Ministrul de externe, Mircea Geoana, si premierul Adrian Nastase au iesit la rampa cu declaratii contradictorii in legatura cu relatia dintre semnarea acordului CPI si aderarea la NATO a Romaniei. Nastase a discutat joi cu presedintele Comisiei pentru politica externa a Parlamentului European, Elmar Brok, si cu premierul danez, presedintele in exercitiu al Consiliului UE, despre semnarea de catre Romania a acordului cu SUA privind CPI. Premierul a declarat, ieri, la videoconferinta cu prefectii, ca, din punctul de vedere al intereselor Romaniei, acest acord a dat un semnal foarte clar in relatiile cu unul dintre partenerii importanti (SUA). Din punctul de vedere al Romaniei, tara care in 1997 nu a reusit sa devina membru NATO, decizia de la Praga este deosebit de importanta, a mai spus premierul, semn ca reuniunea din capitala Cehiei a cantarit greu in decizia oficialilor romani de a semna acordul bilateral cu SUA. Seful Executivului a precizat ca Romania doreste sa-si intareasca relatiile cu UE si spera ca in relatiile dintre UE si SUA vor fi clarificate problemele ce tin de CPI si semnificatia acestui acord -va intra intr-un cadru mai larg, mai putin important.-
-Continuam sa explicam partenerilor nostri europeni care au fost conditiile si ratiunile pentru care am incheiat acest acord, pentru ca nu dorim sa se creeze o tensiune in relatiile cu UE-, a aratat primul-ministru. El a adaugat ca exista o problema reala in momentul de fata la nivelul UE, pentru ca Uniunea doreste sa-si afirme mai puternic -o anumita identitate politica internationala-, dar autoritatile romane spera ca Romania sa nu fie luata, -intr-un fel-, ca pretext in construirea unei identitati a UE.
Geoana: nu am vrut favoruri din partea Washingtonului
Pe de alta parte, seful diplomatiei romane, Mircea Geoana, a declarat ca Romania nu are nevoie sa obtina favoruri din partea Washingtonului inainte de Summit-ul NATO de la Praga. -Romania nu a incheiat acest acord pentru a obtine favoruri din partea Washingtonului in ceea ce priveste admiterea in Alianta, pentru ca jocurile sunt oricum facute-, a spus Geoana. Optimist, el a adaugat ca -ne putem astepta la un summit, la Praga, care sa duca la o extindere largita a NATO, de la Marea Baltica la Marea Neagra-.