Aflat in criza de fonduri pentru acoperirea unui buget mult prea sarac in comparatie cu cererile ministerelor, Ministerul Finantelor nu rateaza nici o ocazie de a creste birurile romanilor. Astfel, putem constata faptul ca guvernul a elaborat o noua hotarare, prin intermediul careia va modifica o serie de prevederi din Titlul IX al noii Biblii a contribuabilului, publicat in -Monitorul Oficial- la 1 august. Complicat proces, dar se inscrie in cea mai buna traditie a politicienilor romani, care mai mereu uita ceva esential cand e vorba de a crea un act normativ definitiv si coerent. Una din cauze ar fi -armonizarea- taxelor pentru camioanele de peste 12 t potrivit responsabilitatilor asumate in Tratatul de aderare la UE. Desigur, toate modificarile se refera la taxe si impozite locale sau la cele judiciare de timbru, modificari deloc numeroase, astfel ca initiatorul nu a ratat ocazia sa imbunatateasca si cuantumul amenzilor pentru contraventiile facute de catre contribuabili, persoane fizice sau juridice, la prevederile Titlului IX din Codul fiscal, marindu-le binisor, chiar cu 300% pe alocuri.
Desigur, dupa aprobare, noul act normativ va abroga si recenta HG 1086/2006 privind aprobarea nivelurilor impozitului pe mijloacele de transport, dar si cele din noul Cod fiscal, de la Titlul IX. Si in mod cert, autoritatile locale vor avea timp sa modifice, acolo unde legea le permite acest lucru, hotararile luate privind taxele si impozitele locale pentru a le pune in acord cu noul act normativ, cu atat mai mult cu cat este timp suficient ca acesta din urma sa fie publicat cu 45 de zile inainte de 1 ianuarie 2007.
Guvernul a decis elaborarea unei hotarari privind aprobarea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale si alte taxe asimilate acestora, precum si amenzile aplicabile in anul fiscal 2007, care la momentul publicarii va abroga HG 1086/2006 privind aprobarea nivelurilor impozitului pe mijloacele de transport, prevazute la art. 263 alin. (4) si (5) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aplicabile in anul fiscal 2007, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I, nr. 727 din 25 august 2006.
Noul act normativ, aflat inca in stadiu de proiect si postat pe site-ul Ministerului Finantelor, va inlocui prevederile din Titlul IX – Impozite si taxe locale, din cadrul actualului Cod fiscal, precum si nivelurile unor taxe din anumite legi speciale, un exemplu fiind Legea 146/1997 privind taxele judiciare de timbru. Noul act normativ stipuleaza nivelul si modul de calcul al taxelor si impozitelor locale, al celor notariale dar si al celor pe spectacole sau pentru emiterea unor autorizatii. Un capitol special se refera la limitele minime si maxime ale amenzilor. Noile reglementari vor intra in vigoare in termen de pana la 45 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dar autoritatile deliberative ale administratiei publice locale vor adopta in cazurile prevazute de lege noi hotarari privind stabilirea impozitelor si taxelor locale aplicabile in anul fiscal 2007. Abrogarea HG 1086/16 august a fost cauzata de necesitatea respectarii angajamentelor asumate in urma procesului de nogociere cu UE la capitolul politica, din domeniul transporturilor.
Taxe modificate pentru autovehiculele
Totusi, modificarile operate nu sunt numeroase, dar in cadrul de fata vor fi prezentate doar cele cu cel mai mare impact asupra cetateanului. Spre exemplu, in cazul cladirilor detinute de persoane fizice, cota de impozitare este de 0,2% pentru cladirile situate in mediul urban si de 0,1% pentru cele din mediul rural, cu reducerile sau majorarile de rigoare, prevazute in textul noului Cod fiscal, publicat in Monitorul Oficial nr 662/1 august 2006, cota respectiva aplicandu-se valorilor impozabile calculate in functie de tipul cladirii. Totusi, incepand cu 1 ianuarie, pentru cladirile ce constituie proprietate publica sau privata a statului ori a unitatilor administrativ-teritoriale, concesionate, inchiriate, date in administrare ori in folosinta, dupa caz, persoanelor juridice, taxa pe cladiri va reprezenta o sarcina fiscala a concesionarilor, locatarilor titularilor dreptului de administrare sau folosinta, dupa caz, in conditii similare impozitului pe cladiri.
In cazul taxelor asupra mijloacelor de transport, singura modificare importanta se refera la nivelurile aplicabile pentru cele de transport de marfa cu masa total autorizata de peste 12 tone, dar care nu vor fi precizate in cadrul de fata.
Totusi, cele mai spectaculoase modificari se refera la sanctiuni, respectiv la Capitolul XIII din Titlul IX, noile amenzi, spre exemplu, in cazul persoanelor care dobandesc cladiri sau terenuri sau construiesc o cladire si nu depun declaratia de impunere in termen de 30 de zile de la data respectiva, vor plati amenzi cuprinse intre 200 si 500 lei noi, in acest moment plafonul maxim fiind de 340 lei. Aceleasi amenzi se vor aplica oricarei persoane fizice care extinde, imbunatateste, demoleaza, distruge sau modifica in alt mod o cladire existenta si nu depune o declaratie in acest sens in termen de 30 de zile, de la data la care s-au produs aceste modificari.
Pentru aceleasi contraventii facute de catre persoanele juridice, limitele minime si maxime vor fi majorate cu 300%.
In ceea ce priveste taxele judiciare de timbru, din Legea 146/97, plafoanele din noul cod fiscal nu au fost modificate in noul act normativ.
O modificare deosebit de importanta ii vizeaza pe cei ce dobandesc titluri de proprietate asupra terenurilor, potrivit Legii 18/91 republicata. Acestia, incepand de anul viitor nu vor mai plati taxa extrajudiciara de timbru de 11 lei pe hectar.