Situatia locativa de dupa decembrie 1989 a demnitarilor si, in general, a liderilor politici a trezit un interes perfect justificat in toate sferele societatii. De la muncitorul din fabrica la somerul tranzitiei interminabile si de la intelectualul avid de cunoastere pana la bugetarul amarat, toti priveau cu jind la noua clasa conducatoare, intrebandu-se in ce conditii locuiesc demnitarii. La cativa ani de la Revolutie, a aparut celebra sintagma -Nastase, patru case-, pentru a justifica, parca, foamea imobiliara a tuturor politicienilor, indiferent de orientarea doctrinara. Ulterior, -Nastase, patru case- s-a transformat in -Nastase, un bloc si nenumarate case-, rima fiind intotdeauna extrem de potrivita, indiferent de numarul locuintelor actualului prim-ministru.
Cu exceptia presedintelui PRM, Corneliu Vadim Tudor, si a liberalului Dinu (Dan Costache) Patriciu, un vesnic opozant al guvernelor postdecembriste, indiferent daca PNL a fost sau nu asociat al Puterii, restul liderilor politici au beneficiat de statutul de demnitari, care le-a dat dreptul, potrivit legii, la obtinerea unor locuinte de serviciu, gestionate de Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat, infiintata inca din 1990. Chiar daca, in anumite perioade, unii dintre alesii neamului nu au mai avut functii compatibile cu calitatea de demnitar, fiind in opozitie, ei au continuat sa locuiasca in imobilele capatate de la RAAPPS, desi, potrivit legii, acest lucru nu le mai era permis. Politicienii in cauza nu s-au sinchisit de semnalele din partea mass-media sau din taberele adverse, vaitandu-se ca sunt supusi unor presiuni politice pentru a parasi casele in care domiciliaza. Cele doua rocade la Putere au pus oarecum capat acestor divergente. Singura personalitate care nu intra in discutie este MS Regele Mihai, care si-a recapatat o parte din proprietatile la care a avut dreptul.
Vecini in Primaverii
In fosta zona de lux a nomenclaturii comuniste, la cateva strazi unii de altii, convietuiesc trei politicieni care, intr-o forma sau alta, au influentat politica romaneasca de dupa 1990: Ion Iliescu, actualul sef al statului, fost presedinte al PDSR; Petre Roman, prim-ministru, presedinte al Senatului, ministru de externe si presedinte al PD (toate functiile fiind de domeniul trecutului); Dinu Patriciu, vicepresedinte PNL si fost lider al PL*93.
Vecini in Kiseleff
Un trio -formidabil- locuieste in acelasi imobil dintr-o strada adiacenta Kiseleff-ului: Adrian Nastase, primul-ministru in functie, presedintele PSD, al PDSR si presedinte al Camerei Deputatilor in perioada 1992-1996.
Nicolae Vacaroiu, presedinte al Senatului, fost prim-ministru; Traian Basescu, presedinte al PD, fost ministru al transporturilor in trei Guverne.
Vecini in Cotroceni
In cartierul vilelor de lux invechite de trecerea timpului s-au aciuat, rand pe rand, patru politicieni care, in diferite momente, s-au aflat in conflict, nesuportandu-se nici astazi prea mult unul pe celalalt: Corneliu Vadim Tudor, senator, presedintele PRM; Radu Vasile, fost prim-ministru, fost secretar general al PNTCD, actual senator PD; Valeriu Stoica, presedintele PNL, fost ministru de justitie; Emil Constantinescu, fost sef al statului si presedinte al defunctei CDR.
Vecini la bloc in centrul Capitalei
Ultimii doi presedinti ai PNTCD locuiesc in zona Piata Unirii – Bdul Balcescu, la cateva blocuri unul de altul: Ion Diaconescu, fost presedinte al Camerei Deputatilor; Victor Ciorbea, fost prim-ministru. Un alt taranist care domiciliaza la bloc, atunci cand se afla in Capitala, dar in zona Baneasa, este Ioan Avram Muresan, fost ministru al agriculturii si al relatiei Guvernului cu Parlamentul.
Vecin cu televiziunea!
Gard in gard cu sediul TVR locuieste in prezent ministrul de externe Mircea Geoana, fost ambasador al Romaniei la Washington.
Dusmani pe aceeasi baricada in Kiseleff-Prezan
Intamplarea i-a asezat unul langa altul. Adversari politici nedeclarati, Nastase si Vacaroiu, sau -declarati-, Nastase, Vacaroiu si Basescu nu prea isi vorbesc atunci cand se mai intalnesc in -spatiile comune-. De altfel, ei au intrari diferite in apartamentele lor. Sotiile insa par a fi mai intelegatoare si se mai saluta din cand in cand. Imobilul in care domiciliaza fruntasii social-democrati se afla pe Bdul Maresalul Constantin Prezan.
