Home Economic-Financiar Guvernul nu vrea ca pagubitii sa-si recupereze banii de la BPR inaintea...

Guvernul nu vrea ca pagubitii sa-si recupereze banii de la BPR inaintea statului

DISTRIBUIŢI

– 28.763 de creditori-persoane fizice au sanse sa-si mai recupereze din sumele bagate la -banca- mosita de Botea, insa alti 20.000 de potentiali creditori pot doar sa spere ca vor mai vedea vreodata un leu.

-Falimentul BPR se va finaliza, cel mai devreme, la sfarsitul lui 2003-, ne-a declarat Cornel Ionascu, presedintele REAL – Reorganizare, Administrare si Lichidare SRL, administratorul judiciar al defunctei cooperative de credit, mosita de Emil Botea. La ora actuala, in evidenta lichidatorului figureaza 28.776 de creditori – persoane fizice si juridice – ai BPR, care au de incasat creante de 608,73 miliarde de lei. Ionascu sustine ca BPR mai are de achitat catre buget 22,1 miliarde de lei, suma echivalenta cu cea recuperata pana acum de lichidator. Daca se va aplica legislatia actuala, ce permite statului sa-si recupereze cu prioritate creantele inaintea celor 28.763 de creditori-persoane fizice care se regasesc in tabelul final inregistrat la TMB la 7 iunie a.c., atunci din -decesul- BPR statul va fi cel mai avantajat. Cu toate acestea, daca persoanele fizice care figureaza deja ca si creditori ai BPR spera sa-si mai recupereze vreun ban, cei mai defavorizati vor fi ceilalti aproximativ 20.000 de creditori potentiali, care nu au formulat si depus declaratie de creanta pana la data-limita stabilita de judecatorul sindic: 29 martie 2002. Pentru a-si recupera banii de la BPR, aceasta categorie de creditori vor trebui sa formuleze si sa depuna la grefa TMB o declaratie de creanta, pentru care vor trebui sa achite o taxa de 300.000 lei si o taxa de timbru de 3.000 lei. Dupa ce vor depune declaratia respectiva, acesti creditori vor trebui sa astepte pana cand lichidatorul ii va indestula pe creditorii inregistrati in tabelul final inregistrat la TMB, inclusiv statul, si, daca vor mai ramane bani, vor putea spera sa mai recupereze ceva.

Creditorii BPR vor sa-si recupereze banii inaintea statului

Cornel Ionascu a precizat ca, recent, Comitetul creditorilor BPR a inaintat Guvernului o cerere de modificare a Legii 64/1995 privind falimentul (republicata), in sensul ierarhizarii creditorilor, astfel incat, cel putin in cazul BPR, creditorii inregistrati in lista finala sa-si poata recupera creantele inaintea statului. Comitetul a propus ca statul sa-si recupereze creantele de la BPR incepand doar din prima zi a semestrului II din 2003. Desi nu a dat inca un raspuns, se pare ca Guvernul nu este dispus sa dea curs cererii, astfel ca cea mai mare parte a banilor recuperati pana acum de lichidator ar putea lua calea bugetului. -Din cele 27-28 miliarde de lei recuperate pana in prezent, ar trebui sa achitam, cu prioritate, 22,1 miliarde de lei in contul creantelor bugetare. Astfel, ceilalti creditori ar trebui sa mai astepte pentru a recupera o parte din creantele pe care le au asupra BPR-, a precizat Ionascu. Acesta a mai aratat ca a cerut autoritatilor (Ministerului Finantelor Publice, Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate si Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale) ca, in conformitate cu Ordonanta de Urgenta 40/2002, BPR sa beneficieze de reesalonarea sau anularea datoriilor bugetare. Desi era de asteptat ca o asemenea cerere sa fie aprobata, tinand cont de impactul social pe care l-a avut falimentul BPR in randul unui esantion reprezentativ al popolatiei varstnice si paupere, cererea lichidatorului a primit aviz negativ din partea CNAS si MMSS, iar MFP nu a oferit un raspuns.

