Pe site-ul BNR se regaseste un document care contine o serie intreaga de statistici interesante care ofera, la zi, celor interesati o serie de informatii dintre cele mai importante. Nu se poate spune ca vreun anume capitol ar fi mai important decat altul, dar cel dedicat bilantului monetar agregat al institutiilor de credit este, de departe, cel mai interesant.
La prima vedere, rezulta ca in ultimii cinci ani, activul institutiilor de credit romanesti a crescut cu 430%, ajungand la 152,3 miliarde RON, echivalentul a 43,5 miliarde euro, la sfarsitul lunii august, fata de echivalentul a circa 10 miliarde euro la sfarsitul anului 2001.
Activele externe ale bancilor, doar 2,25% din total
In ceea ce priveste componenta externa a activelor in cauza, daca ne raportam la perioada 2001- iunie 2006, se poate observa o scadere a acestora de la circa 5,1 miliarde RON (1,45 miliarde euro) la 2,83 miliarde RON. Totusi, in lunile iulie si august ale acestui an, aceste active au crescut la 4,2 miliarde RON, cu circa 50% fata de referinta de la sfarsitul lui iulie. Putem aprecia ca, practic, doar 2,25% din activele institutiilor de credit romanesti se regasesc in afara tarii, cea mai mare parte, de 2,7 miliarde RON, in valuta convertibila, regasindu-se in depozite la banci straine, in timp ce participatiile la astfel de institutii insumau la sfarsitul lunii august circa 78,3 milioane euro. Totusi, in ultimii doi ani, maximul unor astfel de participatii a fost atins in luna octombrie 2005, circa 127,5 milioane euro. Activele externe de acest tip, in valute neconvertibile, se situau la sfarsitul lunii august la doar 18,5 milioane RON, adica circa 5,3 milioane euro, o suma deloc impresionanta, chiar modesta.
CNG, 55,5% din zestea bancilor
Aproape 98% din activele institutiilor de credit romanesti se regasesc in tara, ceea ce dintr-un anume punct de vedere ar trebui sa fie un motiv de bucurie chiar si pentru BNR. Dar in viitorii ani, acest procentaj va scadea, cu riscurile si beneficiile de rigoare. La sfarsitul lunii august, totalul acestor active era de circa 148 miliarde RON, echivalentul a 42,3 miliarde euro, dar din nefericire, din cauza caracteristicilor sistemului bancar romanesc, aproape 82,16 miliarde RON, adica circa 23,5 miliarde euro se regaseau in componenta cea mai putin dorita in acest moment, creditul neguvernamental (CNG). Avem practic o depasire cu circa 15-16 procente a limitei agreate de majoritatea specialistilor in domeniu, ceea ce ar trebui sa puna in garda organismele de -reglementare-. Experienta ultimilor doi ani demonstreaza ca masurile din ce in ce mai restrictive adoptate de catre BNR nu au avut efectul scontat, astfel ca CNG a crescut de la 11,9 miliarde RON la sfarsitul anului 2001, la circa 82,16 miliarde RON la sfarsitul lunii august a acestui an, adica 690%. Chiar si in perioada august 2005-august 2006, desi BNR in acest interval de timp a inasprit regulile de creditare pentru populatie de doua ori, CNG a crescut de la 52, 4 miliarde RON la 82,16 RON, respectiv cu 156,8%.
90,5 miliarde RON, totalul creditelor
Una dintre cele mai interesante situatii prezentate de catre BNR se refera la informatiile de risc bancar. Dupa cum se va vedea, situatia este chiar mai mult decat acceptabila la 31 august. Astfel, suma totala acordata si angajamente asumate de catre institutiile de credit din Romania, in cazul expunerii mai mare sau egala cu 20.000 RON, care reprezinta circa 82,2 % din total la 30 iunie, neactualizata la luna curenta, era de circa 103,3 miliarde RON. Trebuie remarcat ca, pe componente, dupa forma de proprietate, circa 70 miliarde reveneau sectorului privat, doar 6,8 miliarde – celei de stat, aproape 19 miliarde persoanelor fizice si restul altor tipologii. Pe componenta moneda, pe primul loc, circa 50 miliarde, se regaseste creditul in euro, urmat de componenta in lei, 41,2 miliarde RON si cea in dolari, cu doar circa 11,5 miliarde RON. Totalul sumei datorate catre institutiile de credit era de circa 90,5 miliarde RON, dar cuamtumul restantelor se situa doar la 1,73 miliarde RON, ceea ce reprezinta doar 1,9% din total. Numarul total al creditelor acordate la 31 august era de 634.078, iar numarul total al debitorilor la aceeasi data, persoane fizice si juridice, era de doar 30.771.