Semnarea in graba de catre Romania a acordului ce confera imunitate militarilor americani in fata Curtii Penale Internationale a aruncat tara noastra in mijlocul conflictului care mocneste de mai multa vreme intre Europa si America. In timp ce partenerii europeni ne-au acuzat de tradare in favoarea SUA, subliniind ca era necesara o consultare prealabila cu tarile UE, avand in vedere ca Romania aspira la statutul de membru al Uniunii, partenerii nostri de la Washington au considerat absolut firesc gestul Bucurestiului, precizand ca tarile candidate la NATO trebuie sa semneze si ele acest gen de acorduri daca doresc asistenta militara de peste Ocean.
Presiuni de dincolo de Atlantic
Atitudinea Romaniei a fost caracterizata de catre majoritatea analistilor politici internationali drept o cedare in fata presiunilor Washingtonului in vederea obtinerii unui permis de intrare in Alianta Nord-Atlantica la summitul din noiembrie de la Praga.
Chiar in ultima sa editie, cotidianul -Le Monde- se intreaba retoric: -Romania, care doreste sa intre in Uniunea Europeana, a tradat oare angajamentele europene in ceea ce priveste Curtea Penala Internationala?-. Potrivit cotidianului francez, diplomatii europeni inca se intreaba daca acordul romano-american este in conformitate cu tratatul prin care s-a creat, la 1 iulie, Curtea Penala Internationala. Ei au anuntat ca vor adopta o pozitie oficiala referitor la acest subiect luna viitoare, dupa revenirea din vacanta.
Presedintele Delegatiei Comisiei parlamentare mixte Romania-Uniunea Europeana din cadrul Parlamentului European, Domenico Mennitti, a afirmat ca banuieste ca Romania a fost supusa unor presiuni puternice din partea SUA pentru a semna un asemenea acord.
La Bruxelles se comenteaza ca Romania, care spera sa adere la NATO in noiembrie, cu ocazia summitului de la Praga, a inteles acest avertisment american referitor la suspendarea oricarui sprijin militar pentru tarile candidate la NATO care refuza sa semneze. Cotidianul francez citeaza si afirmatiile facute, duminica, la Bucuresti, de ministrul roman de externe, Mircea Geoana, potrivit caruia nu se poate vorbi de un conflict de interese intre SUA si Uniunea Europeana, ci de faptul ca Romania a fost obligata sa aleaga intre o problema europeana filozofica si pe termen lung si o alta, practica si imediata, pentru partea americana.
Cert este ca intre Europa si SUA se casca o prapastie destul de adanca pe acest subiect, deoarece imediat dupa izbucnirea scandalului legat de semnarea acordului bilateral de catre Romania, presedintele UE, Romano Prodi, a cerut tarilor candidate sa nu mai semneze acest gen de documente inainte ca Uniunea sa adopte un punct de vedere comun in aceasta problema.
Human Rights Watch acuza santajul practicat de SUA
Organizatia pentru apararea drepturilor omului Human Rights Watch a anuntat ca a adresat deja scrisori tuturor semnatarilor Tratatului de la Roma, care pune bazele Curtii Penale Internationale (CPI), cerandu-le -sa reziste in fata ultimului santaj al Administratiei Bush-, relateaza AFP. -Este foarte putin probabil ca aceasta administratie, care lupta impotriva terorismului mondial, sa puna in cauza relatiile militare pe care le are in intreaga lume pentru posibilitatea improbabila ca un cetatean american ar putea face obiectul unei urmariri judiciare nefondate-, a afirmat Kenneth Roth, directorul executiv al organizatiei.
-Guvernele trebuie sa reziste in fata ultimului santaj al Administratiei Bush-, afirma Roth, subliniind ca -legea in acest sens adoptata de Congresul american prevede exceptii pentru ajutoarele militare care corespund intereselor nationale americane-.
Human Rights Watch afirma ca a trimis aceasta scrisoare catre toate cele 136 de tari care au semnat Tratatul de la Roma. -Canada, Norvegia, Slovacia, Elvetia si Iugoslavia au anuntat deja ca nu vor putea fi obligate sa adopte in graba un text care ofera imunitate cetatenilor americani, fara a consulta inainte alte guverne-, se arata in scrisoare. -Uniunea Europeana a convenit ca nici un stat membru sa nu semneze un document care asigura o astfel de protectie inaintea discutarii unei pozitii europene comune-, adauga Human Rights Watch, reamintind ca autoritatile de la Bruxelles au criticat Romania, candidata la aderarea la UE, pentru faptul ca a acceptat cererea americana.
Secretarul de stat, Colin Powell, a negat insa ca Guvernul ar fi amenintat ca va opri asistenta militara acordata tarilor care nu fac o astfel de promisiune.
Ministrul de externe, Colin Powell, a declarat ca diplomatia americana poarta discutii cu toate statele din UE si cu alte tari prietene, referitor la articolul 98 din documentul de infiintare a Tribunalului Penal International. -Nu exercitam presiuni si nu amenintam nici o tara- – a spus Colin Powell, explicand insa ca SUA isi pot exercita oricand dreptul de a respinge misiuni ONU de mentinere a pacii oriunde in lume daca soldatilor americani nu li se acorda imunitate fata de Tribunalul International recent infiintat la Haga.