Home Actualitate Satul de chihlimbar din România

Satul de chihlimbar din România

DISTRIBUIŢI

Undeva la vreo suta de kilometri de Brasov, spre Buzau, se afla comuna Colti. E renumita pentru asezarile rupestre si pentru muzeul de chihlimbar, unice in tara. Locuitorii comunei au un adevarat cult pentru aceasta piatra semipretioasa. Nici unuia nu-i lipseste de la gat sau de la mana o bucatica de chihlimbar. Ei spun ca aceste pietre ii apara de rele si le vindeca bolile. -Pentru noi, chihlimbarul are puteri magice, ne vindeca de boli si ne apara de rele. Cunosc mai multe persoane care aveau probleme grave cu glanda tiroida si au purtat mai mult timp la gat un colier de chihlimbar. S-au vindecat. Si oamenii care sufera de inima se trateaza tot asa-, povesteste batranul satului.

Turistii, intampinati cu chihlimbar

Recunoscatori pentru bogatia de pret cu care i-a inzestrat Dumnezeu, satenii din Colti si-au cladit un muzeu al chihlimbarului. -Locuitorii comunei primeau fiecare turist cu bucati de chihlimbar. Toata stralucirea acestei pietre se oglindea in ochii lor. La un moment dat, prin anii *70, chiar au reusit sa impresioneze pe cineva. Un secretar de partid a propus ca aceasta comuna sa fie premiata. Cu banii din premiu, oamenii au turnat fundatia casei care avea sa fie muzeu. Apoi totul a venit de la sine-, isi aminteste muzeograful Viorica Nica. Piatra cu piatra, colier cu colier, harti, legende, documente vechi, tot ce este acum in Cetatea Chihlimbarului sunt piese care au au fost ale satenilor. -Ei se mandresc cu aceasta constructie. Dar mai ales cu piesele pe care ea le adaposteste. Unele dintre ele au o valoare nepretuita.-

50 de ani de traditie

Oamenii au adus si au expus in vitrine fiecare bucatica de piatra pe care au gasit-o in mine. Au pus suflet in aceasta constructie. Iar munca lor n-a fost in zadar. Fiecare piesa a muzeului, singurul muzeu al chihlimbarului din tara, ascunde de fapt lupta satenilor cu intunericul din mina. Acum, vin sa vada minunile scoase din adancuri oameni din toata tara si din toate coturile pamantului. Pentru ca muzeului i s-a dus vestea in cei 50 de ani de cand si-a deschis portile.

Prizonieri in chihlimbar

In incaperile muzeului s-au adunat peste 200 de piese din chihlimbar. Turistii par insa fascinati de bucatile mari, de culoare aramie, in miezul carora sunt prizoniere pe vesnicie insecte. O furnica mare, neagra, fosilizata in piatra pare pusa acolo de mana unui bijutier iscusit. -Mana omului n-ar fi reusit asa ceva. Timpul si legile nescrise ale naturii au decis ca aceasta insecta sa-si duca vesnicia in chihlimbar. Oamnii care vin aici pentru intaia oara stau minute in sir privind aceasta minune. Interesant este ca aceasta vietate pare vie. Te-astepti sa miste, desi sta acolo adormita de zeci de ani-, spune Viorica Nica.

Aurul nebunilor

Intr-o camera separata a muzeului din Colti, intr-o vitrina mare, este expusa piatra nebunilor sau aurulul nebunilor, cum ii spun localinicii. Este vorba de pirita, o piatra semipretioasa care seamana cu aurul. Legendele spun ca stralucirea piritei ii innebunea pe cei care o gaseau in adancul minelor. Oamenii ieseau la suprafata si plangeau de bucurie. Credeau ca tin intre degete bucati de aur. Dezamagirea era cumplita cand li se spunea ca averea lor era de fapt pirita. Batranii isi amintesc ca, de durere, multi oameni au innebunit si n-au mai avut puterea sa cobore in mina niciodata. Se raspandise si-o poveste. Cum ca diavolul le fura aurul si-l tranforma in praf stralucitor fara valoare minerilor care nu vor sa-si vanda sufletul.

