Dintotdeauna Puterea de la Bucuresti, indiferent ca a fost comunista, social-democrata, taranista sau liberala, a practicat, in plan international, jocul la doua capete, in speranta obtinerii cat mai multor avantaje pe termen scurt si mediu. Din dorinta de a impaca si capra, si varza, asa cum recomanda chiar deunazi premierul Adrian Nastase, autoritatile romane au riscat adesea, punand in fata interesului pe termen lung avantajele de moment.
Semnarea in graba, de catre Romania, a acordului ce confera imunitate militarilor americani in fata Curtii Penale Internationale a aruncat acum tara noastra in mijlocul conflictului care mocneste de mai multa vreme intre Europa si America. In timp ce partenerii europeni ne-au acuzat de tradare in favoarea SUA, subliniind ca era necesara o consultare mai sustinuta cu tarile UE, avand in vedere ca Romania aspira la statutul de membru al Uniunii, partenerii nostri de la Washington au considerat absolut firesc gestul Bucurestiului, precizand ca tarile candidate la NATO trebuie sa semneze si ele acest gen de acorduri, daca doresc asistenta militara de peste Ocean.
Aproape toti analistii politici au vazut in gestul Romaniei o cedare in fata presiunilor Washingtonului, in speranta obtinerii unui sprijin ferm al Administratiei Bush la reuniunea de la Praga din noiembrie, unde Bucurestiul asteapta o invitatie oficiala la masa imbelsugata a Aliantei Nord-Atlantice.
Santajul practicat de SUA asupra tarilor candidate la NATO a nemultumit atat partenerii europeni, care au cerut celorlalte tari candidate la UE sa nu mai repete -greseala- Romaniei de a ceda in fata presiunilor americane, cat si organizatiile internationale. Organizatia pentru apararea drepturilor omului, Human Rights Watch,
a anuntat ca a adresat deja scrisori tuturor semnatarilor Tratatului de la Roma, care pune bazele Curtii Penale Internationale (CPI), cerandu-le -sa reziste in fata ultimului santaj al Administratiei Bush-, dupa cum relateaza AFP.
Tot din motive de NATO, Romania s-a plasat din nou pe pozitii proamericane in cazul atacarii Irakului.
Divergentele dintre Europa si America pe marginea atacarii Irakului nu au pus nici un fel de problema autoritatilor de la Bucuresti, care, din dorinta de a primi un cec in alb pentru Praga, au ales, fara a se gandi prea mult, pozitia exprimata de Administratia Bush. Declaratiile Bucurestiului difera de cele ale principalilor actori de pe scena politica europeana, Franta si Germania, care sunt sceptici fata de oportunitatea unei actiuni armate concertate impotriva lui Saddam Hussein. Ministrul roman de externe, Mircea Geoana, nu are insa nici o rezerva in privinta loialitatii americanilor, care, in opinia sa, nu ne vor refuza protectia in situatia in care Bucurestiul se va implica in agresiunea impotriva Irakului.
Afacerea Mittal, in urma careia multimiliardarul indian a devenit proprietar la Sidex Galati, a adus din nou Romania pe pozitii diferite de Europa.
In urma acestei afaceri, tara noastra s-a trezit partenera de afaceri cu un indian, care urma sa devina otelarul numarul unu in Europa intr-un moment in care concurenta americana ii distrugea si asa pe otelarii din tarile membre UE. Chiar daca din considerente economice venirea indienilor la Galati ar putea aduce contributii la dezvoltarea zonei, din punct de vedere diplomatic a riscat, ca si in cazului recentului acord semnat cu SUA, sa fie impopulara in UE .
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane