Cincizeci de ani de viata si un sfert de veac de cariera artistica au inspirat o frumoasa deschidere de stagiune la Teatrul de Comedie: Saptamana Horatiu Malaele, care va avea loc intre 23 si 29 septembrie. Este un prilej de a revedea impreuna montari de succes ale actorului si regizorului – Scapino, Palaria, Lectia, Cafeneaua, Podu*, Bani din cer, Cu capu* de nicovala. In premiera sunt anuntate o piesa de Dumitru Solomon, Cele doua privighetori, si lansarea volumului Horatiu despre Malaele.
Stralucit elev al profesorului Octavian Cotescu, Horatiu Malaele face parte din familia nobila si rara a actorilor unici, in a carui biografie se regaseste portretul unei generatii si spiritul teatrului romanesc modern. Creatiile sale au marcat trupe si teatre de la Studioul Casandra la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamt, Nottara, Odeon, Bulandra, Teatrul de Comedie sau -Tandarica-. Regizorii isi implinesc viziunile si programele estetice explorand harul lui Malaele in comedii sau drame. Astfel, Catalina Buzoianu realizeaza doua montari de referinta, apreciate ca atare, in tara si in strainatate: Tinerete fara batranete, un moment de varf la Festivalul de la Nancy, si Teatrul descopuns de Matei Visniec, elogiat intr-un lung si prestigios turneu in lumea francofona.
Interpret preferat al lui Vlad Mugur, Horatiu Malaele ii prilejuieste acestuia o productie antologica, Mincinosul, care starneste entuziasmul criticilor si al publicului in Italia. In patria lui Goldoni, povestea lui Lelio – Malaele, -mincinosul de vocatie-, -fara nimic sfant- apare ca -un joc suculent, parodie ce contine in trama sa o esenta poetico-nostalgica-. El aduce aprecieri remarcabile regizorului care -a prelucrat textul si a stiut sa-l transforme cu multa originalitate, avand in Horatiu Malaele o adevarata vedeta. Astfel, aplauzele nu s-au lasat asteptate-.
Actor-autor, Malaele isi pune semnatura asupra unor roluri care devin emblematice, repere pentru interpretari ulterioare. Din aceasta categorie face parte Lelio, atat de laudat, prezentat de obicei ca un erou negativ si care, in lectura tandemului Vlad Mugur – Horatiu Malaele, apare intr-o imagine rasturnata. Intr-o lume pragmatica, cupida, sclerozata, minciuna e un semn de vitalitate, o forma de protest a libertatii umane.
Celebra furror comica a actorului, potentata de fantezia dramatica a regizorului Alexandru Dabija, va face si din Scapino al lui Moliere un personaj ce se confunda cu personalitatea lui Horatiu Malaele.
In aceeasi suita se inscrie si recenta izbanda cu Unchiul Vania de la Teatrul Bulandra. Rolul este o expresie sintetica a artei sale complexe si rafinate. Malaele impune pe scena un mediu al tensiunilor inalte, in care troneaza seducator. Fata, glasul, miscarile suple, de felina, traduc stari diverse, de la inocenta la cruzime, durere, revolta, disperare muta. Jocul sau are ambiguitate, poezie. Fantezia ludica exceptionala se exercita in explozii histrionice sau intr-o evolutie imploziva. Senzatia este de luxurianta si somptuozitate, dar si de simplitate si lapidaritate in detalii de filigram. Horatiu Malaele magnetizeaza scena, impactul sau cu sala nu este numai cerebral, ci si emotional si visceral. Este si un interpret popular, care are un stil de comunicare privilegiata cu publicul. Ca actor si regizor, a reabilitat ideea de succes comercial, ce trebuie sa fie o componenta a calitatii artistice a spectacolului. Longeviva si incantatoarea montare Puricele de la Nottara, ca si fermecatoarele reprezentatii cu Bani din cer sau Palaria de la Teatrul de Comedie sunt asemenea exemple. Ele sunt divertisment si arta. Mijloacele folosite sunt simple, dar efectele complexe. Actorii portretizeaza remarcabil, impresia e de vivacitate, spontaneitate, prospetime.
Nu pierdeti regalul Horatiu Malaele de la Teatrul de Comedie!
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane