Dupa o zbatere de 12 ore in cadrul Congresului Extraordinar de la Palatul Parlamentului, corabia liberala s-a lansat la apa in week-end, cu un nou comandant: Theodor Stolojan. Fostul premier si-a invins net contracandidatul (in persoana lui Ludovic Orban) preluand carma de la Valeriu Stoica, pe care planuieste sa-l angajeze consilier. In acelasi moment s-a spart sticla de sampanie si pentru matelotii sai din Biroul Executiv, care vor raspunde cu capul in fata noului presedinte. Desi pe vas se regasesc toate gruparile – stoicii, aperistii si radicalii – Stolo ii va tine strans legati, avad dreptul de a-i arunca peste bord daca acestia vor lucra impotriva partidului.
Cu o prestatie ferma, chiar dura, noul presedinte a fost ovationat de intreaga lume liberala, -condamnandu-si- echipa la munca si instaurand o disciplina de fier in PNL.
El a proclamat ca obiectiv electoral al PNL atingerea pragului de 20%, -ceea ce va face imposibila guvernarea in Romania fara liberali-. Angajandu-se sa-si dea demisia o data cu echipa in seara alegerilor, daca nu va atinge cota stabilita, Stolojan a anuntat ca nu va merge cu nimeni brat la brat in locale si ca va incerca sa coaguleze fortele politice de dreapta in jurul PNL. Cu insigna partidului sclipind pe costumul bleumarin, Stolojan s-a declarat inca o data loial PNL, lansand si un mesaj catre natiune. El ii invita pe cetatenii Romaniei, printr-un apel in stil clasic de campanie, sa fie alaturi de PNL pentru a inlatura saracia si coruptia – anticipand astfel motto-ul strategiei de imagine pentru urmatorii doi ani.
Doi candidati in barca prezidentialelor
Stolojan – iubit pentru biciul sau
Desi cota sa de popularitate in PNL este uriasa, Theodor Stolojan nu a cucerut sambata functia de presedinte fara dureri de cap. El a prezentat filosofia candidaturii sale si modul de lucru: -Eu n-o sa vin din cand in cand la PNL. Eu o sa ma ocup doar de aceasta problema zi de zi.
Exista o deosebire intre domnul Valeru Stoica si mine. Eu nu voi accepta niciodata ca, muncind, altii sa se ocupe de distrugerea muncii mele. Nu doresc sa am soarta domnului Valeriu Stoica, de a fi schimbat inainte de termen, cand muncesti pentru partid si ai si rezultate-.
Fostul premier si-a inceput discursul epuizant de o ora si jumatate expunand programul sau dominat de solutiile economice considerat liberal suta la suta chiar si de inamici. Cu costum si cravata bleumarin, Theodor Stolojan a fost mai ferm ca niciodata, chiar amenintator la adresa indisciplinei, instaurand o noua regula in PNL: munca. Satui de certuri la varf, liberalii din teritoriu s-au asezat in corpore sub pantoful lui Stolo dandu-i 944 din voturile lor (la un total de peste 1.100). Theodor Stolojan a facut si un anunt angajament: Imi voi presenta demisia de onoare la sfarsirul alegerilor parlamentare-. Obiectivul sau electoral este obtinerea cotei de 20% – -Luptam pentru 20%!. S-ar putea sa castigam alegerile cu acest procent-.
Orban pierde detasat
Din cei peste 1.100 de delegati, candidatul patricienilor, Ludovic Orban, a adunat doar 193 de votui sabata seara. El si-a ridicat insa cota proprie de notorietate in PNL aflandu-se dupa o alta campanie – cea pentru declansarea revolutiei radicalilor – pe care a duso cu tenacitate in teritoriu. Cu un dosar de campanie modern, introdus in mapele delegatilor, care infatisa un Orban surazator ce indemna -ALEGE CALea dreapta!-, contracandidatuk Stolojan si-a prezentat atuurile. El a facut o dare de seama a faptelor s
ale politice pe scena PNL: Am lipsut la numai trei sedinte BPC, trei weekenduri pe luna le-am petrecut in filiale, am fost la 29 de conferinte jujdetene, m-am intalnit cu cetatenii din toata tara, de la Calafat, Bailesti, Curtea de Arges, am prezentat primul proiect de strategie de imagine a PNL fara de care nici un partid nu poate castiga increderea societatii. Pe un ton echilibrat el a aratat ca PNL poate obtine 22-25% la alegerile parlamentare si ca poate trimite un candidat in turul doi la prezidentiale. El a scapatinsa hatiurile spre finalul discutiei cand a inceput sa ridice tonul depasind limitele cerute de situatie. Cu ideea insufletitoare -Credinta muta muntii din loc!-. In echipa sa, intocmita pe ultima suta de metri, figurau printre altii Aleodor Francu (fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor) si Sorin Paliga, Fost primar de sector in Bucuresti.
