Două infracțiuni de trafic de influență, dintre care una în formă continuată (25 acte materiale) sunt faptele de care este acuzată soţia senatorului PSD Alexandru Cordoş, Mihaiela Cordoş care a recunoscut totul în fața judecătoarei de la Tribunalul Cluj. (foto clujust.ro)
Fost referent în cadrul Spitalului Clinic Județean Cluj, „în cursul anului 2010 aceasta a primit de la o persoană suma de 500 euro pentru ca, prin influența pe care a pretins că o are asupra membrilor comisiilor de corectare/evaluare la concursurile pentru ocuparea posturilor în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, să intervină pe lângă aceștia în scopul obținerii, pentru respectiva persoană, a unui post de asistentă medicală încadrată pe perioadă nedeterminată.
În intervalul 2013 –2015, Cordoș Mihaiela Lucia a pretins și a primit de la mai multe persoane, foloase materiale necuvenite cuprinse între 1.000 – 10.000 lei, pentru ca, prin influența pe care ea și soțul său, Cordoș Alexandru, o aveau asupra persoanelor cu funcții de conducere din cadrul Spitalului Clinic Județean Cluj, Inspectoratului Școlar Județean Cluj și a altor instituții publice, să le obțină cumpărătorilor de influență posturi/locuri de muncă cum ar fi cele de: profesor suplinitor, infirmier, asistent medical, juristconsult etc.” se arată în rechizitoriul procurorilor.
DNA a încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu 23 de cumpărători de influență cărora le-au stabilit pedepse între doi ani și trei ani cu suspendare aprobate de judecători, așa că Mihaiela Cordoș și-a recunoscut astăzi faptele în fața instanței.
CITEȘTE ȘI 23 de persoane în dosarul senatorului Cordoș și al soției și-au recunoscut vinovăția
„La Spitalul Clinic Județean Cluj era o practică veche pentru candidații ce veneau să dea concurs. De altfel, deși tematica era afișată, candidații nu se descurcau să aplice pentru posturi pentru că erau neclare condițiile de participare. Astfel că, deseori îi ajutam cu această procedură dar fără a condiționa acest ajutor de plata unor sume de bani. Nu am pretins sau primit de fiecare dată bani sau alte foloase materiale, însă atunci când mi s-au oferit nu i-am refuzat”, a spus Mihaiela Cordoș judecătoarei de la Tribunalul Cluj.
A luat banii din bunătate
„Am avut calitatea de secretar în cadrul comisiilor de concurs, calitate în care nu puteam să evaluez lucrările și nici nu îmi dădea acces la subiectele de examen. Pe această cale doresc să arăt că regret nespus faptele comise și mă oblig să despăgubesc toate persoanele din cauză. Cea mai mare motivație a mea, pentru care am comis aceste fapte, a fost bunătatea. Dar am acceptat banii pentru a face acte de caritate la mănăstiri și biserici și pentru că aveam nevoie să păstrez apartamentul cumpărat de la primărie, pe care în prezent nu îl mai deținem deoarece a fost revendicat de către vechii proprietari. Am crezut că dacă merg la biserici și mă rog, o să fie mai bine”.
În încheiere, Mihaiela Cordoș și avocatul acesteia au precizat că, dacă se stabilește ca aceasta să înapoieze sumele de bani luate ilegal, o va face și, totodată, este dispusă să muncească în folosul comunității drept pedeapsă pentru faptele penale.
În mod evident, pedeapsa pentru două infracțiuni de trafic de influență dintre care una cu 25 de fapte nu poate fi muncă în folosul comunității.