Incepand din a doua jumatate a lunii octombrie, -caravana- Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) pleaca in turneu prin judetele Romaniei. Sloganul turneului va fi -CNSAS la tine acasa-, iar ca -recuzita-, CNSAS va plimba expozitia, de-acum itineranta, -Si tu ai fost urmarit-, menita a face lumina cu privire la metodele, tehnica si modul in care organele de Securitate au putut tine in frau sutele de milioane de persoane care si-au dus traiul in Europa de Est. Dar poate cel mai important aspect al initiativei CNSAS este faptul ca pe toata durata expozitiei, in fiecare judet va functiona un birou al Consiliului, unde cetatenii din judetul in cauza vor putea solicita si chiar consulta propriul dosar intocmit de Securitate.
Giurgiu, primul judet in atentia CNSAS
Primul judet vizitat va fi Giurgiu, data preconizata fiind 15 octombrie 2002. -Am obtinut deja acordul prefectului, urmeaza sa definitivam restul detaliilor-, spune Mihai Gheorghe, vicepresedintele Colegiului CNSAS. -In orice caz, principalele componente ale manifestarii vor fi expozitia, o masa rotunda si comunicari. In cadrul acestora vor fi expuse si dezbatute cazuri reprezentative din judetul vizitat, urmand ca, la final, toate lucrarile sa fie adunate intr-un volum care va fi dat publicitatii. Cat priveste cealalta masura, de infiintare a biroului pentru analizarea si rezolvarea cererilor de acces la dosarele Securitatii, am recurs la aceasta masura deoarece, desi am primit pana in prezent numeroase astfel de cereri din provincie, consider ca numarul celor interesati sa stie daca si de ce au fost ?çurmariti?ê este cu mult mai mare-, ne-a declarat Mihai Gheorghe. Mai mult, el promite ca va face toate demersurile necesare pentru ca cei care depun astfel de cereri la inceputul manifestarii sa-si poata lectura -live- dosarele pana la mutarea -caravanei- in judetul vecin. Manifestarile urmeaza a fi sustinute financiar de la bugetul local, din surse proprii sau atrase (donatii, sponsorizari).
Vernisajul expozitiei -Si tu ai fost urmarit- a avut loc la data de 27 mai, in prezenta presedintelui Ion Iliescu, si incearca sa formeze o imagine cat mai completa asupra celor mai mult de doua milioane de dosare de urmarire a celor care -unelteau impotriva sigurantei nationale-, intocmite -cu sprijinul- celor aproape 500.000 de informatori care au contribuit la incarcerarea a milioane de oameni in puscariile comuniste. In vitrinele acesteia se pot regasi obiecte donate de fosti detinuti politici, confectionate in vremea detentiei: mileuri (de-acum ingalbenite), butoni de metal, papusi in miniatura, inele din plastic sau statuete din sapun. Un panou special este rezervat celor catalogati drept -pericole pentru siguranta statului-: Corneliu Coposu – -Calin- si Nicolae Steinhardt – -Stan-, fotografiati de ofiterii de Securitate in timpul filajului, alaturat fiind expuse o serie de note informative cu privire la activitatile acestora. Expozitia cuprinde si alte asemenea relicve: o uniforma de colonel de Securitate, alaturi de arme ale securistilor (doua pistoale Walther si o pusca mitraliera), o camasa peticita, purtata la eliberarea din puscariile rusesti de catre generalul Victor Simiral, si o alta, dintr-o inchisoare romaneasca, a istoricului Vasile Netea. Plus -minunile- tehnicii, reprezentate de aparate de ascultare si de fotografiere ascunse prin sutiene, posete, telefoane, genti-diplomat, toate acestea putand fi vazute, din 15 octombrie, in toate judetele tarii.