Dupa amanari si tatonari, Tariceanu, Stolojan si cativa platformisti s-au intalnit pentru discutii. Rezultatul nu a fost deloc cel scontat. Presedintele PNL a spus ca a fost o discutie -sterila-, o risipa de energie, in timp ce platformistii s-au simtit trasi in piept de afirmatiile lui Tariceanu. Unificarea partidelor de centru-dreapta este ideea la care gruparea Stolojan nu a renuntat. -Propunerea de alcatuire a unei federatii sau de fuziune a partidelor de dreapta inseamna disparitia PNL si nu pot accepta-, a fost ideea de la care liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu nu are nici el de gand sa renunte.
Dupa ce initial Theodor Stolojan s-a dovedit a fi mai preocupat de pregatirea intalnirii cu Gheorghe Flutur si grupul liberal care a aderat la platforma sa, acesta a reusit sa-si faca timp ieri dis-de-dimineata pentru o intalnire cu seful guvernului. Desi reuniunea ar fi trebuit sa calmeze spiritele in PNL, declaratiile lui Calin Popescu Tariceanu de la sfarsitul intalnirii au curmat orice speranta. Liderul PNL a fost insotit la discutii de Romeo Stavarache, Paul Pacuraru, Radu Fenechiu si Dan Motreanu, dar a facut declaratiile de unul singur. Surse din interiorul partidului ne-au precizat ca desi nu s-a ajuns la o concluzie clara in urma discutiilor, intelegerea a fost ca fiecare lider sa faca o declaratie neutra, care sa permita continuarea negocierilor. In loc de declaratii fara substanta, presedintele liberal a ales insa atacul scurt. -Nu trebuie sa fim naivi, este o batalie pentru functii si pentru putere-, a spus Tariceanu, subliniind ca intreaga intrevedere nu a fost decat -o pierdere de energie-. Liderul liberal a precizat ca le-a propus platformistilor organizarea unui congres care sa decida daca exclusii vor mai primi vreo functie de conducere, motivand cu faptul ca el nu are autoritatea necesara sa ii ofere asa ceva lui Theodor Stolojan.
Stolo -agresat-
Pe de alta parte, Stolojan a iesit la rampa flancat de Gheorghe Flutur, Valeriu Stoica, Cristian Boureanu si Gheorghe Stefan. Stolojan s-a aratat dezamagit de declaratiile fostului sau sef pe linie de partid si a explicat ca in cadrul discutiilor, platformistii au avut trei cerinte, nici una pe placul lui Tariceanu. Principalul repros al fostului lider liberal fata de discursul lui Tariceanu a fost ca acesta din urma i-ar fi acuzat pe platformisti ca alearga dupa functii. -Mi-am dat demisia din functia de consilier prezidential, functie cu rang de ministru-, a spus Stolojan in apararea sa, adaugand ca demersurile sale politice sunt facute doar pentru ca PNL sa redevina un partid puternic si unit. Exclusul Stolojan a mai spus ca declaratia lui Tariceanu a fost una -agresiva-, spre deosebire de tonul pe care l-au avut discutiile. Cat priveste organizarea unui congres in ianuarie, idee adusa in discutie si de Romeo Stavarache, membru al Comitetului Exectutiv si lider al organizatiei de la Bacau, Stolojan a spus ca agreeaza doar ideea unui congres -onest-. Asta ar insemna ca organizatorul sa fie o tabara neutra a PNL, adica nici oamenii lui Tariceanu, nici platformistii lui Flutur. Cine ramane in aceasta situatie? Tabara exclusilor Stolojan, Stoica, Musca sau Boureanu.
Cerintele platformistilor
Cele trei cerinte necesare impuse de Grupul Stolojan pentru restabilirea dialogului intern in partid, care au fost puse pe masa intalnirii de ieri cu Calin Popescu Tariceanu: 1) anularea deciziilor de excludere pentru toate persoanele care au avut o opinie contrara celei exprimate de conducerea partidului; 2) revenirea asupra deciziei de incompatibilitate intre calitatea de sustinator al platformei si calitatea de membru PNL; 3) posibilitatea dezbaterii platformei liberale in organizatiile PNL, astfel incat fiecare liberal sa poata cunoaste continutul acesteia.
Acuzat de manipularea opiniei publice
Tariceanu are -doar dorinta de a mima dialogul pentru manipularea opiniei publice-. Aceasta este convingerea reprezentantilor gruparii Stolojan despre liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu. Acuzele au fost formulate dupa ce Tariceanu a aratat ca daca va da curs propunerilor care i s-au facut, PNL nu ar avea nicio sansa sa se transforme intr-un partid mai puternic decat este astazi.
Nu vrem functii
Problema functiilor a fost diagnosticata ca o falsa problema si de Gheorghe Stefan, liderul organizatiei de la Neamt. Acesta ne-a declarat ca Tariceanu nu ar trebui sa faca asemenea acuzatii, ca platformistii isi doresc functii, in conditiile in care aproximativ 20 de membrii din conducerea partidului au demisionat. -Am demisionat din functia mea la conducerea partidului, functie pe care am fost ales la congres, nu pe vreo lista, ca altii. Luand in considerare faptul ca au demisionat sapte membri ai Biroului Central si 12 membri CEx, daca imi doream functii, atunci era foarte usor sa urc acum-, a explicat Stefan. Mai mult, acesta considera ca Flutur nu numai ca nu ar trebui demis din functia sa in guvern, dar si ca acesta este sprijinit de multi liberali, asa ca masura punitiva a lui Tariceanu ar fi o mare greseala. De altfel, ministrul Agriculturii, demisionand doar din functia executiva din partid a pasat mingea la Tariceanu in ceea ce priveste pozitia sa in guvern. O eventuala demitere a lui Flutur, puternic sprijinita de Crin Antonescu, care a declarat ca ridicarea sprijinului politic este o masura fireasca in cazul -unui om care nu are bunul simt sa-si dea demisia singur-, va scadea si mai mult popularitatea premierului.
Fuziunea PNL-PD nu mai este de actualitate
Discutiile dintre cele doua tabere au dus inevitabil si la problema PD si, implicit, la presedintele Traian Basescu. Theodor Stolojan a declarat ca platformistii au fost acuzati ca ar trage partidul spre democrati, fiind intrebati -cine se afla in spatele- lor. Gheorghe Stefan ne-a declarat ca sustinatorii fostului lider al PNL nu intentioneza sa fuzioneze cu democratii. -Nu vrem sa facem fuziune cu PD. Eu personal nu imi doresc acest lucru, sunt de acord cu aliante electorale, dar vreau ca PNL sa fie un partid puternic-, a mai spus liderul din Neamt. De altfel, intr-un comunicat al platformistilor se arata ca -proiectul fuziunii PNL – PD nu mai este de actualitate si ca Platforma Politica Liberala are ca principale obiective pastrarea identitatii liberale, relansarea liberalismului pe scena politica si unificarea fortelor de centru-dreapta, iar nu -varsarea- liberalilor in Partidul Democrat, asa cum s-a insinuat in ultimul timp de catre conducerea PNL-.