Neil Robertson este primul australian din istoria snooker-ului care se impune intr-un Grand Prix, reusind sa-l invinga pe Jamie Cope in finala turneului scotian cu scorul de 9-5, la capatul unei partide deosebit de pasionante.
Robertson a jucat senzational in prima parte a finalei, australianul conducand chiar si cu scorul de 8-2. Jamie Cope a profitat insa de relaxarea adversarului sau si a castigat urmatoarele trei frame-uri consecutive, chiar daca ambii jucatori au comis erori destul de mari pentru o partida de acest nivel. Robertson avea sa descrie la finalul partidei ce s-a intamplat la acel scor: -Jamie a inceput sa rateze cateva lovituri, apoi am ratat si eu alte cateva, devenind o stare de spirit contagioasa. Cand am condus cu 8-2, credeam ca am castigat deja. Ma simteam foarte bine si nu asteptam decat o ocazie favorabila, insa bilele au inceput sa aiba traiectorii ciudate-.
La scorul de 8-5, Robertson si-a reluat recitalul, reusind sa castige in stil de mare campion frame-ul al 14-lea, dupa un break de 55 de puncte, care a consfintit nu numai triumful australianului de 24 de ani in Marele Premiu al Scotiei, ci si implinirea unui vis: -A fost cea mai frumoasa saptamana din viata mea-. Acesta a incasat un premiu de 60.000 de lire sterline, in timp ce Jamie Cope, in varsta de 21 de ani, a fost recompensat cu un premiu in valoare de 30.000 de lire sterline.
Neil Robertson a reusit, astfel, sa depaseasca performanta compatriotului sau, Warren King, din anul 1990, acesta fiind ultimul australian care se calificase intr-o finala a unei competitii de snooker din Campionatul Mondial, pe care a pierdut-o insa.
-Masina din Melbourne-, asa cum este supranumit Neil Robertson, este jucator profesionist inca de la varsta de 17 ani, reusind performanta de a-i invinge in acest turneu pe jucatorii clasati pe locurile doi si trei in ierarhia mondiala: pe Ken Doherty l-a invins in calificari cu scorul de 3-2, iar de Ronnie O*Sullivan a trecut in sferturile de finala, cu un scor de neimaginat, 5-1. Aberdeen pare, astfel, doar un prim pas catre un viitor la care Neil Robertson a visat inca din copilarie.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane