Primul loc în top Forbes 30 under 30 Europe, la categoria industrie, este ocupat de românul Cornel Amariei. În vârstă de 22 ani, Cornel este un inventator cunoscut , printre realizările acestuia se numără Lumen, un dispozitiv care foloseşte un scanner 3D şi senzori care vibrează pentru a facilita deplasarea nevăzătorilor. Amariei lucrează ca inginer R&D pentru compania germană Continental Automotive, unde conduce departamentul de senzori şi inovaţie pentru maşini autonome.
Cornel Amariei a învățat vreme de patru ani la Liceul Teoretic Internațional din București, finalizându-și ulterior studiile la Jacobs University din Germania.
,, Cornel Amariei a fost dintotdeauna pasionat de roboți, de cercetare, acesta fiind și motivul pentru care a predat această materie propriilor colegi de liceu. A fost unul dintre elevii dedicați roboticii, liceul sprijinindu-i această pasiune,, își amintește directorul ICHB, Mustafa Oz.
Primul succes internațional al lui Cornel Amariei este legat de medalia obținută în 2008 la concursul INFOMATRIX, organizat de Lumina Instituții de Învățământ, o competiție de proiecte IT, dedicată elevilor și studenților din peste 50 de țări. „Era un soft care conecta mai multe camere web şi avea o interfaţă externă care conecta alarmele ce se declanşau în cazul în care camerele detectau ceva. A fost o muncă foarte migăloasă, vreo 40.000 de coduri de proiectat. Când am luat această medalie, a fost pentru mine cea mai frumoasă victorie”, povesteşte Cornel. Cornel Amariei a participat la mai mult de 70 de concursuri internaționale și a construit peste 100 de roboți.
Cel de-al doilea român prezent în același top Forbes, Ionuț Budișteanu, are tot 22 de ani. Despre el, cei de la Forbes scriu că a început să programeze de la 14 ani, că şi-a construit propria maşină autonomă şi a dezvoltat VisionBot, un robot de asamblare a produselor electronice. Acest robot a fost premiat de altfel cu medalia de aur la ediția 2015 a concursului Infomatrix. De asemenea, Ionuț Budișteanu este marele câștigător al ediției 2014 a acestui concurs, cu proiectul „Phone Eye”, o aplicaţie pentru mobilele cu sistem de operare Windows – un asistent care conversează cu nevăzătorii.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane