Colonelul Gheorghe Trutulescu ar putea fi eliberat conditionat din inchisoare in curand, intrucat fostul ofiter SPP si-a ispasit doua treimi din pedeapsa de sapte ani de detentie la care a fost condamnat pentru afacerea Tigareta II, a declarat, ieri, avocatul Ion Gheorghisan. Acesta mai spune ca instanta trebuie sa tina cont de faptul ca Trutulescu necesita o interventie chirurgicala urgenta la piciorul stang si de faptul ca CEDO a declarat admisibila cererea acestuia de suspendare a executarii pedepsei pentru efectuarea operatiei.
Tija din picior si buna purtare
Potrivit procedurii, comportamentul lui Trutulescu din inchisoare este evaluat de o comisie a Directiei Generale a Penitenciarelor, din care fac parte sapte persoane, printre care directorul inchisorii, un psiholog si un educator. In baza raportului comisiei, care este inaintat Judecatoriei sectorului 5, instanta hotaraste asupra eliberarii conditionate a condamnatului.
Avocatul lui Trutulescu afirma ca instanta ar trebui sa admita cererea de eliberare conditionata, mai ales ca fostul ofiter SPP necesita o interventie chirurgicala la piciorul stang, care consta in scoaterea unei tije metalice prinsa de os cu noua suruburi. -Trutulescu are o tija in picior, care ar fi trebuit scoasa acum patru ani. Cele noua suruburi s-au inglobat in calus, astfel ca, acum, o interventie chirurgicala este mult mai dificila-, a afirmat avocatul Gheorghisan. Pentru ca este necesara aceasta operatie, Trutulescu a solicitat, de mai multe ori, magistratilor militari sa-i intrerupa executarea pedepsei de sapte ani de detentie, cereri care au fost respinse.
CEDO ii da apa la moara fostului SPP-ist
Astfel, Gheorghe Trutulescu s-a adresat Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasburg. Potrivit avocatului, CEDO a stabilit ca fostului colonel SPP Gheorghe Trutulescu i-au fost incalcate drepturile la viata si la integritate corporala de magistratii romani, care au refuzat sa-l elibereze din penitenciar pentru a fi operat. Judecatorii Curtii Europene au cerut toate actele medicale, inclusiv radiografii, dupa care au declarat admisibila cererea lui Trutulescu, urmand ca aceasta sa intre curand in dezbaterea completului de sapte judecatori ai Curtii. In acelasi timp, Trutulescu a continuat sa ceara instantei militare sa-i admita cererea de intrerupere a executarii pedepsei. Ieri, Gheorghe Trutulescu a afirmat, in fata Curtii Militare de Apel, ca isi retrage cererea.
Colonelul SPP Gheorghe Trutulescu a fost judecat si condamnat, alaturi de alte 18 persoane, pentru introducerea ilegala in Romania, pe calea aerului, a peste 4.000 de baxuri de tigari de contrabanda. Ofiterul a fost condamnat definitiv la sapte ani de detentie, el fiind incarcerat din luna mai 1998.