In ultimele luni, -Curentul- a dezvaluit cititorilor sai modalitatile cel putin dubioase in care controversatul om de afaceri Ioan Niculae a reusit sa preia de la statul roman, prin intermediul InterAgro, diverse societati comerciale autohtone, precum si modul ingenios prin care a reusit sa transforme cea mai mare companie de asigurari de la noi, Asirom, in pusculita grupului sau de firme, InterAgro. Astazi,-Curentul- va va prezenta documente incendiare din care rezulta ca Ioan Niculae calca in picioare legea si drepturile angajatilor sai atunci cand este in joc prosperitatea sa financiara.
Unul dintre documentele aflate in posesia noastra demonstreaza ca, in incercarea de a influenta decizia magistratilor de partea sa intr-un litigiu pe care-l are cu un fost angajat de-al SNTR, Niculae & comp. au sustinut cu nerusinare in instanta ca SNTR nu ar fi o afacere privata, ci una de stat, desi InterAgro detine aproximativ 53% din SNTR. Dovada sta o intampinare, datata iulie a.c., in care economistul Adrian Costin – directorul Fabricii de Tigarete Iasi (sucursala fara personalitate juridica a SNTR) – instiinteaza Justitia despre faptul ca -(…) Fabrica de Tigarete Iasi este o sucursala fara personalitate juridica a SNTR, societate cu capital de stat constituita prin HG 918/29.12.1997- (n.r. – hotarare referitoare la infiintarea SNTR SA, publicata in -Monitorul Oficial- partea I, din 06.01.1998). Pentru a intari afirmatiile sale, directorul SNTR Iasi aduce ca argument diverse legi din care reiese ca, in litigiul pe care compania il are cu fostul sau angajat, singura institutie care ar trebui sa intervina ar fi Curtea de Conturi, institutie care, conform legii, nu poate interveni decat la societatile comerciale la care statul detine integral sau mai mult de jumatate din capitalul sau.
Dezinformare si… multa candoare
Folosind aceleasi metode de dezinformare, Niculae & comp. au reusit (deocamdata!) sa calce in picioare si interesele catorva zeci de angajati (actuali sau fosti) ai SNTR Iasi. Imediat dupa preluarea de la stat a pachetului de peste 52% din actiunile SNTR, InterAgro a reusit, pe sest, cu complicitatea liderilor federatiilor sindicale Tigareta si Tutunul Romanesc, Petre Istrate, respectiv Alin Bica, modificarea Contractului Colectiv de Munca, fara ca angajatii SNTR sa aiba habar de ceva. Conform Contractului Colectiv de Munca 227/13.12/2000, SNTR se obliga sa plateasca fiecarui salariat o prima de vacanta de 7,5 milioane de lei (suma bruta). Pornind de la acest drept, mai multi angajati de la SNTR Iasi, care au primit la inceputul acestui an aprobarea de a-si lua concediul de odihna aferent anului 2002, trebuiau sa primeasca o prima de vacanta de 7,5 milioane de lei (suma bruta), deoarece in Contractul Colectiv de Munca pentru 2000-2002, la capitolul 3, -Adaosuri la salariul de baza-, se prevede: -Salariatii din SNTR SA si sucursale vor beneficia in cursul unui an calendaristic de o prima de vacanta ce va fi de 7,5 milioane de lei indexabila cu acelasi indice pe total societate (…); acesti bani urmeaza regimul indemnizatiei de concediu de odihna-. Atunci cand a fost vorba de a incasa prima de vacanta, oamenii au aflat ca nu vor mai primi decat doua milioane de lei. Motivul: modificarea Contractului Colectiv de Munca si aplicarea sa retroactiva. Pentru Niculae & comp. nu a contat ca, potrivit Legii 130/1996, modificarile contractului de munca devin aplicabile doar de la data inregistrarii actului modificator la D.G.M.P.S. sau de la o data ulterioara stabilita de comun acord de patronat cu angajatii.
La SNTR, legea se aplica retroactiv, in detrimentul angajatilor
Mizand pe faptul ca oamenii sunt prosti, desi a inregistrat la Directia Generala de Munca si Protectie Sociala a Municipiului Bucuresti in 5 februarie a.c. actul aditional la Contractul Colectiv de Munca 227, Ioan Niculae a decis ca modificarile se aplica incepand cu 1 ianuarie a.c. (!!!). Rezultatul: cei care ar fi trebuit sa primeasca prime de vacanta in suma bruta de 7,5 milioane de lei au primit doar doua milioane brut. Unii dintre angajatii prejudiciati au renuntat sa se mai bata pentru ca drepturile lor sa fie respectate, mai ales dupa ce au fost amenintati ca, daca se vor adresa Justitiei, vor fi dati afara. Altii insa, care intre timp plecasera din SNTR, au decis sa atace in instanta decizia lui Niculae care le prejudiciase interesele materiale. Curios este ca primii care s-au adresat Tribunalului Iasi au avut castig de cauza, magistratii admitand actiunea celor prejudiciati si obligand SNTR la plata unor sume reprezentand diferenta dintre 7,5 milioane de lei si doua milioane de lei, precum si la plata unor cheltuieli de judecata.
Magistratii din Iasi judeca in functie de cum bate vantul
Spre stupefactia generala, din motive care (deocamdata!) ne scapa, acelasi complet al Tribunalului Iasi (presedinte – Achiroaie Catalina, judecator – Pipernea Smaranda) care a dat castig de cauza primilor ex-salariati SNTR prejudiciati de Niculae & comp. a respins celelalte cereri similare ale celor care s-au adresat mai tarziu Justitiei. Si ca tacamul sa fie complet, decizia Tribunalului Iasi a fost -imbratisata- si de judecatorii de la Curtea de Apel Iasi (judecator Anca Ghideanu). Si acestia, la fel ca magistrata Achiroaie nu au mai vazut ca decizia SNTR de diminuare a primelor de vacanta s-a aplicat retroactiv, ci s-a lasat coplesita de pledoaria oficialilor SNTR care au insistat pe rezultatele financiare precare inregistrate de societate si pe datoriilor mari pe care aceasta le are la bugetul de stat). -Uitand- ca au judecat si alte cazuri similare pe care le rezolvasera in defavoarea SNTR, magistratele Achiroaie si Ghideanu s-au intors la 180 de grade. Interesant este ca, pentru a fi mai convingatori, oficialii SNTR au depus la dosarele de la Tribunalul Iasi un document (care in mod normal ar fi trebuit sa ramana confidential) care dezvaluie nivelul obligatiilor de plata ale SNTR Iasi si concesiile facute de stat acestei fabrici de tigarete din curtea InterAgro. Conform acelui act oficial, accizele restante (inclusiv penalitati lunare) ale SNTR Iasi, in suma de 38,3 miliarde de lei, pot fi achitate lunar, in intervalul 27.12.2001 – 20.12.2006, ca urmare a inlesnirilor acordate de Ministerul Finantelor si Ministerul Agriculturii.