Prețul fără taxe – sub media UE
Datele preliminare ale Consiliului Concurenței nu arată că firmele petroliere din România au încălcat legea în privința creșterii prețurilor la carburanți, a declarat, ieri, într-o conferință de presă, președintele autorității, Bogdan Chirițoiu.
„Nu pot spune că firmele care comercializează carburanți sunt curate. Hoțul neprins e negustor cinsitit. Datele nu ne dau indicii de încălcare a legii. Trebuie să dovedim că s-a creat o înțelegere pentru creșterea prețului. Ca să spunem noi că s-a încălcat legea, trebuie să putem dovedi că oamenii ăștia au avut o întâlnire, s-au înțeles cumva între ei“, a afirmat Chirițoiu.
El a precizat că prețurile carburanților din România nu trebuie raportate la puterea de cumpărare, ci la cele din Uniunea Europeană, structură din care România face parte.
„Opinia publică acceptă greu faptul că prețul fără taxe la carburanți trebuie să fie cam același ca în UE. De aceea este piață unică europeană. Bunurile trebuie să aibă același preț în orice stat UE. Dacă piața UE merge bine, prețul nu are nicio legătură cu puterea de cumpărare. Ideea că pentru că suntem mai săraci trebuie să avem prețuri mai mici e complet eronată“, a continuat Chirițoiu.
Totodată, Consiliul Concurenței va finaliza în primul trimestru din acest an o investigație pe piața comercializării carburanților, începută în 2005.
„Investigația din 2005 practic a fost reluată în 2009, când a fost schimbată echipa care se ocupa de caz. Investigația va fi gata în primul trimestru, dar, indiferent de rezultatele investigației, nu va influența prețul carburanților de acum“, a spus președintele Consiliului Concurenței.
Chirițoiu a arătat că autoritatea de reglementare nu va respinge introducerea unei taxe speciale pentru companiile petroliere, dacă Guvernul va decide o astfel de măsură. „Nu am niciun motiv să mă opun, nu ar fi o măsură anticoncurențială. Concurența transnațională este treaba Comisiei Europene, Consiliul Concurenței se ocupă de cea internă. Pe tema prețurilor la carburanți am avut o discuție luni cu premierul“, a spus Chirițoiu, întrebat dacă autoritatea pentru concurență s-ar împotrivi unei eventuale decizii a Guvernului de a introduce o taxă specială pentru companiile petroliere
Efectul Năstase
Premierul Emil Boc a declarat luni, la TVR, că, în urma verificărilor dispuse Consiliului Concurenței și ANAF privind prețul carburanților, va decide „contramăsurile“ pe care le va lua statul, precizând că Executivul ar putea impozita profiturile „nejustificate“ ale producătorilor.
Premierul a explicat că, deși România deține rezerve de petrol, prețul carburanților de astăzi este efectul „politicii iresponsabile“ a Guvernului Năstase, care a vândut Petrom cu tot cu resurse. „Plătim prețul politicii iresponsabile a Guvernului Năstase, de privatizare a Petrom, cu resurse, fără să poți interveni la nivelul redevențelor, care practic au pus România pe butuci din perspectiva utilizării acestor resurse naturale extrem de importante. Acum plătim prețul acelei politici iresponsabile de privatizare, care n-a ținut cont de interesul național“, a spus Boc.
Economie de piață vs mercurial
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat ieri că statul nu poate interveni pentru a ieftini benzina, deoarece ar încălca regulile unei economii de piață, dar a precizat că Guvernul poate cere explicații din partea producătorilor pentru a vedea ce motive au avut. „Dacă nu se justifică scumpirea, atunci trebuie să cauți motivul pentru care producătorii majorează prețul. Am cerut în cadrul Coaliției să ni se dea mai multe detalii, să vedem evoluția pe plan internațional, prețul barilului și altele care influențează prețul benzinei“, a spus Borbely.
Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România acuză Guvernul pentru prețul ridicat al carburanților și solicită stoparea creșterii prețului la motorină, asigurarea funcționării libere a pieței carburanților și returnarea accizei aferente transporturilor rutiere comerciale.