In -Primaverii-, conexiunea Stangii cu Dreapta
Cei trei politicieni stau la cateva strazi distanta, putandu-se vizita in secret. Conexiunile sunt deja facute. Petre Roman a fost copilul de suflet al lui Iliescu. Amandoi au recunoscut recent ca nu-si poarta ranchiuna dupa despartirea -sangeroasa- din toamna lui 1991. Despre Dinu Patriciu, autor al catorva sciziuni liberale, se spune ca este calul troian al partidului de guvernamant in cadrul miscarii liberale.
Seful statului domiciliaza la parterul unei vile de pe strada Jean Monnet. Cladirea este pazita in permanenta de sepepisti, care nu te lasa nici macar sa privesti, daramite sa te si apropii. Ion Iliescu si Nina, consoarta sa, sunt multumiti, se pare, de locuinta, nu si insa de cheltuielile la intretinere. Nu cu mult timp in urma, presedintele s-a plans de factura extrem de mare la gaze.
Imobilul in care sta Petre Roman, situat pe strada Nikolai Gogol, este mai mult cochet decat somptuos. Terenul din jur face insa toti banii. De altfel, acesta, in suprafata totala de 456 mp, a fost revendicat la 18 octombrie 2001 de catre Nagat Viorica, notificarea fiind inregistrata la RAAPPS in baza Legii 10/2001.
Liderul liberal, Dinu Patriciu, este printre putinii politicieni care nu s-a sfiit sa-si dea adresa in cartea de telefon, aratand probabil ca nu are nimic de ascuns. Dan Costache sau Dinu – pe numele sau de scena, politica, desigur – locuieste intr-o vila draguta pe strada Herastrau, pe masura renumelui sau in politica si a fortei sale in afaceri.
Mircea Geoana, mai aproape de Iliescu
Dupa revenirea din America, ministrul roman de externe, Mircea Geoana, a capatat de la RAAPPS o casa pe masura functiei sale. El s-a mutat astfel in fosta locuinta a ex-presedintelui Constantinescu, de pe strada Emil Pangratti nr. 20. Interesant este ca imobilul alaturat de la numarul 21 a fost revendicat la 22 iunie 2001. Va avea aceeasi soarta si locuinta de serviciu a lui Geoana? Chiar daca pare a fi izolat de ceilalti politicieni, ministrul se afla destul de aproape de locuinta presedintelui Iliescu si ceva mai departe de a premierului. Zvonurile privind intentia sefului statului de a-l inlocui pe Nastase cu Geoana ar putea justifica macar apropierea locativa dintre presedinte si ministrul de externe.
Cotroceniul celor patru inamici
Dintre toti politicienii, vecinii Vadim si Vasile au avut cele mai multe divergente -de cartier-. Emil Constantinescu si Valeriu Stoica nu s-au inteles nici ei prea bine. Relatii de inamicitie si de adversitate politica nu au fost niciodata intre cei patru vecini din Cotroceni, luati doi cate doi, oricum i-ai aranja si permuta. Disputa dintre Vadim si Vasile bate insa toate recordurile, fiind cunoscuta publicului larg. -Lipit- de vila lui C.V. Tudor, fostul premier taranist a fost nevoit sa suporte, mai ales in perioada sefiei la Palatul Victoria, mahalagismele presedintelui PRM, care intrase in conflict pana si cu sotia senatorului PD, caracterizand-o in fel si chip. In plus, Vadim a putut observa, cu ochiul sau de -vultur cruciat-, cu ce limuzine se plimbau odraslele lui Radu Vasile, dezvaluire de senzatie prezenta sistematic in revista -Romania Mare- si la conferintele tribunului.
Fostul sef al tarii, Emil Constantinescu, nu a putut scapa de inamicii sai, nici dupa ce a fost nevoit sa paraseasca resedinta din Pangratti pentru a se muta in Cotroceni, unde a stat o perioada, cu chirie, intr-o vila de pe strada Elefterie nr. 44. O data cu intrarea in vigoare a Legii privind drepturile fostilor sefi de stat, Emil a primit o noua locuinta, localizata tot pe undeva prin Cotroceni.
Centrul taranist al Capitalei
Venerabilul lider taranist domiciliaza de multi ani intr-un apartament cu trei camere aflat in Piata Unirii. Locuinta fostului presedinte al Camerei Deputatilor este proverbiala printre taranisti, datorita modestiei sale. Ion Diaconescu imparte cele trei camere cu sotia sa, Jeni Diaconescu, cea care-l apara adesea de ziaristii curiosi. Locuinta din Piata Unirii este aproape abandonata in timpul verii de catre liderul taranist, care se retrage la odihna la casa sa parinteasca din Botesti, Arges.
La cateva sute de metri de predecesorul sau, presedintele PNTCD, Victor Ciorbea, continua sa locuiasca impreuna cu sotia sa, Lacrima Ciorbea, intr-un apartament cu trei camere, pe Bulevardul Nicolae Balcescu. Familia Ciorbea a domiciliat aici chiar si in perioada in care capul familiei era premierul tarii. Cel de-al treilea membru al familiei, fiica presedintelui taranist a fost scoasa de la intretinere, intrucat, de cativa ani buni, domnisoara Ciorbea plateste apa si gazele in America, unde isi face studiile.