Cea de-a XVI-a editie a Festivalului National de Teatru debuteaza maine dimineata, de la ora 12.00, in foaierul Salii Mari a TNB, cu vernisajul expozitiei de scenografie Helmut Sturmer.
Expozitia, care va fi deschisa pana pe 15 noiembrie, este o reverenta adusa unei mari personalitati a scenografiei romanesti.
Construita ca o confesiune despre munca de creatie, un traseu initiatic prin etapele elaborarii spatiului teatral, expozitia reuneste marturiile unei existente dedicate scenografiei de teatru si opera, fiind o sansa unica pentru vizitatori de a urmari parcursul lui Helmut Sturmer de dupa plecarea sa din Romania, alaturi de regizori cu care a colaborat ani de-a randul: Vlad Mugur, Silviu Purcarete, Tompa Gabor sau Konstanze Lauterbach sau Roberto Ciulli, in teatre din Germania, Norvegia, Franta, Ungaria, Elvetia, America, Marea Britanie sau Romania.
Panourile cu schite, colaje si fotografii, mastile folosite in spectacolul -Poveste de iarna- de William Shakespeare (regia Silviu Purcarete, Teatrul National Bergen, Norvegia), papusile uriase din decorul operei -Evgheni Oneghin- de Piotr Ceaikovski (regia Silviu Purcarete, Opera din Bonn, Germania), proiectiile cu imagini din cateva dintre ultimele spectacole a caror scenografie a semnat-o, incearca sa reconstituie aerul atat de special al decorurilor pe care le-a creat in cei 40 de ani de cariera.
Programul zilei va continua de la ora 18.30, la Sala Mare a Teatrului -I.L. Caragiale-, cu spectacolul -Burghezul gentilom- dupa Moliere, in regia lui Petrica Ionescu.
De la ora 22.00, vor debuta si modulele -Dans- si -Indie-. Astfel, la Sala Atelier a Nationalului vor fi prezentate primele spectacole ale Modulului Dans: -Crossroad of Illusions- – coregrafia Adrian Stoian, -Daydream- – coregrafia Ana Maria Costea si -Reprogramare- – coregrafia Mihaela Dancs. Prin introducerea in premiera a acestui modul, organizatorii Festivalului National de Teatru incearca sa creeze o punte intre teatru si dans.
Tot de la ora 22.00, insa la Sala Studio a Teatrului de Comedie, publicul va putea urmari primul spectacol din modulul -Indie-. Este vorba despre spectacolul -O statie- de Peca Stefan, in regia lui Carmen Lidia Vidu.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane