Home Politic Aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen – manipulata politic de Germania

Aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen – manipulata politic de Germania

DISTRIBUIŢI

Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, zona de liberă circulație în Europa, a fost amânată, a anunțat la Budapesta ministrul maghiar de interne Sandor Pinter, citat de agenția germana de știri dpa. Oficialul maghiar,

a cărui țară deține în prezent președinția UE, a declarat că ambele țări mai au de îndeplinit “o serie de condiționalități”, astfel că o aderare la termenul fixat este imposibilă în prezent. Stirea , furnizata de o agentie serioasa de presa a dat ieri frisoane si la Bucuresti si la Sofia, intrucat vorbea despre o decizie deja luata, si nu despre o simpa solicitare , asa cum au facut pana acum Franta si Germania printr-o scrisoare adresata Comisiei Europene.

"Romania si Bulgaria au o multime de lucruri de facut", a spus oficialul maghiar, citat de aceeasi agentie.

Aceste condiții ar urma să fie fixate până în iunie, drept care aderarea celor două țări ar putea avea loc cel mai devreme în luna octombrie, a adăugat Pinter. Ministrul ungar a declarat ca tara sa va continua sa sustina problema aderarii la Schengen in timpul presedintiei UE, spunand ca "candidaturile (n.red. Romaniei si Bulgariei) se afla pe agenda noastra".

Amânarea aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen este, de-acum, o “chestiune tranșată”, a confirmat pentru dpa și un oficial al UE.

Presa de limba germana a scris ca, in ultima perioada, aderarea celor doua tari la spatiul Schengen a provocat controverse in interiorul Uniunii Europene. Germania si Franta au amenintat ca se vor opune aderarii celor doua tari din Europa de Est, guvernele de la Berlin si Paris exprimandu-si ingrijorarea fata de problemele de securitate interna din cadrul Uniunii.

In plus, autoritatile germane si franceze au solicitat celor din Romania si Bulgaria sa-si intensifice eforturile in lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate.

Declaratia ministrului de interne ungar este cu atat mai ciudata cu cat colegul sau de cabinet, ministrul ungar de externe  Janos Martony, a declarat,chiar  miercuri, la Budapesta, ca sprijina aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen in martie 2011.

In contextul criticilor din partea Frantei si Germaniei la adresa celor doua tari, potrivit carora acestea nu ar fi pe deplin pregatite sa intre in spatiul Schengen, seful diplomatiei ungare a spus ca trebuie sa se actioneze cu realism, transmite agentia APA.

"Trebuie sa fim realisti in ceea ce priveste punerea in practica a obiectivului nostru de extindere cat mai repede posibil a spatiului Schengen cu Bulgaria si Romania", a spus Martony.

El a subliniat ca Ungaria, in calitate de presedinte in exercitiu al UE, este constienta de ingrijorarea exprimata de Germania si Franta, dar a aratat ca Romania si Bulgaria ar trebui sa se alature zonei Schengen in luna martie, asa cum s-a convenit initial. In acest context, declaratia citata de presa germana,  in contradictie totala cu pozitia ministrul de externe de la Budapesta, confirma , inca o data, pozitiile extrem de transante ale Germaniei si frantei pe acest subiect si folosirea oricaror resurse de catre acestea pentru indeplinirea obiectivelor.

Korodi: Declarațiile ministrului ungar, redate greșit

Despre joaca de-a declaratiile a vorbit ieri si președintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaților, Korodi Attila, care a declarat, pentru MEDIAFAX, că afirmațiile ministrului ungar de Interne au fost "redate greșit", precizând că partea ungară s-a angajat să susțină intrarea României în Schengen la termenul stabilit, în martie 2011.

"Ministrul maghiar de Interne a dat o declarație presei și, întrebat ce se va întâmpla cu aderarea României și Bulgariei la Schengen, a prezentat mai multe variante. Ministrul maghiar nu a spus, în niciun caz, că România și Bulgaria nu vor adera, ci a prezentat mai multe scenarii", a spus Korodi.

El a adăugat că declarațiile oficialului ungar s-au referit la aderarea României și Bulgariei în funcție de concluziile viitorului raport legat de condiționalitățile pe Schengen.
Korodi a mai declarat că oficiali de la Budapesta i-au confirmat, în discuții purtate ieri dimineață, interesul Ungariei pentru sprijinirea României și Bulgariei în aderarea la spațiul Schengen în martie 2011

Ce a declarat in realitate ministrul ungar de interne 

 Pentru ca s-a speculat foarte mult pe marginea unei declaratii a ministrului ungar de interne, declaratie care nu a aparut in presa maghiara , e foarte important sa vedem ce a declarat in realitate ministrul Sandor Pinter la intrebarea unui ziarist privind perespectivele aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen , avand in vedere pozitiile recent exprimate de franta si Germania. „ S-au depus multe eforturi, atât în România, cât și în
Bulgaria, în intersul aderării la Spațiul Schengen. S-au pregătit foarte mult în acest sens; au alcătuit sisteme, au fost pregătiți profesional, în această direcție colegii din poliție, grănicerii, pentru a putea îndeplini sarcinile ce derivă din aderarea la Schengen. Cunoaștem punctul de vedere franco-german, dar există o succesiune de pași, stabilită deja, pe care trebuie să o parcurgem.

Specialiștii și-au terminat munca; specialiștii au dat o primă citire concluziilor lor, iar la sfârșitul lunii ianuarie își vor face cunoscută concluzia finală. Abia atunci, în lumina acestei concluzii, va trebui să parcurgem pasul următor și să dezbatem, în fața Consiliului, potrivit acestei concluzii, în legătură cu ce ar mai avea de făcut România și Bulgaria pentru a putea adera la Spațiul Schengen. Procedura, în acest sens, este foarte clară: sunt 100% necesare părerea și votul tuturor statelor din Spațiul Schengen pentru extinderea acestuia prin aderarea unor noi state. Dacă această unanimitate nu  poate fi atinsă, în mod natural, aderarea celor două state nu se va produce.

Consider că, cel mai târziu până în luna iunie, trebuie să adoptăm o asemenea  declarație politică din care să rezulte ce sarcini mai trebuie îndeplinite de cele două țări, care sunt termenele, pentru a putea modifica opinia Franței și Germaniei. „ a declarat ministrul ungar de interne citat de Hotnews.

Tutilescu: Nu putea fi decisă amânarea aderării la Schengen, aceasta se discută doar în Consiliul JAI

La scurt timp dupa informatiile aparute in presa germana, seful Departamentului Schengen din MAI Marian Tutilescu a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX că nu putea fi luată o decizie privind amânarea aderării României la Schengen, pentru că aceasta trebuie să parcurgă anumite etape, iar discuția poate avea loc doar în Consiliul JAI, primul fiind în 20 ianuarie.
Marian Tutileassu a infirmat declarația făcută de ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, potrivit căreia aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen nu va avea loc în martie, cele două țări putând fi integrate în spațiul Schengen cel mai devreme în octombrie.
"Nu putea fi luată o astfel de decizie, pentru că aceasta nu se ia de către președinția ungară a UE, ci se discută mai întâi în Consiliul Justiție și Afaceri Interne, iar primul Consiliu JAI din acest an va avea loc în 20 ianuarie, la Budapesta", a spus Marian Tutilescu.
El a subliniat că nici la Consiliul JAI din 20 ianuarie nu se știe dacă se va discuta despre o eventuală amânare a datei aderării României la Schengen.

Tutilescu a mai spus că nu se poate pune problema unei decizii în acest sens, pentru că, după o eventuală propunere în Consiliul JAI, aceasta trebuie să fie supusă dezbaterii în Parlamentul European.

Baconschi: Nu există motive pentru demisia mea, MAE și-a făcut temele pentru Schengen

La randul sau, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, ieri, că nu există motive să demisioneze din funcție, având în vedere că MAE și-a făcut temele pentru aderarea la spațiul Schengen.

El a precizat că într-un Guvern șeful Cabinetului poate cere demisia unui ministru, dar că nu este cazul să fie cerută demisia sa.

Baconschi a susținut că nu există motive pentru a demisiona din funcție, întrucât în cadrul procesului de aderare la spațiul Schengen toate ministerele de linie au avut stabilite obiective, iar MAE și-a făcut temele.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.