Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Târgu Mureș va pune în funcțiune, în această săptămână, un angiograf biplan care oferă cea mai performantă metodă de diagnostic și tratament pentru toate afecțiunile cardiovasculare, atât în cazul copiilor cât și al adulților, a anunțat luni șefa institutului, dr. Klara Brînzaniuc.
‘IUBCvT încheie un an cu realizări și momente deosebite. Am avut șansa să derulăm în parteneriat două proiecte mari europene: un proiect POSCCE împreună cu Academia de Științe Medicale, unde IUBCvT a beneficiat de o dotare specifică și de suport pentru activitatea de cercetare de peste 1 milion de euro. În contextul acestei activități de cercetare, care se va derula, începând din 2015, timp de 5 ani, folosindu-ne de un aparat de înaltă performanță, un angiograf biplan, singurul care permite investigarea atât a copiilor cu malformații congenitale, cât și a adulților cu sindroame coronariene. Aparatul permite realizarea unor proceduri de cardiologie intervențională deosebit de complexe, care pentru copii este o premieră națională și care are mari șanse ca să crească performanța centrului cardiovascular pediatric, prin rezolvare nu numai prin intervenții chirurgicale de către echipa noastră de specialiști, chirurgi și anesteziști a acestor cazuri, dar și într-o echipă de cardiolog intervenționist anestezist și, la nevoie, chirurg cardiovascular prin metode noi, minim invazive, metode care în 2016 dorim, prin expertiza unui centru european cu care colaborăm, să le extindem și la proceduri pe care în 2015 nu am reușit să le abordăm’, a declarat Klara Brînzaniuc pentru Agerpres.
”Pentru instituția noastră, pe lângă formarea și upgradarea unui număr mare de specialiști (270 medici și asistenți medicali), s-a realizat și introducerea unor proceduri noi de diagnostic și tratament și crearea specialiștilor (în prezent singurii din România) ce vor completa activitatea specialiștilor cardiologi și chirurgi cardiovasculari pediatri în domenii practicate până acum doar în unele centre medicale europene: Munchen, Praga, Londra sau Paris. Aceste domenii, care din acest an au specialiști și din unitatea noastră, sunt Cardiologie intervențională pediatrică și Electrofiziologie pediatrică”, a precizat Brînzaniuc.
La implementarea proiectului au participat și 10 experți din centre de Cardiologie și Chirurgie cardiovasculară pediatrică din Munchen, Praga, Varșovia, Budapesta și Zagreb.