
Capodoperele nimănui: zeci de lucrări de Breugel, Memling și Van Eyck de la Muzeul Brukenthal din Sibiu sunt la Paris, într-o expoziție de unde lipsește total cuvåntul „Romånia“.
Ministrul Culturii Theodor Paleologu și-a definit public nivelul intelectual prin „conceptele“ de „cacariseală“ și „pleașcă“. Recent, însă, acesta s-a dedat la fapte de o gravitate infinit mai mare decåt ridicolul de care s-a tot acoperit, făcåndu-se vinovat, după batjocorirea valorilor naționale, a monumentelor de la Universitatea București, și de trădare a intereselor culturii naționale și ale țării. La Muzeul Jacquemart – André din Paris, situat la doi pași de Arcul de Triumf, are loc între 11 septembrie 2009 și 11 ianuarie 2010 o expoziție care ar fi putut fi, în mizerabila noastră reprezentare internațională, o extraordinară ocazie de a ne adjudeca un loc de prestigiu în ochii lumii.
Este vorba de expoziția „Breugel, Memling, Van Eyck“, despre care la Paris se menționează atât: „Colecția Brukenthal“. Niciun cuvânt despre Sibiu, unde se află Muzeul Brukenthal și care a fost Capitală Europeană a Culturii în 2007. Dar mai rău: niciun cuvânt despre România. Responsabil de acest dezastru total, un adevărat atentat la interesul național, este chiar ministrul Culturii, Theodor Paleologu, care a și inaugurat de altfel expoziția.
Un hipermarket mai presus decât România
Tributar informației oferite la fața locului, nici măcar un articol din „Le Monde“, semnat de Philippe Dagen, un autor respectabil, profesor universitar, nu spune un cuvânt despre țara de unde vin operele expuse. Francezii pot afla din „Le Monde“ că la Paris se află colecția unui „baron luminat – consilier al Împărătesei Maria Teresa și guvernator al Transilvaniei“. O machetă publicitară apărută în săptămânalul „Le Point“ menționează sponsori cum ar fi Magazinele Fnac sau Carrefour, dar nicidecum Sibiul și nici pomeneală de România, de unde provin capodoperele prezentate. În alte cazuri s-ar fi zis în mod obligatoriu: Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, Metropolitan Museum din New York, dacă de acolo ar fi fost împrumutate operele expuse.
Nu este de mirare căci nici imensele panouri din fața Muzeului Jacquemart – André, sau altele care împânzesc Parisul, nici afișele sau cărțile poștale puse în vânzare pentru public, nici coperta catalogului expoziției nu menționează altceva decât: Bruegel, Memling, Van Eyck… Colecția Brukenthal. Catalogul, trimis la București de corespondentul „Curentul“ de la Paris, poartă pe coperta a patra următoarea „informație“: „Muzeul Jacquemart – André prezintă, pentru prima oară în Franța, o selecție excepțională… a colecției Brukenthal, una dintre cele mai prestigioase din Europa Centrală“. „Din Europa Centrală“, undeva… pe dreapta. Marele Dali avea o vorbă, pe care infimul Paleologu ar trebui să o afle: „… d’Europe Centrale, c’est-a dire de nulle part!“ – „… din Europa Centrală, adică de nicăieri“. Asta și-a propus ministrul trădării culturii și nu numai el: să arunce România în nicăieri.
Baconsky, complice la „pleașcă“
Trecerea sub tăcere, în mod evident deliberată, a numelui orașului Sibiu și a numelui României, țară care are nevoie de un statut nou, pe măsura numelui ei, respectabil în ochii lumii, de admirație, cunoaștere și recunoaștere, de turiști care ar putea veni să viziteze Muzeul Brukenthal la Sibiu, de francezi care ar putea să caute și alte comori în România, este actul de înaltă trădare a intereselor culturii noastre și ale țării, de care se face vinovat Theodor Paleo-logu.
Dacă admitem că în țară nimeni nu a aflat despre acest act anti-național, probabil vă între-bați ce păzește Ambasada României la Paris. Ce păzește ambasadorul Baconsky, un alt om de cultură de factură similară cu Paleologu? Ei bine, teologul poreclit și „ambasadorul-jacuzzi“, pentru aventurile sale diplomatice din cada colegei sale, Manuela Vulpe, a stat alături de ministrul „cacarisit“.
Conform informațiilor noastre, Paleologu a preluat personal redactarea contractului de împrumut, nelăsând în grija specialiștilor muzeului sibian această sarcină, ceea ce ar fi dus poate la un parteneriat firesc, în care să apară proveniența capodoperelor. Și dacă a ținut atât de mult ca numele Sibiului să nu apară pe afiș și pe coperta catalogului, dacă a ținut atât de mult ca numele României să nu figureze nici el, când ar fi trebuit să constituie condiții obligatorii, Toader Paleologu n-a uitat alte clauze contractuale: cu ce clasă călătorește el în avion la Paris, la ce hotel de lux va fi cazat și cum va fi el băgat în seamă la inaugurare. O „pleașcă“!
Autoritățile să repare „cacariseala“
Încercând, așa cum este normal, să obținem oficial contractul de parteneriat, pentru a afla care sunt beneficiile la adresa României pe care le aduce această expoziție deschisă la Paris timp de patru luni fără numele României, ne-am izbit de nesimțirea funcționarilor publici responsabili de la Ministerul Culturii. După transmiterea solicitării scrise, aceștia au refuzat să răspundă până și apelurilor efectuate pe telefoanele de serviciu. Ziarul „Curentul“ așteaptă răbdător răspunsul, deși acesta ar fi trebuit să ajungă, conform Legii, în 48 de ore. Să spunem că e „complicat“ să furnizezi un cotract public. Mai așteptăm puțin, după care vom acționa în judecată, tot conform Legii, Ministerul Culturii și persoanele implicate în această bătaie de joc la adresa patrimoniului național. Jocurile guvernamentale nu îl vor absolvi pe ministrul-pleașcă Paleologu de gravitatea faptelor semnalate și legea responsabilității ministeriale.
Până atunci, autoritățile responsabile au datoria să remedieze situația și în următoarele trei luni cât mai stă expoziția pe simezele Parisului să pună România sus, pe afiș, acolo unde-i este locul.