Negocierile intre statul roman si investitorul grec OTE se anunta extrem de dure, avand in vedere ca inertia de care dau dovada oficialii romani in privinta RomTelecom afecteaza direct compania elena. Saptamana aceasta, directorul executiv al OTE, dl Lefteris Antonakopoulos, impreuna cu presedintele OTE International, dl George Skarpelis, vor efectua o vizita la Bucuresti pentru a discuta cu autoritatile romane planul de restructurare a RomTelecom si pentru a obtine un angajament scris al partii romane vizavi de propunerea pe care o vor avansa.
Situatia financiara incerta a operatorului national de telecomunicatii, RomTelecom, isi face simtite efectele asupra evolutiei companiei investitoare, firma elena OTE, care a inregistrat un puternic declin al valorii actiunilor. In sedinta de vineri a bursei din Atena, actiunile OTE au inregistrat un minim istoric, ajungand la 12,22 euro, acesta fiind cel mai redus nivel dupa ianuarie 1997. Analistii au justificat declinul actiunilor OTE, in primul rand, prin dificultatile cu care se confrunta in prezent piata internationala a comunicatiilor, precum si prin ritmul lent in care se pune in practica planul de restructurare a RomTelecom. Similar, la bursa din New York, actiunile companiei OTE au scazut drastic, atingand un minim pentru perioada ultimelor 52 de saptamani, de 6,05 de USD, in conditiile in care la mijlocul lunii august valoarea acestora era de 8,95 USD. Aceasta evolutie vine dupa ce, in luna iulie, OTE a inregistrat o depreciere a investitiei sale in Romania, conform unui audit efectuat la RomTelecom la 1 iulie 2002.
Investitorul grec a avertizat inca din acel moment ca exista riscul continuarii deprecierii investitiei din Romania, in speranta ca statul roman va lua o decizie care sa asigure iesirea din impas a operatorului de telecomunicatii. Cert este ca scaderea de 18,3% consemnata de la diminuarea valorii de piata a investitiei in RomTelecom a redus cu 1,4 miliarde de euro capitalizarea companiei elene. -Preocuparile legate de investitia OTE in Romania sunt principalul motiv pentru aceasta presiune. Este vorba de intarzieri continue si de lipsa de noutati. La baza se afla totusi perceptia ca aceasta nu este o investitie buna, ca nu genereaza profituri, marind gradul de risc pentru OTE-, a declarat un analist din sectorul telecomunicatiilor. OTE doreste sa devina actionar majoritar al RomTelecom printr-o majorare de capital care ar urma sa asigure sursele financiare necesare derularii programului de restructurare. Conform estimarilor OTE, operatorul de telecomunicatii are nevoie, in acest an, de 450 milioane de dolari pentru masurile de restructurare, din care 200 milioane de dolari ar putea veni din majorarea de capital. Desi in luna iunie OTE anunta ca a ajuns la un acord cu Guvernul roman privind finantarea planului de restructurare, lucrurile au stagnat, iar RomTelecom a ajuns sa aiba obligatii de plata de peste 600 milioane de dolari. Ministrul comunicatiilor sustine ca o decizie va fi luata numai dupa finalizarea raportului de consultanta de catre compania Schroder Salomon Smith Barney, precizand ca statul roman nu poarta negocieri cu investitorii greci.