Printr-o ordonata de urgenta recent publicata in Monitorul Oficial, guvernul a hotarat sa modifice unele prevederi ale Legii 32/200 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor. Una dintre cele mai interesante modificari se refera la extinderea domeniului de activitate a agentului de asigurare, care pana in prezent era definit drept o persoana fizica sau juridica abilitata, care in baza autorizarii unui asigurator, poate negocia sau incheia in numele si in contul asiguratorului contracte de asigurare cu tertii, dar fara a avea calitatea de asigurator sau de broker.
Noua prevedere va permite agentului de asigurare ca pe langa activitatea sa profesionala principala, precizata anterior, va putea sa intermedieze in numele si in contul unuia sau mai multor asiguratori, produse de asigurare complementare la produsele furnizate de institutiile de credit si institutiile financiare nebancare, in conditiile in care aceste institutii actioneaza pe o piata reglementata, adica produse care in mare parte se incadreaza in domeniul bancassurance – ului. Noua ordonanta defineste pentru prima data si in legislatia romana acest domeniu, -decretand- ca bancassurance-ul este activitatea de intermediere a produselor de asigurari care sunt complementare la produsele institutiilor de credit si institutiilor financiare nebancare, desfasurata prin reteaua acestor institutii in conditiile reglementate de lege.
O alta modificare spectaculoasa se refera la faptul ca societatile de asigurari vor putea desfasura, in conformitate cu legislatia specifica in vigoare, si activitatea de administrare a fondurilor de pensii facultative, dar activele, pasivele, veniturile si cheltuielile privind desfasurarea acestei activitati vor trebui organizate, evidentiate si administrate distinct de activele, pasivele, veniturile si cheltuielile aferente activitatii de asigurare, fara posibilitate de transfer. De asemenea, se prevede expres ca respectivele active, pasive, venituri si cheltuieli vor fi destinate exclusiv operatiunilor legate de fondurile de pensii facultative si de activitatile conexe acestora.
Deosebit de important e si faptul ca, o data cu societatile de asigurare, si brokerii din domeniu au primit dreptul de a intermedia produse ale fondurilor de pensii facultative.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane