Degeaba se fac manifestații la Tg. Secuiesc, Beke Istvan nu respectă legile românești și nici deciziile judecătorești definitive ale ÎCCJ. Dovada o regăsim chiar pe site-ul oficial al primăriei Tg.Secuiesc, www.kezdi.ro. Într-o română aproximativă, site-ul prezintă rezumatul ședinței ordinare a Consiliului Local Târgu Secuiesc din 9 octombrie 2015 la care a participat și „Beke István, președintele locală a HVIM”.
„Înaintea dezbaterilor hotărârilor de program au primit cuvântul reprezentanții prezenți a HVIM, care au vorbit despre limitarea dreptului de utilizare a limbii maghiare și au insistat ca să denumească o piață în orașul breslelor de la Wass Albert. Beke István, președintele locală a HVIM, și-a exprimat neînțelegerea că cererea lor a fost respinsă de la Prefectură, deoarece au formulat-o în limba maghiară, deși proporția maghiarimii este cu mult peste douăzeci la sută în județ. Cererea lor a vorbit despre denumirea de la Wass Albert, pe care au sprijinit-o 1500 de cetățeni cu semnăturile lor. În legătură cu denumirea consilierul Nagy-Babos Tamás a afirmat, nu este de acord cu redenumirea parcului Millenium, însă ar vedea cu plăcere o stradă Wass Albert la Târgu Secuiesc. Totodată, a avut obiecții asupra tonului folosit de Beke István, după părerea lui consiliul nu a meritat acest lucru, căci s-au raportat pozitiv la problema ridicată de către HVIM. A fost rostit și că consiliul nu are dreptul de a interveni în modul în care corespondează oficiile cu cetățenii.”
Legea 217/2015 prevede la art. 5. că „fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2 lit. a), se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.” iar la art.13 că (1) „se interzice acordarea numelor persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război unor străzi, bulevarde, scuaruri, pieţe, parcuri sau altor locuri publice”.
Wass Albert a fost condamnat baza art.3 alin.1 din Legea nr. 312/1945, pentru urmarirea si sanctionarea celor vinovati de crime de razboi, în contumacie la moarte împreună cu tatăl său, Endre Wass, pentru crime împotriva umanității în mai 1946. În septembrie 1940, un locotenent ungur, pe nume Pakucs, a arestat șase locuitori din Sucutard și a executat patru dintre ei (doi români și două evreice) în localitatea Țaga, cei doi Wass fiind găsiți vinovați de instigare. Albert Wass a fost găsit responsabil și pentru instigarea și provocarea măcelului de la Mureșenii de Câmpie, când soldați unguri, conduși de locotenentul Gergely Csordás, au ucis 11 persoane civile.
Wass este în continuare considerat criminal de război de către justiția din România, la 10 martie 2008, Curtea de Apel Cluj a respins cererea de revizuire formulată de petentul Andreas Wass, în calitate de fiu al condamnatului decedat Albert Wass, împotriva sentinței nr. 1 din 13 martie 1946 a Tribunalului Poporului, prin care acuzatul Albert Wass și alții au fost condamnați la moarte în contumacie. În 20 mai 2008 această decizie a rămas definitivă prin Decizia ÎCCJ. Wass era mort din 1998 când s-a sinucis în Statele Unite la vârsta de 90 de ani.
Avocatul lui Wass, Elod Kincses, a depus în aprilie 2007 o cerere de reabilitare a numelui lui Albert Wass la Tribunalul Cluj. Instanţa a respins cererea, iar avocatul din Mureş a atacat decizia la Curtea de Apel Cluj, care a dispus refacerea verificărilor, deoarece competenţa aparţinea Parchetului Curţii de Apel Cluj.
După finalizarea cercetărilor, procurorii au sesizat tot Tribunalul Cluj, iar acesta şi-a declinat competenţa către Curtea de Apel Cluj. Contele Albert Wass a fost condamnat la moarte de Tribunalul Poporului pentru crime împotriva umanităţii, considerându-se că ar fi instigat mai multe crime în satele Sucutard, Geaca, Mureşenii de Câmpie şi Sărmaşu de Câmpie.
Dar să ne întoarcem la ședința Consiliului Local din Tg. Secuiesc. Actualul arestat, Beke István a insistat că Wass Albert nu este criminal de război și că poate să dovedească acest lucru deși Înalta Curte a refuzat la 20 mai 2008 să anuleze condamnarea acestuia : „Consilierul Ilyés Botond a citit o parte a scrisorii amenințătoare a Prefecturii, care conține că interzic să denumească orice de la scriitor, în caz contrar pot primi amendă, dar pot să înfrunte și pușcăria. La asta Beke István a amintit că pot combate cu dovadă că scriitorul nu este criminal de război așa că amenințarea nu are temei.”
Așadar Beke nu respectă legile României și nici deciziile ÎCCJ. Dar ceea ce este și mai grav este că nici consilierii locali nu respectă legea, lucru ce reiese din ultima frază a rezumatului ședinței din 9 octombrie 2015: „Dezbaterea s-a încheiat cu promisiunea consiliului de a sprijini și pe mai departe inițiativa, ca de la scriitor să denumească o stradă” .