Home Economic-Financiar Romanii castiga mai putin decat in 1990

Romanii castiga mai putin decat in 1990

DISTRIBUIŢI

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), in luna septembrie a acestui an castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1148 lei, cu 2,3% mai mare fata de luna precedenta, in timp ce castigul salarial mediu nominal net realizat a fost de doar 860 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 19 lei, adica tot cu 2,3%. Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 16,8%, in timp ce indicele castigului salarial real, raportat la aceeasi perioada a anului trecut, a inregistrat o crestere de doar 10,7%. Daca se face comparatia cu luna octombrie a indepartatului an 1990, indicele castigului salarial real a fost de 93,1%, cu 2% mai mare fata de cel inregistrat in luna august 2006.

In raport cu indicele preturilor de consum, in acest an indicele castigului salarial mediu a avut o evolutie oscilanta, in special in primele cinci luni. Cea mai mare oscilatie a fost inregistrata in perioada februarie-martie, in prima luna a acestui inteval indicele castigului salarial scazand la 93%, crescand apoi in martie la 108% in raport cu cel al preturilor de consum. Apoi, in luna mai, iar s-a constat o alterare imporatnta a indicelui castigului salarial, circa 99,7%, in lunile urmatoare acesta fiind superior indicelui preturilor de consum. INS pune aceste oscilatii din cursul anului pe seama acordarii celui de al 13-lea salariu si a primelor de sarbatori in lunile decembrie, martie si aprilie. INS precizeaza ca valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare, 2.297 lei, iar cele mai mici in prelucrarea lemnului si a produselor din lemn, cu exceptia mobilei, domeniu in care s-a inregistrat doar 523 lei. De asemenea, in luna septembrie fata de luna august, indicele castigului salarial real calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum a fost de 102,2%.

Bugetarii, -fruntasi-

Se cunoaste situatia dezastruoasa a salarizarii din invatamant, sanatate, asistenta sociala, si in mare masura, din administratia publica. Totusi, INS precizeaza ca in luna septembrie castigul salarial net ar fi crescut in cazul invatamantului cu 8,9%, in sectoarele sanatate si asistenta sociala cu 6,5% si in administratia publica cu circa 5,5%, in special ca urmare a aplicarii Ordonantei 3/2006, care prevede ca a doua etapa de crestere a salarizarii, inclusiv in domeniile precizate, a inceput la 1 septembrie, cuantumul de crestere fiind stabilit la 6%.

Dar in alte sectoare economice cresterile castigului salarial mediu net, in luna septembrie 2006 fata de luna precedenta, s-au datorat, in principal, acordarii de prime sau realizarii de productii mai mari, cea mai mare crestere, circa 15% fata de luna august, inregistrandu-se in extractia hidrocarburilor si servicii anexe. De asemenea, cresteri intre 5% si 10% s-au inregistrat in fabricarea substantelor si a produselor chimice, prelucrarea titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, industria mijloacelor de transport rutier, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, transporturi pe apa.

Au existat si scaderi salariale fata de luna august, dar INS explica acest lucru prin scaderea productiei in domeniile respective si pe seama ne mai acordarii unor prime ca in lunile precedente. Astfel, castigul salarial mediu net a scazut cu 15,3% in industria miniera si cu 6,2% in activitatea de asigurari. Scaderi cuprinse intre 1% si 5% s-au inregistrat si in industria altor mijloace de transport, activitatile de posta si curier, activitatile anexe si auxiliare de transport, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa, fabricarea produselor din tutun, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea celulozei, hartiei si a produselor din hartie, industria de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, transporturi aeriene, posta si telecomunicatii, industria de masini si echipamente, fabricarea produselor textile, intermedieri financiare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.