Home Actualitate Cine este deputatul pușcăriabil Ion Stan

Cine este deputatul pușcăriabil Ion Stan

DISTRIBUIŢI

Deputatul PSD Ion Stan, protejat puternic zilele acestea de partid pentru a nu ajunge în arest, deși există dovezi clare privind traficul de influență practicat de acesta și mita solicitată în schimbul serviciilor, a fost implicat de-a lungul timpului în mai multe dosare penale dar, de fiecare dată partidul și bunul său prieten Radu Timofte, fostul șef al SRI, au fost la datorie, apărându-l de brațul ciuntit al justiției. Dovedind că lucrează cu unități de măsură diferite , USL a decis ieri să amâne votul din Parlament în dosarul deputatului Stan până miercurea viitoare, după alegeri, ca să nu tulbure cumva ultimele zile de campanie cu zăngănit de cătușe  că deh, nu dă bine pentru alianță. Deși PSD încearcă să ne convingă că bietul Stan e o victimă, profilul  îl dă de gol pe deputatul pesedist.
Potrivit informațiilor apărute de-a lungul vremii în presă,  Ion Stan  ar fi  apărut într-un dosar penal, în perioada 1997 – 2000,  in care  a fost anchetat pentru infracțiuni economice  pe  când era director la S.C. ALIM Târgoviște.
Dar, de departe, cel mai scandalos dosar   în care a apărut deputatul a fost pe vremea când Stan era șeful comisiei SRI din Camera Deputaților, bun prieten cu înalți ofițeri SRI, intre care generalul Ovidiu Soare din conducerea SRI. La vremea aceea, Stan  era președinte PSD Dâmbovița, sprijinit puternic de președintele Ion Iliescu  si  apropiat al fostului șef SRI, RaduTimofte (decedat intre timp), cu care a fost si coleg de partid, mai precis intre anii 2001-2004. Potrivit presei, în acel dosar a fost scapăt cu știința lui Ion Iliescu.Acesta a sărit de altfel și acum în apărarea lui Stan, declarând presei că este un om cinstit și corect. Poate cu el.
Scandal – "Distileria"-, în care a fost implicat Stan , a fost dezvăluit de  România Libera.
Mare parte din afacerea   "Distileria" a fost mușamalizată, iar probele distruse, motiv pentru care protectorii PSD din dosar au scăpat de trimiteri in judecata. In schimb, nu a scăpat generalul Ovidiu Soare, implicat in scandal.
Deputatul PSD Ion Stan a fost   implicat si el in afacerea "Distileria", intre 2001-2003, operațiune protejata de președintele de atunci  Ion Iliescu . Stan  nu a fost trimis in judecata pentru ca interceptările dintre el si un om de afaceri, in mod bizar, au dispărut.
Însă, in 2005, au fost anchetați si apoi trimiși in judecata pentru  "Distileria"- protejarea evaziunii fiscale cu alcool –  si pentru     pentru alte fapte de corupție si condamnați de prima instanta înalții ofițeri SRI, care l-au protejat pe Stan in acea afacere, intre care si generalul Soare.   
Ion Stan obișnuia sa socializeze cu conducerea SRI  in perioada 2001-2004, oferindu-le partide de pescuit la Nucet, Dâmbovița. Intre invitații sai s-au aflat persoane din conducerea SRI, ca șeful instituției, Radu Timofte, si   generalul Ovidu Soare.  
In rechizitoriul de trimitere in judecata a unor înalți ofițeri SRI ( intre care si generalul Soare)  pentru fapte de corupție, se face trimitere si la acea partida de pescuit, ocazie cu care generalul Soare l-a avertizat pe Stan ca este interceptat cu mandat într-o afacere ilegala cu alcool.
De altfel, in declarația sa scrisa, generalul Soare a recunoscut ca l-a informat pe deputatul PSD Ion Stan de faptul ca i-au fost interceptate convorbirile cu afaceristul urmărit de SRI, dar a menționat ca a făcut acest gest in cadrul atribuțiilor de prevenție.
La fel a procedat si șeful SRI, Radu Timofte, care     a scris in declarația sa data la DNA   :"Ion Stan a adus in discuție subiectul, ca ar fi auzit ca SRI ii interceptează convorbirile telefonice (…). Ion Stan nu putea sa aibă aceste informații decât din cadrul SRI", a declarat in scris Radu Timofte.
  Însă, la audierile de la DNA , Ion Stan a negat faptul ca generalul Soare  l-ar fi avertizat ca ii sunt interceptate convorbirile cu acel om de afaceri pe care il ajuta.
    In dosarul   disjuns din  "Distileria",  cercetările  au fost  continuate fata de făptuitorii Dorina Miclescu (fost consilier al premierului Năstase) si Mihai Anastasescu, dar dosarul a fost clasat din lipsa de probe.
 
?óÔé¼?¿Potrivit documentelor, "vectorul" (adică cel urmărit informativ) Mihai Anastasescu l-a sunat pe deputatul PSD Ion Stan, șeful Comisiei parlamentare de control al SRI, la data de 12.02. 2002, la ora 13.01. Ion Stan l-a anunțat pe Anastasescu de faptul ca toate telefoanele de la toate firmele sale sunt ascultate de SRI. In aceeași zi, la ora 13.43, Mihai Anastasescu a sunat la o firma de-a sa si a atras atenția unei salariate ca toate telefoanele societății sunt sub ascultarea SRI. Stan a avut informațiile, potrivit rechizitoriului, de la generalul SRI Ovidiu Soare. Stan a negat, dar gen. SRI Soare a confirmat, susținând ca prin transmiterea informațiilor către Ion Stan a făcut prevenție, fapta permisa de lege. Confirmări au existat si in declarațiile fostului sef al SRI Radu Timofte, care a susținut ca "Ion Stan nu putea sa aiba aceste informații decât din cadrul SRI sau de la beneficiarii informațiilor".
Când ofițerii SRI care monitorizau cazul au ajuns in "inima" Guvernului Năstase si a Parlamentului României, conducerea SRI a fost determinata sa refuze prelungirea mandatelor de interceptare. In acest sens exista chiar o înregistrare a unei discuții in care Dorina Mihăilescu il liniștește pe Mihai Anastasescu, asigurându-l ca mandatul de interceptare nu va mai fi prelungit, fapt care s-a si întâmplat. Ofițerii SRI care au lucrat la caz au fost pedepsiți. ?ê?£eful SRI Prahova, Ion Stănescu, a fost demis de la conducerea unității fără motiv si s-a pensionat. Ofițerul de caz Adrian Radu a fost mutat, la ordinul generalului Soare, la Direcția Economica SRI București. Pentru ca nu s-a "potolit" si a insistat sa lucreze la caz, a fost trecut in rezerva, pe motive înscenate (potrivit plângerii penale 61/P/2006 de la Parchetul General). ?óÔé¼?¿După îndepărtarea celor doi, dosarul "Distileria" a fost închis, fără sesizarea Parchetului, la ordinul aceluiași general Ovidiu Soare. Ofițerii Ion Stanescu si Adrian Radu au încercat sa salveze cazul si s-au dus in audiență la consilierul prezidențial Dan Iosif, care i-a sfătuit sa depună un raport către șeful CSAT președintele Ion Iliescu. Cei doi ofițeri au depus acel raport la administrația prezidențială, la data de 16 august 2004, dar Ion Iliescu nu a luat nici o măsură. Prietenii știu de ce…

Mihaela Dobrescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.