Home Economic-Financiar Ofertele primite pentru BCR: inacceptabile in forma actuala

Ofertele primite pentru BCR: inacceptabile in forma actuala

DISTRIBUIŢI

Comisia de privatizare a Bancii Comerciale Romane ar putea prelungi cu trei luni termenul de depunere a scrisorilor de intentie pentru cumpararea pachetului majoritar al bancii, intrucat doi investitori – societatea financiara franceza Eulia si banca OTP din Ungaria – nu indeplinesc conditiile de preselectare, avand capital majoritar de stat, au declarat, ieri, surse parlamentare.

La cel de-al doilea termen fixat de Autoritatea pentru Privatizarea si Administrarea Participatiilor Statului pentru exprimarea interesului pentru privatizarea BCR, 6 septembrie, au trimis scrisori de intentie compania financiara franceza Eulia si consortiul format din Bank Austria Creditanstalt si OTP Ungaria, care sunt liderii pietelor din Austria si Ungaria.

In 12 septembrie, comisia de privatizare a amanat, pentru saptamana urmatoare, termenul de notificare a investitorilor selectati pentru a semna angajamentele de confidentialitate in vederea achizitionarii dosarului de prezentare si a accesarii camerei de date privind BCR, pentru a da posibilitatea BNR si investitorilor sa puna la dispozitia comisiei o serie de informatii. Conform angajamentelor asumate de Executiv fata de institutiile financiare internationale, privatizarea BCR ar trebui finalizata pana in martie 2003.

-Comisia de privatizare a cerut Bancii Nationale a Romaniei o opinie tehnica privind societatea franceza Eulia, iar in raspunsul bancii centrale se arata ca investitorul francez are capital majoritar de stat, ceea ce contravine Legii 83/1997 privind privatizarea bancilor. In mod evident, daca va fi descalificata Eulia, trebuie luata o decizie similara si in cazul bancii OTP, unde statul ungar detine controlul absolut, printr-o actiune de aur-, au precizat sursele citate. Potrivit art. 2, aliniat 1, litera b din Legea 83/1997, pot participa la privatizarea bancilor romanesti persoanele juridice straine care au capital majoritar privat. Exceptie de la regula fac institutiile financiare internationale, adica acele institutii infiintate cu participarea mai multor state, au adaugat sursele citate.

Bank Austria, asteptata fara unguri

Privatizarea BCR ar putea continua in formula actuala, sustin aceleasi surse, doar in cazul in care cel de-al treilea ofertant, Bank Austria Creditanstalt, va depune o solicitare pentru a cumpara singur pachetul de 51% din actiunile bancii romanesti. In acest caz, Comisia de privatizare va fixa un pret minim de adjudecare.

Potrivit raportului de audit realizat de Daiwa Securities, valoarea de piata a intregului pachet de actiuni al BCR se ridica la aproximativ 1,5 miliarde de dolari, au precizat aceleasi surse. Astfel, pachetul scos la vanzare de Autoritatea pentru Privatizare ar putea avea un pret minim de pornire de 750 milioane de dolari. Fixarea unui pret minim pentru privatizarea BCR va reprezenta cu siguranta o decizie exlusiv politica, au mai spus sursele citate.

De altfel, premierul Adrian Nastase a declarat, luni, ca, desi Guvernul va incerca sa privatizeze banca in prima jumatate a anului viitor, nu o va face decat in functie de calitatea ofertelor primite. -Pot insa sa spun ca BCR nu ne da afara din casa. Nu trebuie sa fim disperati sa vindem banca pana in luna martie 2003, la ora 3.00. Daca putem gasi solutii mai bune, este in ordine, daca nu, mai stam o tura. Nu vad nici un fel de grija si de preocupare extraordinara aici. Vrem sa facem un lucru bun si nu fusareala, pe graba sau fara sa fim atenti la cei care vor veni sa participe la aceasta privatizare-, a spus Nastase.

Strategia de privatizare a bancii prevede vanzarea intregului pachet de actiuni detinut de stat, din care cel putin 51% catre un investitor strategic, cel mult 8% catre salariati si pana la 10% catre BERD si International Finance Corporation, membru al grupului Bancii Mondiale. BCR este cea mai mare banca din Romania, cu active de aproximativ 3,7 miliarde de dolari, ceea ce ii confera o cota de 31% din piata. BCR a obtinut, anul trecut, un profit net de 146 milioane de dolari si spera sa realizeze, in 2002, un profit net de 160 milioane de dolari. Pe primul semestru al anului, profitul BCR a depasit 90 milioane de dolari.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.