Cantecul de lebada al lui Valeriu Stoica
Primul moment afectiv al Congresului Extraordinar de ieri – unde 1.200 de delegati ai PNL s-au intrunit pentru a-si alege organismele de conducere si programul politic – a fost cantecul de lebada al lui Valeriu Stoica. Presedinte al partidului din 2001, dar dirijor din postura de prim-vice al strategiei PNL din 1997, Valeriu Stoica a explicat retragerea sa din joc. El a facut corp comun cu Theodor Stolojan, pe care l-a aparat in discursul sau de toate atacurile dusmanilor. -S-a afirmat ca domnul Stolojan va deplasa partidul nostru catre stanga. Invinuirea este absurda. Intr-o tara in care stanga si extremismul ocupa 80 % din scaunele parlamentare este o imposibilitate logica pentru PNL sa devina un partid de stanga.- De aceea, Stoica a si identificat raspicat dusmanii PNL: PSD si PRM. El le-a multumit prietenilor, punctand realizarile (unificarea liberala, transformarea PNL intr-o institutie moderna, depasirea capcanelor anului 2000, intrarea in Parlament si supravietuirea asalturilor PSD de distrugere a opozitiei democratice). Stoica nu i-a uitat insa pe dusmani, carora le-a adresat un mesaj calduros: -Va multumesc celor care m-ati contestat. Dumneavoastra mi-ati dat justificarea morala pentru a ma elibera de povara imensa de a fi presedintele PNL-.
El si-a depus mandatul sambata dupa-amiaza, coborand de la prezidiu pentru a ocupa un loc de liberal -obisnuit-, o data cu vechea echipa a Biroului Permanent, care a generat criza din aceasta vara.
Singura povara pe care si-o doreste Valeriu Stoica este functia de lider al grupului parlamentar liberal din Camera Deputatilor, pe care a gestionat-o si ca sef al PNL. In plus, el a primit sambata seara – in absenta – oferta, mai in gluma, mai in serios, a lui Stolojan de a functiona drept consilier al presedintelui, alaturi de Dinu Patriciu.
Poze si promenade la Palatul Parlamentului
Cea de-a doua zi a Congresului Extraordinar al PNL a fost transformata treptat de delegati in prilej pentru o excursie ad-hoc prin Palatul Parlamentului. Cum marea miza a reuniunii liberale fusese jucata in prima zi, multi dintre reprezentantii filialelor au purces la plimbare pe coridoare, fascinati de impozanta cladire in care isi desfasoara activitatea curenta Camera Deputatilor. Visurile de marire n-au intarziat nici ele sa apara: -O data si o data om ajunge si noi sa ne luam salariul de aici. Nu, Costele?-. -Sigur Mihaita! Eu am niste promisiuni pentru 2004-, dialogau ieri, optimisti, doi liberali cu accent moldovenesc.
Pe masura ce voturile pentru Delegatia Reprezentantilor Nationali, Curtea de Onoare si Arbitraj si Comisia Centrala de Cenzori se adunau in urna, nodurile la cravate se largeau, iar sacourile delegatilor erau parasite pe scaune. Atentia liberalilor provinciali a fost monopolizata de noul presedinte al partidului, Stolojan devenind un fel de obiectiv turistic al congresului. Delegatii din toate filialele s-au inghesuit sa se fotografieze cu Stolo, care, politicos, a indurat cu stoicism bliturile celor doi fotografi insarcinati sa imortalizeze momentul. -Pozarii- au amenajat, in capatul scarilor de la Palatul Parlamentului, chiar si un studiou fotografic sui-generis, dotat cu reflectoare si filtre de lumina.
Abia scapat de supliciul fotografiatului, proaspatul lider liberal a intrat in furcile caudine ale juramintelor de fidelitate, pe care cu doar un an si jumatate in urma le primise si detronatul Valeriu Stoica. Stolo a auzit, ieri, fraza -Domnu* presedinte, sa stiti ca noi v-am votat-, cat sa-i ajunga pentru tot mandatul.
In timp ce Stolojan gusta din primele -beneficii- ale noii sale functii, perdantii din -aripa Patriciu masurau coridoarele, tacuti. O parte supravegheau, discret, miscarile lui Stolo, asaltat de agentii teritoriali de lobby. Cel mai solicitat -patrician- a fost Calin Popescu Tariceanu, in virtutea postului de vicepresedinte pe care il obtinuse cu o zi inainte.