Pietrele zodiacale

Intr-un coltisor al muzeului e locul pietrelor zodiacale. Fiecare zodie are o anumita piatra pretioasa sau semipretioasa. Turistii cumpara aceste pietre cu credinta ca ii vor apara de rau. Zodiei berbec ii corespunde jaspul, racului – aventurinul, balantei – agatul, capricornului – obsidianul, taurului – cuartul roz, leului – ochiul de somn, scorpionului – carneolul, varsatorului – howlitul. Zodia gemenilor e aparata de ochiul de tigru, fecioara – de cuart, sagetatorul – de calcedonia, iar pestii – de ametist.

Bijuteriile Elenei Ceausescu

In muzeul de la Colti si-au gasit loc si cateva dintre bijuteriile Elenei Ceusescu. -Chihlimbarul a fost slefuit cu grija, apoi fiecare bucatica a primit forma de cerc. Bobitele au fost insirate pe un fir special care nu ataca piatra. Asa au aparut colierele. Elena Ceusescu si-a dorit foarte mult o astfel de bijuterie si dorinta i s-a implinit. Le-a purtat multa vreme. Dupa ce sotii Ceausescu au fost impuscati, angajatii Muzeului de Istorie din Buzau au incercat sa recupereze aceste bijuterii. N-a fost usor. Au trecut ani buni pana cand colierele au ajuns inapoi la noi, la Colti. Acum sunt admirate si, uneori, ravnite in taina de cei care le vad-, spune muzeograful.

Falsificatorii de chihlimbar

Vrajiti de stralucirea pietrei semipretioase, unii incearca, in ultima vreme, sa vanda bucati de plastic drept chihlimbar. -E foarte greu sa-ti dai seama, daca nu esti cunoscator, care-i plastic si care-i chihlimbar. Imitatia este aproape perfecta. Numai cei care cunosc piatra pot face plasticul sa arate ca ea. Un specialist insa isi poate da seama de la prima vedere. Chihlimbarul, spre deosebire de plastic, se sparge foarte usor, ca si cand ar fi macinat pe dinauntru-, marturiseste Viorica Nica taina pietrei de culoarea mierii.

Tara Colchidei

Comuna Colti a fost atestata documentar in 1352. Cu zeci de ani in urma, numele comunei se scria si se pronunta Colchi, de unde si denumirea de Tara Colchidei. Legenda spune ca batranul Aetes, regele colchilor, l-a ingropat aici pe fiul sau Absirt, omorat de Medeea pe mare. Rusii contesta si acum denumirea de Tara Colchidei, sustinand ca acest taram se afla in patria lor. Localnicii comunei sustin insa ca au dovezi de netagaduit ca aceasta Colchida este a lor.

Legenda chihlimbarului

Chihlimbarul anunta noroc pentru cel ce-l gaseste sau primeste. Pentru femei este un semn de bine. Barbatul insa nu are voie sa primeasca in dar aceasta piatra. Cel care il gaseste poate sa-l daruiasca sau sa-l pastreze pentru sine. Cel care daruieste anunta o casatorie. Inelul, bratara, colierul, pentru ca formeaza un cerc complet, reprezinta, la un loc, o unire, o legatura foarte serioasa si pot chiar semnifica familia. Inelul, simbol al dragostei, ornat cu pietre pretioase, arata cat de mare si curata este iubirea care va veni.

Ce este chihlimbarul

Chihlimbarul, denumit elektron in limba greaca, este de fapt rasina de pin fosilizata. Poate fi de mai multe culori: galben, transparent sau opac, pur sau cu insertii rosiatice, pana la portocaliu. Uneori contine bule de aer, cetina de brad, spori de muschi sau chiar insecte, nuante precum violet, negru, albastru, rosu, verde. Chihlimbarul verde este o varietate de chihlimbar galben supus unor tratamente termice. El poate fi gasit in Romania, Polonia, Norvegia, Chile, China, Mexic, Spania. Chihlimbarul a fost folosit pentru prima oara in experientele de electrizare prin frecare.

1 COMENTARIU

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.