Prima partida de tenis masculin de la Shanghai din cadrul Masters Series va fi cea dintre David Nalbandian si Roger Federer, cei doi intalnindu-se si in finala de anul trecut, pe care si-a adjudecat-o argentinianul, dupa o partida de cinci seturi, deosebit de spectaculoasa. De altfel, -grupa rosie-, din care fac parte cei doi -grei- ai tenisului masculin contemporan, este una deosebit de echilibrata, din aceasta mai facand parte americanul Andy Roddick si croatul Ivan Ljubici. Cealalta grupa, denumita -aurie-, are, cel putin pe hartie, un favorit cert: numarul doi mondial, spaniolul Rafael Nadal, cu toate ca acesta se va duela pentru un loc in semifinale cu numarul trei mondial, rusul Nikolai Davydenko, si cu alti doi tenismeni de calibru: Tommy Robredo, din Spania, si James Blake, din Statele Unite.
Chiar daca in presa internationala au aparut speculatii in ceea ce priveste starea de sanatate a lui Roger Federer, tenismanul elvetian, lider autoritar in toate clasamentele tenisului masculin actual, a declarat ca acele zvonuri sunt nefondate: -Daca anul trecut am inceput turneul de la Shanghai cu mai multe afectiuni, acum sunt 100% sigur ca starea mea de sanatate este perfecta. Chiar daca a fost un sezon extrem de incarcat, nu resimt dureri nici la glezne, nici la genunchi, nicaieri. De-abia astept sa lovesc prima minge-. Inaintea acestui turneu, Federer se situa pe prima pozitie in clasamentul ATP Race, cu 1.524 de puncte, urmat de Rafael Nadal, cu 854 de puncte, si de Nikolai Davydenko, cu 545 de puncte.
Turneul gazduit de China face parte din seria de sapte turnee de acest fel, celelalte sase desfasurandu-se la Monte Carlo, Hamburg, Toronto, Cincinnati, Madrid si Paris, si la acest turneu urmand a se folosi o tehnologie ce va permite jucatorilor si spectatorilor sa vada daca deciziile arbitrilor de linie sunt corecte. Acest sistem de arbitraj a fost primit deosebit de bine la turneul din martie de la Miami, din acest an, atunci cand a fost folosit in premiera. Si turneele Masters de la Madrid si de la Paris urmeaza a beneficia de acest sistem de arbitraj.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane