Un desen animat minimalist precum „Steamboat Willie“ ar avea unele șanse să fie apreciat astăzi, dar un personaj ca Mickey Mouse în 1928 ar fi cu siguranță uitat în cel mult câțiva ani.
Mickey a rezistat însă. Și după 81 de ani nu mai este doar un simplu personaj de desene animate antropomorf, ci simbolul copilăriei și al lumii fantastice în care trăiesc copiii.
Povestea lui începe în 1928, când Walt Disney i-a cerut colaboratorului său, Ub Iwerks, să vină cu câteva idei noi de personaje. Șoarecele pe care Disney îl avea acasă și o poză de-a lui pe care un alt desenator schițase câțiva șoricei l-au inspirat pe Ub Iwerks să îl creeze pe șoarecele umanizat.
Walt Disney a spus mai târziu că ideea unui șoarece era perfectă pentru că avea ceva din Charlie Chaplin, fiind un tip micuț și înțelept care se chinuie să facă ceva bine.
Numele lui original era Mortiner Mouse, dar Walt Disney a fost convins de soția lui să îl schimbe într-unul mai pompos.
Ziua lui de naștere este sărbătorită de compania Disney la 18 noiembrie, chiar dacă apăruse într-un alt desen animat cu șase luni înainte. Totuși 18 noiembrie 1928 reprezintă data la care a fost lansat primul desen animat cu sunet sincronizat, „Steamboat Willie“.
Un șoarece ales să revoluționeze desenele animate
Primul lungmetraj cu dialoguri, „The Jazz Singer“, apăruse cu un an mai devreme, iar până să fie lansat Mickey, cele mai multe cinematografe din Statele Unite aveau aparatură pentru a reda și sunetul.
Disney a vrut să profite de acest lucru, depășindu-și astfel concurența care încă mai făcea desene mute. Succesul lui Mickey Mouse a fost astfel garantat.
Anii 1930 au fost anii de aur ai lui Mickey. Din punct de vedere tehnic, Mickey Mouse era cu mult superior celorlalte filme de desene animate, iar în jurul lui au prins viață întregi familii de personaje animate: Minnie Mouse, Clarabelle Cow, Horace Horsecollar, Goofy, Pluto, Donald Duck, Peg-Leg Pete și mulți alții. Succesul și talentul artistic al animatorilor a fost onorat în 1932 cu un Oscar.
Tot în 1932, clubul Mickey Mouse, care fusese creat cu trei ani înainte, ajunsese să aibă un milion de membri. În următorii ani, statisticile arătau că fusese depășit de Three Little Pigs și de Popeye Marinarul, dar în 1934 vânzările de produse care îl înfățișau pe Mickey Mouse erau deja de 600.000 de dolari pe an. El și-a recâștigat importanța după ce Walt Disney i-a dat culoare și l-a redesenat, ajungând astfel pe culmile succesului în anul 1940. Chiar dacă și-a pierdut din nou din popularitate în anii 1940, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a jucat un rol important în securitatea națională a SUA, apărând pe insigne și postere care îi chemau pe toți americanii să se implice în război. Era atât de important pentru Vest, încât numele lui a fost folosit și ca parolă în timpul debarcării din Normandia. Poate cel mai important moment al carierei sale a avut loc la cea de-a 50-a aniversare, în noiembrie 1978. Mickey Mouse a devenit atunci primul personaj animat cu o stea pe bulevardul Hollywood Walk of Fame.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane