Home Politic Nastase cere MAE sa impace si capra, si varza

Nastase cere MAE sa impace si capra, si varza

DISTRIBUIŢI

Regretul exprimat de Comisia Europeana in legatura cu recenta decizie a Romaniei de a acorda imunitate militarilor Statelor Unite in fata Curtii Penale Internationale, i-a oferit din nou prilejul lui Adrian Nastase de a-i trage un perdaf ministrului sau -favorit-, Mircea Geoana. Precizand ca institutia din Modrogan este cea care a elaborat propunerile de redactare a acordului si care se afla permanent in legatura cu autoritatile americane si de la Bruxelles, premierul a pasat intreaga responsabilitate a consecintelor acestui demers in sarcina ministrului de externe. Institutia condusa de Mircea Geoana considera insa ca semnarea acordului este o actiune pozitiva, deoarece, in urma intrarii in vigoare a statutului TPI , Romania trebuia sa reglementeze si ea statutul militarilor americani aflati in baza de tranzit de la Constanta. Situatia este cu atat mai complicata cu cat diplomatii romani sustin ca au informat Comisia asupra negocierilor purtate cu SUA in vederea incheierii acestui acord, fapt negat de purtatorul de cuvant al Uniunii, Michael Curtis.

MAE roman se apara

Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Victor Micula, a declarat ca partea romana a informat atat presedintia UE, cat si tarile membre asupra evolutiei discutiilor pentru semnarea acordului. De asemenea, Micula sustine ca Romania a trimis informari la Bruxelles si in legatura cu data semnarii acestui document bilateral. Purtatorul de cuvant al MAE recunoaste ca partenerii europeni au intrebat autoritatile de la Bucuresti daca nu mai pot amana semnarea acordului bilateral pana in luna septembrie, cand urmeaza sa fie elaborat un punct de vedere comun al UE in acest subiect. Spre -regretul- Bruxelles-ului, raspunsul Bucurestiului a fost negativ, diplomatii romani argumentand ca acest acord respecta intru totul statutul TPI si compromisul realizat la New York de UE si SUA in acest subiect. Potrivit afirmatiilor diplomatilor romani in urma acestui compromis, partea americana a primit drept -cadou- o perioada de gratie de un an, in care poate incheia astfel de acorduri bilaterale cu tarile care sunt membre ale TPI.

Nastase vrea sa impace si capra UE, si varza SUA

La randul sau, premierul Adrian Nastase a anuntat, ieri, ca a solicitat Ministerului Afacerilor Externe sa prezinte presei detalii referitoare la acordul incheiat intre Romania si Statele Unite ale Americii privind Curtea Penala Internationala, precizand ca aceasta institutie este cea care a elaborat propunerile de redactare a acordului. Intrebat daca acest acord afecteaza sansele Romaniei de a adera la Uniunea Europeana, premierul a precizat ca situatia nu este una grava, fiind necesar ca Guvernul sa analizeze atat argumentele UE, cat si punctul de vedere al autoritatilor americane.

-Nu este o situatie grava, ci o problema de consultare in care trebuie sa vedem care este cea mai buna solutie de a impaca si capra, si varza-, a spus Nastase.

Nebuloasele unui acord

In conditiile in care statutul TPI prevede, la articolul 98, posibilitatea incheierii acestui gen de acorduri intre SUA si tarile membre ale TPI, iar acest compromis a fost propus chiar de UE, nemultumirea Bruxelles-ului fata de semnarea acordului bilateral de catre Romania se justifica doar prin prisma rivalitatii dintre cele doua continente. Surse diplomatice ne-au informat ca ambasadorul danez la Washington, rugat sa dea explicatii in legatura cu reactia Comisiei Europene la semnarea acordului de catre Romania, a ridicat din umeri, precizand ca nu intelege opozitia Comisiei .

Acordul bilateral cu Washingtonul privind CPI este vazut la Bruxelles ca al doilea gest al Guvernului roman in favoarea SUA, inainte de summitul de la Praga, dupa anuntul privind incetarea moratoriului privind adoptiile internationale.

Comisia Europeana se teme ca gestul Romaniei ar putea deveni un precedent pentru toate tarile candidate, care sunt sub aceleasi presiuni de partea Statelor Unite sa incheie acorduri bilaterale. UE a recomandat tarilor candidate sa nu semneze nici un acord bilateral cu SUA in aceasta privinta, a declarat un oficial al Comisiei Europene.

Romania – in aceeasi barca cu Israelul

Presa internationala a comentat pe larg demersurile SUA pentru incheierea acordurilor bilaterale de acest tip, subliniind ca singurele tari care au semnat deja sunt Romania si Israelul. In cazul Romaniei, comentariile au fost axate pe faptul ca semnarea acordului ar fi o concesie facuta SUA inainte de summitul NATO de la Praga.

Norvegia a anuntat deja ca nu va face nimic pentru a slabi autoritatea Curtii Penale Internationale pe care o considera un jalon al justitiei internationale, iar Italia, tara in care s-a semnat tratatul de infiintare a Curtii, intentioneaza sa discute impreuna cu partenerii europeni daca se poate gasi un raspuns comun care sa ofere garantiile cerute de Statele Unite.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.