Home Actualitate Afacerea Oil Terminal Constanța merge la DNA

Afacerea Oil Terminal Constanța merge la DNA

DISTRIBUIŢI

În urma anchetelor pertinente din presa independentă privind afacerile necurate desfășurate de Oil Terminal Constanța, o asociație civică  preocupată constant de apărarea legalității a sesizat Direcția Națională Anticorupție, pentru a întreprinde demersurile necesare în vederea sancționării faptelor de corupție semnalate, în ce-i privește pe Ioan Silviu Wagner, director general al SC Oil Terminal SA Constanța și Șerban Tudor, ministru secretar de stat în Ministerul Economiei. Redăm mai jos sesizarea adresată procurorilor anticorupție.

SESIZARE

Cu privire la persoana numiților Ioan Silviu Wagner, în calitatea sa de Director General al S.C. OIL TERMINAL S.A. CONSTANțA, și Șerban Tudor, în calitatea sa de Ministru Secretar de Stat în cadrul Ministerului Economiei, pentru săvårșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, gestiune frauduloasă, luare și dare de mită, prevăzute și pedepsite de disp. art. 214, 248, 254, 255 Cod Penal precum și a unor fapte de corupție, prevăzute de legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.
Solicităm verificarea și cercetarea celor sesizate de către noi și tragerea la răspundere a celor vinovați.

MOTIVE:

ÎN FAPT: Subscrisa asociație manifestă o preocupare constantă cu privire la activitatea din cadrul unor instituții de interes național, precum și cu privire la activitatea din cadrul acestor instituții, îndeosebi a persoanelor responsabile cu gestionarea banilor publici.
În speță, vă sesizăm cu privire la activitatea numiților Ioan Silviu Wagner în calitatea sa de Director General al S.C. OIL TERMINAL S.A. CONSTANȚA și Șerban Tudor în calitatea sa de Ministru Secretar de Stat în cadrul Ministerului Economiei în legătură cu S.C. OIL TERMINAL S.A. CONSTANȚA, societate înființată în temeiul Legii nr. 31/1990, prin H.G. nr. 1200/12.11.1990, fiind o societate pe acțiuni cu capital majoritar de stat.
Această societate are ca activitate principală manipularea țițeiului, produselor petroliere, petrochimice, chimice lichide și alte produse finite sau materii prime lichide pentru import, export și tranzit.
Societatea se ocupă în prezent cu prestări de servicii privind primirea, încărcarea și descărcarea țițeiului, produselor petroliere, petrochimice, chimice, acționarul majoritar al societății fiind în prezent Ministerul Economiei, prin preluarea acestuia de la AVAS a pachetului majoritar de acțiuni reprezentånd 59,62224% din capitalul social al societății.
Dincolo de modul dubios prin care un fost șef de serviciu pază al societății, fără studii de specialitate în domeniul petrochimic, a ajuns să dețină și să exercite, pe cumetrii politice, funcția de director general al celui mai mare și mai modern terminal petrolier al țării, vă sesizăm o serie de nereguli ale  activității celor două personaje mai sus arătate, care prin activitatea lor în cadrul S.C. OIL TERMINAL S.A. CONSTANȚA au adus grave prejudicii materiale acestei societăți – ce constituie obiectiv economic strategic, de interes național.
Neregulile la care facem referire se regăsesc în cuprinsul Raportului „privind controlul tematic desfășurat la S.C. OIL TERMINAL S.A. CONSTANȚA“, raport întocmit anul acesta de către Serviciul de Inspecție Generală din Cadrul Ministerului Economiei.
Prin acest Raport, inspectorii au constatat mai multe nereguli privind modalitatea de organizare și desfășurare a unor licitații publice privind servicii desfășurate de societăți contractante.
În ceea ce îl privește pe dl. Secretar de Stat Tudor Șerban, acesta își permite să dea indicații directe, în scris, cu privire la firmele agreate de dånsul (nu știm potrivit căror criterii) pentru încheierea de contracte de operare produse petroliere, implicåndu-se direct, cu nerespectarea legii privind organizarea licitațiilor publice, în procedura de selectare a societăților contractante cu S.C. OIL TERMINAL S.A. CONSTANȚA.
Pentru aceste considerente, apreciem că există serioase suspiciuni privind existența unor fapte de corupție, ce afectează interesul public, respectiv devalizează banii cuveniți Ministerului Economiei (Statului Romån) prin încheierea unor contracte de servicii frauduloase, nelegale, în dauna banului public și în favoarea firmelor-căpușă și a celor ce le manipulează și le mulg din umbră.
Pentru aceste considerente, vă solicităm verificarea și cercetarea celor sesizate de către noi și tragerea la răspundere penală a celor vinovați.
Cu stimă,
Asociația  Civic Media

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.