Daca pana acum Politia Rutiera dispunea de cateva radare vechi de peste 20 de ani, de cateva saptamani au fost deja -bagate in trafic- 250 de aparate de ultima generatie, supersofisticate. Pentru soferul roman, care se considera stapan al soselelor, Epoca de Aur (ca tot e azi 23 august) a luat sfarsit, acum fiind obligat sa devina mult mai disciplinat, mai civilizat. Astfel, vitezomanii vor fi vanati de noile radare de la o distanta de 1,5 kilometri. Toleranta aparatului este zero, fabricantul garantand pentru precizia absoluta a masuratorilor efectuate de sistemul radar. Asadar, soferii nu vor mai putea sustine ca sunt nevinovati, invocand ca -nu merge radaru* -, pentru ca inregistrarea video va fi de netagaduit, fiind proba admisa in Justitie.
Nici marcar celebrele sisteme antiradar nu mai sunt de nici un folos. Noile radare folosesc un sistem complex de supraveghere radio, frecventa de lucru nefiind in permanenta aceeasi.
De asemenea, se presupune ca va scadea si numarul spagilor date politistilor, dar pana nu se va aproba ca amenzile sa nu mai fie -taiate- direct, ci trimise acasa, nimic nu e sigur.
De cateva saptamani bune, soferii obisnuiti sa calce un pic mai tare acceleratia au o noua problema, o data cu intrarea in serviciu a noilor sisteme de supraveghere a traficului. Montate pe masinile Politiei, noile radare, asa cum sunt ele cunoscute de majoritatea soferilor, au posibilitatea sa urmareasca un autoturim chiar daca se afla la 1,5 kilometri distanta. In plus, soferii nu mai pot sustine ca nu au gresit, inregistrarea video fiind o proba admisa in Justitie.
Vechile radare au fost pensionate
Pana acum cateva saptamani, Brigada Politiei Rutiere dispunea de doar trei aparate radar, vechi de peste 20 de ani. Pe langa faptul ca erau depasite tehnic si moral, vechile aparate nu erau capabile sa -demonstreze- unui conducator auto ca a gresit, proba neexistand. Din aceasta cauza, aproape toate sanctiunile date de catre Politie erau contestate. Acum, noile sisteme de supraveghere a traficului inregistreaza automat, pe banda video, tot ceea ce se intampla, soferul contravenient fiind pus imediat in fata dovezii infractiunii comise.
Toleranta de 10 km pe ora
Noul sistem de supraveghere se compune, in mare, dintr-un calculator, o camera video, o antena radar si un sitem de inregistrare. Toleranta aparatului este zero, fabricantul garantand pentru precizia absoluta a masuratorilor efectuate de sistemul radar. Distanta de lucru este si ea impresionanta, o masina putand fi surprinsa de radar chiar daca se afla la 1,5 kilometri distanta.
-Camera video ne permite sa supraveghem traficul, iar sistemul radar urmareste viteza tuturor masinilor din zona respectiva. Ideea principala nu e sa-i sanctionam pe soferi, ci sa-i facem sa reduca viteza si sa respecte regulile de circulatie. In fond e vorba de vietile lor sau ale pietonilor-, declara unul dintre politistii care utilizeaza acest nou sistem.
De la intrarea in functiune a acestor noi aparate, Politia permite soferilor sa depaseasca viteaza legala din zona in care este amplasat echipamentul cu maximum 10 kilometri pe ora.
-Daca restrictia este de 50 de kilometri, nu o sa sanctionam pe cineva care merge cu 55. Eventual il atentionam sa nu mearga si mai tare. Problema incepe de la cei care nu au bun simt, care cred ca daca merg cu 100-120 in oras sunt mari soferi, nerealizand ca intr-o fractiune de secunda pot muri-, explica politistul.
Sistemele antiradar au devenit inutile
In plus, nici macar celebrele sisteme antiradar nu mai sunt de nici un folos. Noile radare folosesc un sistem complex de supraveghere radio, frecventa de lucru nefiind in permanenta aceeasi. Din acest motiv si datorita faptului ca soferul poate fi localizat de la o distanta extrem de mare, mult peste cea la care functioneaza antiradarele, cumpararea unui astfel de dispozitiv a devenit absolut inutila.
-Era o moda sa ai asa ceva, chiar daca nici inainte nu erau prea utile, pentru ca nu erau reglate pe frecventa pe care lucram noi. Acum antiradarele pot fi aruncate, pentru ca ele functioneaza de la maximum 100 de metri, or, radarele noastre merg pana la un 1,5 kilometri. In plus, nici frecventa nu e aceeasi-, explica unul din membrii echipajului de Politie.
Scade numarul contestatiilor
Numarul contestatiilor impotriva proceselor-verbale de constatare a unor contraventii a scazut semnificativ, nici cei mai guralivi soferi nemaiavand nimic de spus dupa ce privesc inregistrarea video.
-Pana acum, toti soferii pe care-i opreau tineau sa-ti explice ca te inseli, ca nu ai vazut bine si ca de fapt el a respectat legea. Acum nimeni nu mai comenteaza. Privesc inregistrarea video si pleaca linistiti sa-si achite amenzile. Din aceasta cauza, numarul contestatiilor a scazut extrem de mult, casetele fiind oricum pastrate pana la judecarea cauzei. In plus, legea admite probele video, asa ca nu e nici un fel de problema-, adauga politistul.