta ? C*est difficile a repondre. N*est-ce pas, monsieur Baude?
In opinia directorului de la Apa Nova, principala cauza a infundarii retelelor de canalizare o constituie… deversarea de catre societatiile de salubrizare a gunoaielor in canale! Ca si cand tot gunoiul Capitalei ar ajunge in conductele acestei companii…
Primaria Capitalei are scuze pentru Apa Nova
-Sistemul de canalizare din oras a fost proiectat in raport de anumiti parametri. El poate face fata in conditii optime unui debit de 30 de litri pe metru patrat, timp de 40 de minute. Cantitatea de apa cazuta in cursul serii de duminica a ajuns insa, in unele zone, si la 60 de litri pe metru patrat-, a declarat Razvan Murgeanu, director de profil in cadrul Primariei Capitalei.
El a incercat totusi sa spele (ca tot exista apa din belsug…) obrazul celor doua institutii, afirmand ca echipele de interventie ale Primariei si ale societatii de apa si canalizare Apa Nova au intervenit cu rapiditate, insa volumul de apa ce trebuia evacuat a fost mult mai mare decat capacitatea sistemului de canalizare. Mai mult, caseta de colectare de sub Dambovita aproape s-a umplut si a intrat sub presiune timp de o ora, fapt care a generat probleme in colectarea apelor adunate pe strazi.
Dar ceea ce nu stie directorul de profil din Primaria Capitalei este ca apelurile telefonice la numarul 9262 nu au fost preluate de nimeni, din simplul motiv ca duminica nu se lucreaza…
ANRSC poate deveni o sperietoare pentru regiile care nu respecta legea
Abia numit in functia de secretar de stat, presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile publice de Gospodarire Comunala (ANRSC), fostul viceprimar al Capitalei, Ioan Radu, s-a pus pe treaba, somand conducerea Apa Nova sa-si respecte contractul asumat in privinta administrarii apei si canalului Bucurestiului. -Trebuie sa avem servicii de calitate, la un pret acceptabil si in cantitate cel putin suficienta. Fiindca Apa Nova a nesocotit si contractul cu municipalitatea si cu cetatenii, ma vad nevoit sa atrag atentia ca putem merge chiar pana la ridicarea licentei de functionare a respectivei societati-, a spus Radu. El a mai amintit ca pe langa majorarile nejustificate si repetate de preturi, incarcarea facturilor, utilizarea unor bunuri ale fostului RGAB fara nici un fel de act, -inexistenta- contractului, lipsa de transparenta si dialog (fapte semnalate pe larg de publicatia noastra), in ultimele zile, ignoranta manifestata de Apa Nova a transformat -Micul Paris- intr-o autentica -Venetie-. -Ploile din ultimele zile au facut ca Bucurestiul sa se scalde in apa. Canalele de care respectiva societate raspunde sunt inutilizabile-, a precizat Radu. -Apa Nova reprezinta exemplul clar cum nu trebuiesc privatizate serviciile vitale. Statul a intrat la stapan-, a declarat presedintele ANRSC.
Nici RATB si RADET nu au scapat de -acuzele- aduse de Ioan Radu. Acesta a spus ca modificarea tarifelor se va face de acuma inainte numai pe baza unei fundamentari tehnice, nu pe vorbe. -Una dintre sarcinile propuse este si identificarea cailor de diminuare a tarifului gigacaloriei, precum si cel al pretului calatoriei cu transportul in comun-, a mai afirmat Radu. Ca exemplu de ineficienta, presedintele ANRSC a nominalizat RATB, la care -cu cat cresc incasarile, scade profitul-. Totodata, -atata timp cat RATB are baze proprii pentru ingrijirea mijloacelor de transport din dotare, nu vad de ce ar fi necesar sa plateasca unei firme obscure cate 3,5 milioane de lei pentru spalarea unui autobuz-, a adaugat fostul viceprimar Radu.
-Scopul reglementarii serviciilor publice de gospodarire comunala il constituie evolutia convergenta a acestora catre standardele de civilizatie europeana. ANRSC va avea opt agentii teritoriale, grupand cate 4-5 judete. Pana la sfarsitul anului 2003 ne-am propus licentierea tuturor operatorilor din domeniu. Cine va respecta legea va fi prietenul nostru. Cine nu…-, a conchis Ioan Radu.