Bunurile lui Botea sub sechestru asigurator

In privinta demersurilor de accelerare a falimentului, Ionascu a aratat ca s-au obtinut 900 titluri executorii impotriva debitorilor, din care au fost puse in executare aproximativ 400, iar in Justitie exista acum peste 1.700 de dosare. Referindu-se la valorificarea activelor BPR, Ionascu a aratat ca pana acum din acest gen de activitate s-au recuperat numai sase miliarde de lei. Vanzarea activelor este ingreunata, deoarece exista diferente mari intre valoarea de piata si cea contabila a activelor BPR, in sensul ca aceasta din urma este inferioara. Un exemplu este sediul central al BPR, inregistrat in contabilitatea BPR la valoarea de 1,2 milioane de dolari (valoare de achizitie – 1.000.000 dolari, plus investitii pentru utilare si functionare – 200.000 dolari), dar care are o valoare de piata expertizata (inclusiv terenul) de numai 480.000 dolari. Tinand cont de aceste inadvertente, dar si de faptul ca in contabilitatea BPR s-au depistat o serie de nereguli majore, exista riscul ca din valorificarea activelor sa nu se obtina suma scontata. De aceea, lichidatorul a facut o serie de plangeri penale impotriva unor clienti sau persoane care au fost implicate in angrenajul BPR. Ionascu a mai precizat ca lichidatorul a obtinut un sechestru asigurator in valoare de cinci miliarde de lei asupra bunurilor mobile si imobile ce-i apartin lui Emil Botea, dar bunurile ex-sefului BPR nu au putut fi valorificate, deoarece sechestrul asigurator nu este investit cu formula executorie. In acest caz va trebui sa se pronunte Curtea de Apel, dar este probabil ca pana atunci Botea sa-si instraineze bunurile sau sa ceara anularea sechestrului asigurator. Daca Botea ar putea scapa, este insa foarte probabil sa apara alte surprize, in sensul inculparii unor nume sonore, ca urmare a plangerilor penale depuse de lichidator.

Creditorii vor primi bani cu taraita

In ceea ce priveste sumele pe care le vor incasa cei 28.763 de creditori-persoane fizice care figureaza la lichidator, Ionascu a precizat ca acestia vor primi concomitent si in mod egal o cota procentuala stabilita din suma care va fi distribuita. Astfel, daca se va distribui suma de 20 miliarde de lei si se va stabili ca fiecare creditor va primi un procent de X, suma ce va reveni fiecarui creditor va rezulta din impartirea celor 20 miliarde de lei la 608 miliarde de lei, iar suma rezultata se va inmulti apoi cu X%.

Actiunile detinute de BPR la Banca Unirea, singura investitie profitabila

Unul dintre activele mai rentabile ale BPR il reprezinta plasamentul in actiuni ale Banci Comerciale Unirea. Insa si aici situatia este destul de incurcata. La data de 31 mai 2001, Botea anunta ca a vandut 57% din actiunile detinute de BPR la BCU catre 12 persoane juridice care reprezinta interesele unor investitori rusi. La vremea respectiva, pentru a evita un eventual refuz in privinta autorizarii noilor actionari ai BCU de catre BNR, fiecare dintre noii investitori a preluat de la BPR sub 5% din actiunile BCU. Datorita acelei tranzactii, BCU a reusit sa-si majoreze capitalul social conform reglementarilor si sa obtina reautorizarea BNR. Insa lichidatorul BPR a cerut anularea tranzactiei incheiate de Botea cu rusii, pe motiv ca in contabilitatea BPR nu se regaseste contravaloarea actiunilor BCU cesionate. Astfel, lichidatorul a reusit anularea tranzactiei respective, astfel ca BPR a redevenit in scripte actionar al BCU cu 57%. Insa, fiind o societate in faliment, BNR a interzis BPR – reprezentata de lichidator, sa aiba drept de vot in Adunarile Generale ale BCU. -In urma celor trei majorari succesive de capital social (n.r. – a atins 300 miliarde de lei) care au avut loc la BCU, procentul detinut de BPR, care nu a participat la majorare, s-a diminuat, ajungand la doar 20%. BPR este la ora actuala singurul actionar semnificativ al BCU, restul investitorilor detinand pachete de actiuni de sub 5%-, ne-a declarat Iurie Cecan, vicepresedintele BCU. El a spus ca in cazul in care investitorii care au preluat BCU ar fi asteptat BPR sa participe la majorarea de capital, aceasta nu ar mai avea loc, deoarece BPR nu dispunea de lichiditati si BCU risca sa dispara de pe piata. Cat priveste plata de catre investitorii rusi a actiunilor BCU detinute de BPR, Cecan a sustinut ca aceasta a fost efectuata, iar daca in contabilitatea BPR contravaloarea tranzactiei nu se regaseste, aceasta reprezinta o problema ce trebuie rezolvata doar intre fondatorii BPR si lichidatorul acesteia. Vizavi de pachetul de actiuni detinut de BPR la BCU, Iurie Cecan a sustinut ca noii investitori de la BCU au dorit sa-l cumpere, insa suma oferita nu a convenit lichidatorului BPR. Cecan a mai aratat ca participatia detinuta inca de BPR la BCU reprezinta, probabil, singura investitie care poate alimenta conturile lichidatorului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.