Home Actualitate Alegerile trucate de la Colegiul Medicilor ajung pe masa procurorilor

Alegerile trucate de la Colegiul Medicilor ajung pe masa procurorilor

DISTRIBUIŢI

„Imediat după sărbători va începe un nou ciclu electoral cu formarea comisiilor electorale județene, a comisiilor electorale, cu depunere de candidaturi. Sfârșitul alegerilor, în două tururi, va fi undeva la sfârșitul lui februarie, începutul lui martie”, a declarat veșnicul Gheorghe Borcean, moștenitorul Colegiului Medicilor, pentru AGERPRES.

Vrând să rămână pe viață în funcții, Borcean și echipa sa au reușit cu ajutorul politicienilor să modifice legislația care prevedea că „numărul de mandate în organele de conducere (…)este de maximum două”. Legea modificată a fost promulgată după depunerea candidaturilor care trebuiau depuse conform legii vechi adică cei care au mai avut două mandate nu aveau voie nici măcar să candideze.
Cu toate acestea înscrierea candidaturii a fost acceptată de comisiile electorale locale în urma unei informări venite de la Consiliul Naţional al CMR, semnată de preşedinte şi vicepreşedinte.
Comisia electorala centrală a trimis mai multe avertizări dar acestea au fost ignorate.
Așa că, deoarece înscrierile candidaturilor nu au respectat vechea lege, în care cei cu mai mult de două mandate nu aveau voie să participe, legea nouă fiind promulgată după ce s-au încheiat înscrierile, alegerile au fost invalidate în aproximativ 35 de județe și acum vor fi reluate după noua lege.

„Noi știam că legea era la promulgare și urma să fie publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare în timpul procesului electoral. Acesta este motivul pentru care unele județe au acceptat candidaturile colegilor cu două și mai multe mandate pe listă și altele nu au acceptat. Având în vedere că situația a decurs în felul acesta, Comisia electorală centrală a invalidat alegerile la județele la care s-au îngăduit depuneri de candidaturi la medici cu două mandate, cel puțin în organele de conducere”, a explicat Gheorghe Borcean pentru AGERPRES, recunoscând încălcarea legii în vigoare, singura soluție legală fiind amânarea alegerilor până la publicarea în Monitorul Oficial a legii respective. Dar ei nu au făcut asta deoarece existau niște termene pentru desfășurarea alegerilor și nici nu puteau fi siguri că președintele Iohannis va promulga legea, existând posibilitatea sesizării Curții Constituționale de către acesta sau retrimiterea legii în Parlament.

Sub incidenţa codului penal intră semnatarii informării de la Consiliul Național al CMR cât și cei care au verificat declaraţiile pe propria răspundere ale fiecărui candidat privind numărul şi perioada mandatelor exercitate în organele de conducere, deoarece conform art.17 alin (1) lit.e) din Regulamentul electoral Comisia electorală are obligaţia de a verifica îndeplinirea condiţiilor de fond şi formă pentru ca o persoană să poată candida, înregistrând numai candidaturile care îndeplinesc cerinţele legale. Nu ne imaginăm că vreunul dintre candidați a declarat în fals numărul și perioada mandatelor.
Conform Codului Penal, membrii Comisiei electorale centrale, ce îndeplinesc criteriile definiției de funcționari publici prevăzute în cod au obligația de sesiza de îndată procurorii pentru abuzul în serviciu comis. Obligația este prevăzută la Art. 267,„ omisiunea sesizării: (1) funcţionarul public care, luând cunoştinţă de săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia îşi îndeplineşte sarcinile, omite sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.”

Alianța Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical din România a transmis un comunicat presei conform căruia alegerile pentru conducerea Colegiului Medicilor din România au fost caracterizate de ”controverse și absenteism”.

”Principala controversă legată de organizarea alegerilor a ținut de regulamentul de organizare. Până de curând acesta nu permitea medicilor care îndepliniseră deja două mandate în funcții de conducere să se mai înscrie în cursa electorală pentru obținerea unei noi funcții. La cererea conducerii colegiului, motivată prin exemple din legislațiile altor țări, Parlamentul României a schimbat această prevedere în regim de urgență, în termen de cinci luni de la înaintarea propunerii. Ceea ce înseamnă că legea actuală permite practic un număr nelimitat de mandate”, arată Alianța Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical din România.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.