Marile companii de constructii din Israel vor continua si anul viitor sa investeasca sute de milioane de dolari pentru a se extinde in strainatate, in pofida conditiilor economice nefavorabile, zonelor preferate in mod traditional – Europa de Est si Canada – urmand sa li se adauge Statele Unite si Marea Britanie, se arata intr-un articol al publicatiei israeliene -Ha*aretz-.
Printre cele mai importante proiecte de viitor ale constructorilor israelieni se numara cel al companiei Africa-Israel, care intentioneaza sa ridice o serie de blocuri de locuinte in Praga, planurile similare ale grupului Housing & Construction in Cehia, Ungaria si Polonia, dublate de proiectul dezvoltarii de spatii destinate birourilor, precum si proiectele companiei Ocif Investments and Development, care intentioneaza sa construiasca la Londra spatii locative.
In afara destinatiilor deja mentionate, situate in cele mai multe cazuri in emisfera nordica, exista si companii israeliene de constructii care se dezvolta in Australia si America de Sud. Principalul motiv pentru care firmele din Israel prefera sa investeasca in strainatate, uneori in detrimentul pietei interne, este nivelul de numai 20-30% al costurilor pe care constructorii trebuie sa-l suporte in stadiul initial al investitiei. Mai mult, in Canada si Marea Britanie, spre exemplu, creditele garantate prin proiect pot atinge nivelul de 80-90% din costul total.
De asemenea, aceste tari permit incheierea de contracte de inchiriere a spatiilor destinate birourilor pe o perioada de 15-20 de ani, in vreme ce in Israel norma este de cinci ani, cu posibilitatea prelungirii pentru inca cinci ani.
Mai exista in Israel si o serie de alte restrictii care reorienteaza constructorii catre alte tari, precum si avantajul ca, de cele mai multe ori, un constructor israelian va fi contractat de un antreprenor de origine israeliana, plecat din tara.
Housing & Construction desfasoara activitati in strainatate inca de la sfarsitul anilor *50, in acea perioada concentrandu-se in principal in statele in curs de dezvoltare din America Centrala, Africa si Asia. In anul 1995, compania a preluat proiecte de constructii si in Europa de Est, in tari precum Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia si Romania.
Potrivit directorului executiv al Housing & Construction, Uzi Vardy-Zer, compania a investit in strainatate in anul 2000 circa 160 milioane de dolari, cifra estimata sa creasca pana la 200 milioane de dolari in acest an. In plus, pentru urmatorii doi ani, Vardy-Zer preconizeaza ca ponderea investitiilor realizate de companie in strainatate in intreaga activitate a firmei se va majora pana la 50%, comparativ cu nivelul actual de aproximativ 20%. Reprezentantul companiei a mai aratat ca gradul redus de implicare al constructorilor israelieni pe piata interna are la baza si lipsa de cooperare a autoritatilor.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane