Congresul Extraordinar al PNL a decurs conform previziunilor: dl Stolojan a iesit presedinte cu 944 de voturi fata de cele 193 ale contracandidatului sau, Ludovic Orban, iar statutul Stolojan a fost votat la fel de masiv – desi nu fara cracnire. Cei cinci vicepresedinti noi ai PNL sunt: dl Melescanu, prim-vicepresedinte, post mostenit, prin protocolul de fuziune, de la dl Stoica si Mona Musca, Gh. Flutur, Paul Pacuraru si Tariceanu. Cum se vede, -clasicii- Patriciu si Crin Antonescu au disparut din Executivul dlui Stolojan iar dl Catarama care se grabise sa-si anunte candidatura la presedintia tarii din partea PNL trebuie sa-si puna ambitiile-n cui. Dl Stolojan a dat militaria jos din pod si n-a cedat nici o virgula din statutul sau in ciuda rugamintilor dlui Quintus de a permite ca macar o parte din echipa presedintelui sa fie aleasa uninominal de Congres si nu s-a lasat impresionat nici de argumentele dlor Orban, Antonescu sau Patriciu care au catalogat alegerea in bloc drept antiliberala.
Aluziile la faptul ca dezbaterea si competitia interna -s-au desfasurat in alta parte-, mai exact -in antecamera dlui Stolojan- n-au lipsit nici ele. E adevarat ca fata de traditia liberala care stabilea castigatorii la restaurant – anticamera introduce o nota de austeritate. Dl Orban chiar regreta (la OTV) ca alegerile nu s-au tinut la Brasov, intr-o sala adecvata, -cu chelneri care sa ne serveasca-, intr-o atmosfera destinsa, liberala. Asta e! Daca pana acum, tot croind la planuri din cutite si pahara liberalii n-au fost in stare in 13 ani sa produca si sa lanseze lideri liberali credibili si competitivi – iar -adevaratii- liberali au pierdut toate competitiile la care au participat (spre amintire, Tariceanu si Patriciu, la Primaria Capitalei) – acum n-au decat sa accepte si lideri, si reguli de import – daca nu vor sa ajunga sa-si declare averile in pustiu, ca PNTCD. Dl Stolojan le-a spus foarte clar oponentilor sai de ce nu admite surprize in echipa sa: -eu nu doresc sa am soarta dlui Stoica-. Sa speram ca n-o va avea si ca PNL, fie si cu primii doi lideri proveniti din anturajul dlui Iliescu – Stolojan si Melescanu – va reusi sa reprezinte daca nu -coloana vertebrala a dreptei- (cum isi dorea dl Patriciu) macar coloana oficiala. Pare ciudat dar, pe cat de convingator este liberalismul, pe atat de neconvingatori s-au dovedit liderii sai. Nu e de mirare ca PNL a sfarsit in bratele dlor Stolojan si Melescanu – dar acesta e un semn ca PSD si structurile de putere au unele planuri cu PNL si vor sa-l salveze.
Si pe buna dreptate: ce scena politica am avea doar cu patru maini stangi? Vom vedea daca dl Stolojan si echipa sa va reusi sa obtina 20% in alegeri asa cum si-a propus sau cum i s-a promis. Dar se vor calma oare opozantii dlui Stolojan sau li se va agrava nervozitatea pana vor incepe sa prinda muste si fluturi? Dl Patriciu aprecia ca -ne va trebui o extraordinara istetime ca sa facem din dl Stolojan un liberal-. Nu-i bai! Se face singur. Ce mare greutate! La cat de liberal a fost PNL cand a guvernat ba cu FSN, ba cu CDR, la cate salturi s-au facut dintr-un partid in altul, nimic nu este exclus. Nu prea mai e cazul sa facem pe sfintii dupa 13 ani in care am vazut toate compromisurile posibile. E simplu: daca dl Stolojan va invinge – va fi liberal. Si pe urma, s-a dus vremea superspecializarii. Dl Iliescu a si dat exemplul unui specialist limitat: -el stia Diesel si atat, daca-l scoteai din Diesel era tamaie-. Acum un politician trebuie sa fie pregatit pentru orice. Nu se stie unde-l mana interesele. Trebuie sa fie si Diesel, si tamaie.