In conformitate cu prevederile Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, beneficiaza de indemnizatia de somaj absolventii institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 18 ani, absolventii scolilor speciale pentru persoane cu handicap sau absolventii institutiilor de invatamant in varsta de 16 ani, lipsiti de sustinatori legali sau ai caror sustinatori dovedesc ca sunt in imposibilitatea de a presta obligatia legala de intretinere datorata minorilor care, intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire, nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale. Legea 76/2002 a inceput sa se aplice de la data de 1 martie a acestui an si peste 30% din fondurile destinate stimularii angajatorilor au fost deja folosite.
Cel putin doua incercari
Se considera ca nu au reusit sau nu au putut sa se incadreze in munca in conditiile in care fac dovada ca, in perioada prevazuta de lege, respectiv 60 de zile, s-au prezentat pentru a solicita un loc de munca la cel putin doi angajatori ori s-au inregistrat la agentiile judetene (sau municipale) pentru ocuparea fortei de munca din localitatea in care domiciliaza cu forme legale, in vederea medierii pentru incadrarea in munca.
Dovada cautarii active a unui loc de munca, a prezentarii la angajatori, se poate face cu cereri inregistrate, curriculum vitae transmise prin posta sau alte dovezi eliberate in urma sustinerii interviurilor sau concursurilor – adeverinte de prezentare etc. Totodata, ei trebuie sa faca si dovada prezentarii la Bursele de locuri de munca, organizate de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca.
Stimulente pentru angajatori
Angajatorii care incadreaza in munca absolventi ai institutiilor de invatamant vor incheia cu Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca o conventie, anual, pentru fiecare promotie de absolventi ai institutiilor de invatamant. In sensul Legii 76/2002, angajatorii care incadreaza pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant primesc, pe o perioada de 12 luni de la data incheierii conventiei, pentru fiecare absolvent, o suma lunar reprezentand un salariu minim brut pe tara in vigoare. Tot cei care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi din randul persoanelor cu handicap primesc, pe o perioada de 18 luni, pentru fiecare absolvent, o suma lunara reprezentand 1,5 salarii minime brute pe tara, in vigoare. Totodata, angajatorii beneficiari ai prevederilor Legii 76/2002 sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin trei ani de la data incadrarii. Angajatorii care inceteaza din intiativa lor raporturile de munca sau de serviciu ale absolventilor, anterior termenului de trei ani, sunt obligati sa restituie, in totalitate, sumele incasate pentru fiecare absolvent, plus dobanda aferenta, calculata la nivelul celei acordate de Trezoreria statului pentru bugetul asigurarilor pentru somaj. De asemenea, absolventii pot fi incadrati, in conditiile actului normativ sus-mentionat, o singura data, pentru fiecare forma de invatamant, in termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.