Home Economic-Financiar Privatizarile -grele- din industrie incep sa se urneasca de anul viitor

Privatizarile -grele- din industrie incep sa se urneasca de anul viitor

DISTRIBUIŢI


Privatizarea principalilor furnizori de utilitati va reprezenta in viitorii ani -punctul fierbinte- al evolutiilor economice, acest proces urmand a fi o componenta substantiala a bugetului de stat.


Ministerul Industriei si Resurselor, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie ( OPSPI), reprezinta institutia–cheie- ce va coordona acest proces de anvergura – avand in vedere valoarea uriasa a capitalului social al unitatilor din industrie ce au ramas de privatizat, circa cinci miliarde euro – focalizand astfel atentia tuturor factorilor politici si mediului de afaceri international. Miza privatizarii principalilor furnizori de utilitati (petrol, gaze, energie) este uriasa avand in vedere impactul direct pe care aceste sectoare le au asupra populatiei.

In aceste conditii, a declarat dl. Doru Laurian Badulescu, seful OPSPI, in acest an va fi oferit spre privatizare 31% din capitalul social. Dl. Badulescu a precizat ca anul viitor se spera obtinerea la bugetul de stat a unor venituri din privatizare de circa 2.700 miliarde de lei. De asemenea, in 2003 va fi finalizata privatizarea SNP Petrom, a celor doua distributii de gaze naturale si a distributiilor de energie prevazute in PSAL II. De altfel si ministrul industriilor, dl. Dan Ioan Popescu, a declarat ca, pana la sfarsitul actualului mandat, vor fi privatizate cele doua societati de distributie a gazelor, patru distributii de energie electrica si SNP Petrom.

La ora actuala, 55% din valoarea capitalului social ramas de privatizat in economia romaneasca este reprezentat de societatile din subordinea MIR. -Din analizele efectuate a rezultat ca circa 91% din capitalul social, de circa cinci miliarde de euro, detinut de agentii economici din portofoliul MIR, este privatizabil-, a declarat dl. Doru Laurian Badulescu. Cea mai mare pondere in structura capitalului social, aflat in portofoliul MIR, o detin societatile din sectorul energetic, 65,5%, urmate de petrol, 24,3%, gaze, 4,38%, minerit, 3,92%, aparare, 1,8%, si alte activitati, 0,04%. Dl Badulescu a evidentiat importanta privatizarii industriei romanesti, caracterizata de capacitati invechite (unitatile termo au deja o vechime de 30 de ani), ce functioneaza cu costuri mari si care necesita investitii substantiale. Investitiile necesare in perioada 2002-2005 se ridica in sectorul energiei la circa 2,4 miliarde de euro, cel al petrolului si gazelor la 1,3 miliarde de euro, mine-geologie – 362 milioane de euro, industrie de aparare – 56,5 milioane de euro.

-Privatizarea ca proces a fost compromisa de fostul FPS. Avem si experienta unor privatizari nefaste facute de APAPS. Pornind de la experienta acumulata in acest domeniu, precum si de la necesitatea schimbarii principiilor de realizare si de eficienta ale acestui proces, incercam sa facem din privatizare o actiune profitabila pentru economia romaneasca-, a afirmat seful OPSPI. Privatizarea in industrie se va realiza pe ideea capitalizarii societatilor, Legea 137/2002, de accelerare a privatizarii, prevazand ca o parte din sumele rezultate din tranzactiile de vanzare- cumparare sa fie dirijate ca injectii de capital in respectivele unitati.


Distributia, in stadiul cel mai avansat


Sectorul distributiei de energie electrica se afla in faza cea mai avansata a procesului de privatizare, pentru distributiile Banat si Dobrogea strategia de privatizare fiind finalizata. -Strategia de privatizare pe care MIR o va supune spre aprobare Executivului prevede vanzarea pachetului majoritar de 51% din actiuni in cazul acestor doua filiale. Daca aceasta varianta nu se va dovedi realizabila, exista si alte solutii prevazute de actul normativ precum privatizarea prin aport de capital, pe pachet de control ( 33%) inclusiv cu managementul (18%), sau constituirea de societati mixte-, a declarat dl. Badulescu. Conform graficului stabilit cu FMI, pe data de 16 septembrie va fi dat anuntul international de privatizare a celor doua filiale de distributie a energiei.

Procesul de privatizare a fost declansat si in sectorul distributiei gazelor naturale, unde de asemenea se deruleaza etapa de selectare a consultantului. Au fost primite pana in prezent oferte din partea a 15 consultanti internationali ce intentioneaza sa se implice in privatizarea celor doua societati de distributie a gazelor, Sud si Nord. -Impreuna cu reprezentantii UE, care au asigurat o finantare de doua milioane de dolari pentru etapa de desemnare a consultantului, se va selecta lista scurta -, a afirmat dl. Badulescu. Consultantul trebuie desemnat conform calendarului stabilit cu Banca Mondiala in cadrul programului PSAL II pana la 31.12.2002.

Termenul pentru alegerea consultantului SNP este 15 octombrie, iar acesta trebuie sa finalizeze raportul de evaluare pana la 31 decembrie 2002. Urmatorul pas va fi analiza raportului de catre Ministerul Industriei care, daca are modificari, ii va solicita consultantului sa le analizeze. -Raportul va suferi modificari in functie de pozitia ministerului si va sta la baza emiterii unei hotarari de Guvern prin care va fi stabilita strategia de privatizare a SNP-, afirma Doru Laurian Badulescu. Dupa aprobarea strategiei va fi dat anuntul pentru privatizarea companiei. Costurile cu consultanta vor fi aflate in momentul desemnarii ofertei castigatoare, intrucat fiecare participant depune o oferta financiara si una tehnica. Procesul de privatizare a SNP ar urma sa fie finalizat la sfarsitul anului 2003. -Speram sa gasim un investitor strategic sustinut de un grup financiar puternic-, declara seful OPSPI.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.