Obtinerea Certificatului European de Operare pe Computer (EDCL), document care atesta ca detinatorul acestuia poseda cunostinte de baza in utilizarea aplicatiilor calculatorului, este posibila si in Romania sustine ministrul Comunicatiilor, Dan Nica.
-Orice salariat din sectorul public sau privat poate acum, in Romania, sa-si probeze faptul ca are un nivel minim de cunostinte in utilizarea calculatorul prin obtinerea acestui certificat, document care este cerut in foarte multe institutii europene sau ca preconditie la angajare. Documentul este recunoscut in peste 75 de tari din Europa, Africa, America, Asia si Orientul Mijlociu-, a adaugat Nica.
ECDL, cel mai raspandit standard international de certificare a abilitatilor de baza in utilizarea computerului, este un proiect european prin care se defineste un nivel de baza, minim si uniform pentru folosirea calculatorului si comunicarea prin Internet. Conceptul de ECDL a fost lansat, pentru prima oara, in Finlanda, unde organizatia Finnish Information Processing Association a introdus, in 1994, Certificatul Finlandez de Operare pe Computer (Finnish Computer Driving Licence). Initiat la sfarsitul anului 1996, programul ECDL a cunoscut o dezvoltare puternica in ultimii ani, existand in prezent peste doua milioane de persoane inscrise in program si peste 11.000 de centre de testare acreditate. Recunoasterea in statele Uniunii Europene este demonstrata si de faptul ca presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, detine certificatul cu nr. EU00001.
Administratorul international al programului este Fundatia ECDL, organizatie non-profit, cu sediul in Irlanda. In Romania, societatea care administreaza si dezvolta acest program este ECDL Romania, in baza autorizarilor acordate de Fundatia ECDL si Asociatia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiei (ATIC), detinatorul licentei ECDL pentru tara noastra. Guvernul sprijina si recomanda programul ECDL prin Strategia privind informatizarea administratiei publice (HG 1007/2001), potrivit careia intr-o prima faza vor fi implicati aproximativ 250.000 de angajati din sectorul public. De asemenea, Ministerul Educatiei si Cercetarii va recomanda programul tuturor liceelor de profil tehnic. Un numar de 40 de centre de testare ECDL se afla in diverse faze ale procesului de acreditare.
Potrivit oficialilor ECDL Romania, pana la sfarsitul anului 2002, peste 5.000 de persoane vor obtine aceasta certificare prin intermediul a peste 70 de centre de testare. Costul obtinerii unui asemenea document depaseste 20 de euro.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane