Home Actualitate Confiscarea averilor facute ilegal in Franta, o promisiune indecenta

Confiscarea averilor facute ilegal in Franta, o promisiune indecenta

DISTRIBUIŢI

Pentru a face pe plac Frantei, autoritatile de la Bucuresti au acceptat tot ce a cerut ministrul de interne Nicolas Sarcozy. Dupa o scurta vizita in Romania, oficialul francez poate raporta acasa: -Veni, vidi, vici-. -Invadatorii- romani se vor intoarce acasa, de unde nu vor mai pleca in urmatorii cativa ani, pentru ca autoritatile de pe malurile Dambovitei au acceptat chiar si ideea de a le confisca averile.

Din punctul de vedere al Ministerului de Interne, aceasta masura are darul de a-i speria pe cei care s-ar putea incumeta sa continue sa cerseasca prin strainatate. -Vor fi verificate traseele financiare, sa vedem cui si cati bani trimit acesti indivizi. Ideea principala este ca acesti infractori sa nu-si inchipuie ca pot scapa. Este posibil sa se dea cateva exemple sugestive, despre oameni care au obtinut castiguri ilegale in Franta si a caror avere va fi confiscata-, declara secretarul de stat in MI Alexandru Farcas.

In schimb, specialistii in drept considera ca initiativa autoritatilor este fantezista, ea fiind posibila numai pe hartie. Imposibilitatea aplicarii acestor reglementari nu vine dintr-o incompatibilitate legala, ci din simplul motiv ca marii mafioti sunt destul de precauti pentru a-si ascunde averea. -Daca legal se poate, nu-mi dau seama, practic, cum se va pune in aplicare aceasta pedeapsa-, declara decanul Baroului, avocatul Toma Dragomir. Altii considera aceasta initiativa ca fiind chiar… penibila.

Vizita la Bucuresti a ministrului de interne francez, Nicolas Sarcozy, a fost un succes deplin, din punctul sau de vedere. Partea romana a fost de acord cu tot ce a cerut oficialul francez. Marinimia autoritatilor romane a mers pana acolo incat acestea s-au angajat sa modifice legislatia penala astfel incat averile stranse de catre infractorii romani in Franta sa fie confiscate. Promisiunea facuta francezilor va ramane, in cel mai bun caz, litera moarta, specialistii in drept fiind de parere ca acest luru nu se poate realiza, din simplul motiv ca averile infractorilor nu pot fi identificate, acestia fiind, pe hartie, saraci lipiti.

MI spera in puterea exemplului

Din punctul de vedere al autoritatilor romane, confiscarea averilor rezultate in urma comiterii unor infractiuni in strainatate este realizabila, ea avand, in principal, scopul de a-i -intimida- pe potentialii infractori.

-Discutiile dintre cele doua parti au pornit de la situatii concrete descoperite in Franta. Erau cazuri cand Politia aresta un grup de proxeneti romani, cu familii cu tot, care odata la doua saptamani erau vizitati de o bunica ramasa in tara care strangea banii realizati. MI-ul a reusit in luna iulie sa treaca prin Guvern proiectul Legii privind combaterea crimei organizate, care prevede si confiscarea averii rezultate. In acest sens a fost si declaratia celor doi ministri-, explica secretarul de stat in MI, Alexandrul Farcas.

Pentru punerea in aplicare a acestor noi prevederi, partea romana conteaza, in principal, pe sprijinul Politiei franceze. -Va exista o colaborare mai stransa cu partea franceza. Vor fi verificate si traseele financiare, sa vedem cui si cati bani trimit acesti indivizi. Ideea principala este ca acesti infractori sa nu-si inchipuie ca pot scapa. Este posibil sa se dea cateva exemple sugestive, de oameni care au obtinut castiguri ilegale in Franta si a caror avere va fi confiscata-, adauga secretarul de stat.

-Fantezie pe hartie-

Pe cat de sigure sunt autoritatile ca ideea confiscarii averilor rezultate in urma producerii unor infractiuni pot fi confiscate, pe atat de circumspecti se arata specialistii in drept. Astfel, presedintele Baroului, avocatul Toma Dragomir, este aproape sigur ca initiativa MI-ului va ramane litera moarta.

-Din punct de vedere legal este foarte posibil ca acest lucru sa fie pus in practica. Teoretic, o lege speciala poate rezolva problema, pedeapsa confiscarii totale sau partiale a averii urmand a fi asociata unor infractiuni. Se poate, de exemplu, sa se impuna acest lucru doar pentru infractiunile comise de romani pe un alt teritoriu. Poate fi o pedeapsa complementara, ceea ce inseamna ca nu mai trebuie sa se faca dovada ca averea este sau nu dobandita licit, ea aplicandu-se o data cu pedeapsa pentru infractiunea respectiva, ceea ce e perfect legal-, explica Toma Dragomir.

Marea problema a autoritatilor va fi legata de descoperirea averii infractorilor, acestia invatand, poate chiar de la politicieni, ca nu e tocmai indicat sa detii bunuri de valoare pe numele tau, existand oricand o matusa sau bunica, bolnava, dar foarte bogata.

-Daca legal se poate, nu-mi dau seama practic cum se va pune in aplicare aceasta pedeapsa. Nu stiu ce avere le confisca, totul fiind doar o treaba teoretica. Capii retelelor nu sunt chiar copii, sa aiba bunuri pe numele lor, pe care nu le pot dovedi. Va fi o alta fantezie, ramasa doar pe hartie-, adauga decanul Baroului.

Renatte Weber: – O incercare penibila a autoritatilor romane-

Presedintele Fundatiei pentru o Societate Deschisa, Renatte Weber, a comentat acest episod al relatiilor romano-franceze pentru postul Europa Libera: -Cred ca la acest moment este de fapt vorba de o incercare, poate disperata, din punctul meu de vedere penibila, de a arata ce eforturi este dispusa Romania sa faca pentru a-si imbunatati imaginea in strainatate, pentru ca, in realitate, masura in sine nu cred ca va avea nici un rezultat. Ba, mai mult, dati-mi voie sa va spun ca decat sa ajungem la a promite astfel de solutii, de confiscari a averilor in intregime, deci nu a bunurilor care provin din infractiune sau care au fost dobandite ca urmare a infractiunii, ceea ce ar fi firesc, ci a averilor in general, deci decat sa promitem asa ceva, eu cred ca au fost ani de zile cand se puteau lua masuri pe linia fireasca a unei investigatii penale, pentru ca astfel de retele de traficare de persoane sa fie inabusite de la inceput, nu sa se ajunga la ce s-a ajuns la ora actuala-, a conchis Weber.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.