Peste 3.200 de dispariții de copii au fost raportate din mai 2013, dintre care peste 90 la sută sunt plecări voluntare, iar în evidențele Poliției sunt în prezent 338 de copii dați dispăruți, dintre care 61 au vârste mai mici de zece ani, potrivit unor statistici oficiale, citate de Salvați Copiii.
Potrivit datelor prezentate cu ocazia Zilei Internaționale a Copiilor Dispăruți, 3.257 de dispariții de copii au fost raportate în perioada mai 2013 – mai 2014, cei mai mulți dintre aceștia fiind găsiți.
De la începutul acestui an a fost solicitată urmărirea la nivel național a 1.205 copii, majoritatea acestora fiind găsiți. În evidențele Poliției sunt înregistrați în prezent 338 de minori dați dispăruți, dintre care 61 cu vârste mai mici de zece ani, potrivit datelor de la Direcția de Investigații Criminale, citate de Salvați Copiii.
Potrivit reprezentanților Poliției Române, 74 dintre copiii căutați nu se află la prima dispariție, unii dintre aceștia având la activ mai multe plecări voluntare. Principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sunt nesupravegherea de către părinți, lăsarea lor în grija bunicilor sau altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate, lipsa comunicării cu părinții, lipsa de educație, abandonul școlar și influența anturajului negativ.
„Pe cât este de dificil să arăți cu degetul spre cineva într-o situație atât de delicată, trebuie să admitem că, în general, părinții sunt cei care se fac vinovați de dispariția copiilor. Prin urmare, este mai puțin o chestiune care depinde de eficiența instituțiilor statului, cât de cazuri individuale, în care nu se poate interveni decât prin acțiuni de conștientizare și de sprijin”, spune Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Salvați Copiii România.
Din anul 1983, ziua de 25 mai este dedicată copiilor dispăruţi, iar la nivel mondial sunt organizate acţiuni care au scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la problematica copiilor declaraţi dispăruţi în întreaga lume.
Missing Children Europe reprezintă 30 de organizații neguvernamentale, din 25 țări membre europene, care activează în domeniul prevenirii și ajutorării victimelor în caz de dispariție sau exploatare sexuală.
În România, centrele de consiliere pentru părinți, centrele educaționale și centrele „Creștem Împreună”, pentru copiii ai căror părinți muncesc în străinătate, oferă servicii de evaluare, consiliere psihologică și parenting pentru copii și părinți, suport educațional pentru copii, activități de socializare pentru copiii ai căror părinți sunt plecați în străinătate, cât și suport psihologic și educațional pentru rudele în grija cărora au rămas acești copii.