Marii reasiguratori mondiali au opinii convergente in ceea ce priveste evolutia segmentului romanesc al asigurarilor , in urmatorii ani, postaderare, dupa cum reiese dintr-un studiu realizat de revista de profil -Primm- . In opinia specialistilor, volumul afacerilor derulate pe aceasta piata va continua sa creasca, viitoarea integrare in structurile europene fiind o conditie necesara, dar nu si suficienta, pentru asigurarea dezvoltarii viitoare. De fapt, in analizele facute pe dezvoltare sectoriala, in ultimii ani, segmentul inssurance ocupa un loc de frunte.
Expertii Munich Re considera ca piata asigurarilor din Romania a suferit un proces rapid de transformare, care continua si la ora actuala. -Aderarea la Uniunea Europeana va determina cresterea, in continuare, a nivelului investitiilor straine si, in consecinta, accelerarea ritmului de dezvoltare macroeconomica-, au declarat realizatorilor studiului oficialii companiei de reasigurare Munich Re, lider al pietei internationale de reasigurare.
Opinii apropiate au si cei de la Swiss Re: -Piata de asigurari din Romania beneficiaza de un semnificativ potential de crestere (…) Aderarea la UE va accelera aceasta crestere-, cred analistii SWISS Re.
Oficialii companiei germane de reasigurare GE Insurance Solutions au punctat faptul ca industria de asigurari din Romania a inregistrat deja progrese semnificative: -Elemente precum noile cerinte de solvabilitate, dezbaterile privind unificarea RCA – Carte Verde, cresterea graduala a capitalului social minim obligatoriu, scindarea companiilor de asigurari in functie de criteriul viata – non-viata sunt dovezi certe ale unei evolutii pozitive-.
Situatia se vede oarecum similar si privita de la rasarit: -Simpla apartenenta la Uniunea Europeana nu va aduce schimbarile mult asteptate la nivelul pietei asigurarilor-, spun oficialii Moscow Re. -Pe termen lung, calitatea de membru UE va influenta, cu siguranta, in mod pozitiv, evolutia pietei de profil-.
Si oficiali ai companiei slovene Sava Re au remarcat, la randul lor, schimbarile pozitive care s-au produs in Romania in ultimii ani. -Atat volumul de prime subscrise de catre intreaga piata cat si gradul de penetrare al acestora in PIB au inregistrat cresteri de exceptie. Parerea noastra este ca Romania va trebui sa urmeze etape similare cu Slovenia sau alte state nou-intrate in UE inainte de a patrunde, la randul ei, in Uniune-, au declarat oficialii Sava Re.