In ciuda faptului ca Tecuciul se confrunta cu o serie de probleme financiare destul de grave, edilii orasului se gandesc serios la infiintarea unei universitati. De altfel, pentru a le arata tecucenilor ca initiativa nu este doar o gluma, primarul Gheorghe Lazar a aprobat recent demararea lucrarilor de renovare la un imobil situat pe strada 1 Decembrie 1918, langa Subunitatea de Pompieri. Bineinteles, avizul municipalitatii nu a venit inainte ca oficialitatile tecucene sa studieze oferta Universitatii Ecologice -Dimitrie Cantemir- Iasi, institutie particulara de invatamant cu o taxa de scolarizare de aproximativ 5.500.000 de lei/an. Tocmai din acest motiv surprinde faptul ca autoritatile locale n-au luat in considerare semnalele de alarma trase de mass-media privitor la neregulile depistate in modul de functionare a universitatii iesene. Astfel, in urma unor controale efectuate, mai intai anul trecut de Consiliul National de Evaluare si Acreditare Academica (CNEAA) si, ulterior, de catre Ministerul de Interne, s-a descoperit ca institutia privata nu respecta programa scolara, cadrele didactice titulare erau insuficiente, iar pe teritoriul tarii existau mai multe filiale-fantoma infiintate fara baza legala. Din cauza acestor nereguli, Guvernul a adoptat o hotarare care anula autorizatia de functionare a Universitatii Ecologice -Dimitrie Cantemir- din Iasi. Act normativ care nu a putut impiedica, se pare, racolarea de studenti si pentru noul an universitar.
Secretarul Universitatii ii -spala- pe edili
Pentru a-i scoate basma curata pe edilii tecuceni, secretarul Universitatii Ecologice, Teodor Cruceanu, a declarat ca filiala din Tecuci va fi, de fapt, un punct de consultanta al institutiei si, prin urmare, cele trei facultati din cadrul universitatii de aici vor avea forma de invatamant fara frecventa. Cursurile vor fi predate de catre profesorii universitari ieseni doar sambata si duminica, iar examinarile din primii doi ani de studiu se vor face la sediul filialei, dupa care studentii din Tecuci se vor deplasa la Universitatea Ecologica -Dimitrie Cantemir- Iasi pentru continuarea studiilor. Tinand cont ca sefii universitatii iesene au totusi la mana o decizie a Curtii de Apel Bucuresti prin care, din cauza faptului ca CNEAA nu s-a prezentat in instanta, se dispune suspendarea hotararii mentionate, lucrurile sunt departe de a fi lamurite.
Peste 200 de tineri, pacaliti de cei de la -Cantemir-
Folosindu-se de o decizie de suspendare temporara a hotararii de Guvern pe care a luat-o Curtea de Apel Bucuresti la data de 20 iunie, conducerea Universitatii -Dimitrie Cantemir- a inscris pana acum peste 200 de tineri naivi, chiar sub nasul unui membru al Consiliului National de Evaluare si Acreditare Academica. Pentru a se face mai -atragatori-, sefii Universitatii -Cantemir- au decis sa nu perceapa tinerilor taxa de inscriere, insa candidatii au obligatia de a-si achita la depunerea dosarului prima rata din taxa de scolarizare, adica 1,5 milioane de lei. Cu alte cuvinte, dintr-un singur foc, conducerea acestei universitati s-a -imbogatit- cu 300 milioane de lei. Cum nu exista un numar fix de locuri scoase la concurs, totii -visatorii- pot deveni studenti peste noapte.
-Nu au voie sa organizeze admitere-, sustine CNEAA
Marele anunt cu suspendarea hotararii Guvernului de catre Curtea de Apel Bucuresti de care se folosesc cei de la -Cantemir- nu are nici o valabilitate. Ioan Mihailescu, presedintele CNEAA, a declarat ca manevrele facute de cei de la Iasi nu fac decat sa -pacaleasca- tinerii. -Nu au cum sa castige in procesul cu Guvernul. Din pacate, cei pacaliti vor fi tinerii care vor apuca sa-si plateasca taxele de scolarizare pana la data de 1 octombrie. Din nefericire, ei nu-si vor mai putea recupera acesti bani niciodata-, a precizat Ioan Mihailescu.
Membrii CNEAA vor putea actiona impotriva acestei institutii abia la finele lunii septembrie, deoarece in aceasta perioada se mai asteapta din partea institutiei la o noua depunere a dosarului pentru autorizare provizorie. Pentru a primi aceasta autorizatie, fie ea si provizorie, Universitatea -D. Cantemir- trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, printre care realizarea unui sediu, existenta unui plan de invatamant in conformitate cu prevederile legale in vigoare si cel putin o proportie de 60% de cadre didactice proprii. Dar, in acest moment, nici una dintre aceste conditii nu este indeplinita la -Dimitrie Cantemir-.
In tara mai exista si alte asa-zise universitati, care scolarizeaza pentru anul universitar 2002-2003, dar care nu mai au acest drept. Una dintre ele este Fundatia Romana pentru Tineret -Decebal-, din Baile Herculane.