Aproximativ 100 de angajati ai Bibliotecii Nationale au pichetat, joi, intre orele 10.00 si 11.00, sediul din strada Ion Ghica, manifestand impotriva deciziei Guvernului Romaniei de a muta sediul Bibliotecii.
Actiunea de protest a fost organizata de Federatia Sindicala a Bibliotecarilor din Romania, sub sloganul -Parlamentari, fiti alaturi de Biblioteca Nationala-, la Bucuresti si in orasele unde se afla filiale ale institutiei de cultura.
Si angajatii Bibliotecii Judetene Arad au pichetat, ieri, timp de o ora, sediul Primariei, in semn de solidaritate cu colegii lor din Bucuresti. In spiritul aceleiasi solidaritati au procedat si bibliotecarii din Cluj si Timisoara, care au intrat in greva.
Directorul bibliotecii din Arad, Florin Didilescu, a declarat ca bibliotecarii aradeni -si-au exprimat prin tacere consternarea, dezamagirea si protestul fata de modul in care este tratata la nivel national Cenusareasa institutiilor de cultura – biblioteca-.
Guvernul, insensibil fata de soarta cartilor
Hotararea de Guvern din 16 iunie, prin care viitoarea cladire a Bibliotecii Nationale din Bulevardul Unirii isi schimba destinatia in sediu al Executivului, arata nu doar enorma lipsa de respect fata de cultura, ci si o rapacitate pentru care si Ceausescu i-ar fi invidiat pe actualii guvernanti. Guvernul ceruse Parlamentului Romaniei rezolvarea problemei sediului sau, care ar fi in pericol sa se darame in caz de cutremur. Dupa ce fostul nou sediu al Bibliotecii Nationale a fost trecut in administrarea Guvernului, Ministerul Culturii a decis mutarea, la depozitul din Popesti Leordeni, a peste 10 milioane de unitati bibliografice stivuite in cele noua sedii din Bucuresti ale BNR. Deciziile au starnit protestele angajatilor Bibliotecii Nationale, ale oamenilor de cultura si ale unor politicieni.
Oamenii de cultura condamna initiativa Executivului
Biblioteca Nationala a Romaniei ar trebui sa-si pastreze sediul din Bulevardul Unirii, indiferent daca investitia va fi finalizata din fonduri chiar deduse de la buget sau prin recurgerea la un imprumut, au aratat participantii la dezbaterea -Biblioteca Nationala – o problema nationala-, organizata de Grupul pentru Dialog Social.
-Romania are un geniu inaugural. Sapam fundatii, inauguram proiecte si trei zile mai tarziu le lasam balta. Vechea guvernare a ignorat cartea in mod masiv, dar nu si-a asumat un risc de tipul celui al actualei guvernari, care este sinucidere-, a spus Stelian Tanase.
-Exista semne de indiferenta si aroganta din sfere inalte care se manifesta fata de Biblioteca Nationala. Nu este vorba doar de deturnare de sedii, ci si de fonduri, din banii Ministerului Culturii si Cultelor pentru transformarea cladirii in sediu al Guvernului-, a spus Andrei Oisteanu.
Directorul Bibliotecii Nationale, Dan Erceanu, afirma ca ideea potrivit careia acest imobil ar fi inadecvat este falsa. El a recunoscut ca -a incercat sa repare greseala Elenei Ceausescu de a imparti spatiul cu Institutul National de Informare si Documentare, caruia ii revine aula-, dar nu a reusit. -Chiar si asa sediul este perfect-, a spus directorul BNR. El a adaugat ca nu s-a facut niciodata o expertiza a Bancii Mondiale care sa fi stabilit ca sediul este impropriu pentru o Biblioteca Nationala.