Home Special Iarba dracului

Iarba dracului

DISTRIBUIŢI


In secolul XX, tutunul a ucis mai multi oameni decat un razboi mondial: 100 de milioane! Considerat in antichitate medicament, tabacul face astazi ravagii. An de an au ajuns sa moara, din cauza fumatului, 3,5 milioane de oameni. Dintre acestia, 1,2 milioane sunt europeni, iar 30.000 sunt romani. 14% din totalul deceselor se datoreaza fumatului.

Viciul fumatului s-a raspandit, in ultimii ani, cu o repeziciune uimitoare si prin scoli, sondajele de specialitate aratand ca astazi recunosc ca fumeaza cu mult mai mult de jumatate dintre elevi.

Chiar daca din cauza cancerului laringian declansat de tutun unii oameni respira printr-o gaura facuta direct in gat, viciul e mai puternic: multi dintre ei continua sa fumeze, chiar prin orificiul care ii tine in viata!

Materialul cuprinde povestea unui astfel de om, insotita de imagini edificatoare.

Panaceu pentru Columb

Daca cel dintai cultivator al tutunului ar fi banuit ce macel o sa provoace de-a lungul mai multor mii de ani, probabil ca s-ar fi apucat de altceva. Dupa cum, daca ar fi fost intr-o atare cunostinta de cauza, descoperitorul Lumii Noi n-ar fi acceptat -havanele- indienilor. Fiindca toate acestea s-au intamplat, istoria a trecut milioane si milioane de victime in contul unei… banale plante.

Tutunul provine din America. Se crede ca indienii americani au inceput sa-l cultive in urma cu 8.000 de ani. Mai apoi, d.Hr., au inceput sa foloseasca tutunul atat in practicile religioase, cat si in cele medicale. S-a crezut ca aceasta planta este un adevarat panaceu. Il foloseau pentru vindecarea ranilor si combaterea durerii. Se credea ca mestecatul tutunului inlatura durerile de dinti.

In 15 octombrie 1492, lui Cristofor Columb i s-au oferit frunze uscate de tutun, ca dar din partea indienilor americani cuceriti. Curand dupa aceasta, marinarii au adus tutunul in Europa, cultura acestuia raspandindu-se pe batranul continent.

Fumul binefacator

Dupa tot felul de obiecte gasite, istoricii au dedus ca fumatul era, in trecutul indepartat, o forma de betie generala. De aceasta placere se bucurau grupuri intregi de oameni, stranse in jurul unui vrajitor care dezlega tainele oracolelor. -Fumul binefacator- se producea in vechime prin arderea a diferite seminte de canepa, de in, de mac, pe un obiect infierbantat, peste care se picurau diferite sucuri extrase din plante, pentru aromatizarea fumului.

O alta metoda era aceea de a arde diferite frunze de plante ca: foi de tusilago, betonica, sovarf sau sabioara, tutun, in musuroaie de lut in care se introduceau tuburi de trestie pentru captarea fumului.

Componentele nocive

Abia prin 1930, dupa mai multe milenii in care au savurat tutunul ca pe una dintre binefacerile vietii, oamenii si-au dat seama ca acesta e chiar daunator.

Chimistii au demonstrat ca fumul de tigara contine peste 4.000 de substante, printre care:

– hidrocarburile policiclice aromatice si nitrozaminele – cancerigene;

– nicotina – drog adictiv;

– monoxidul de carbon – afecteaza transportul oxigenului in sange;

– oxizii de azot – cauzeaza distrugerea plamanului, ducand la emfizem;

– acidul cianhidric – afecteaza cilii si plamanul;

– acroleina, amoniacul, dioxidul de azot si formaldehida – afecteaza plamanul;

– 76 de metale grele (nichel, arsen, cadmiu, crom, plumb s.a.) – sunt asociate cu aparitia cancerului;

– substante radioactive (Poloniu 210, Potasiu 40, Radiu 226, Radiu 228, Thoriu 228) – cu efect cancerigen.

Laringe de Hollywood

Unul dintre cele mai ingrozitoare efecte ale fumatului este, fara indoiala, cancerul laringian. Boala – care il obliga pe cel suferind sa respire printr-un orifciu facut in gat – a fost subiectul a numeroase romane, documentare si filme de lung metraj. Unul dintre cele mai cunoscute exemple pe aceasta tema este productia hollywoodiana -Dead Again- (-Mort din nou-), care a ajuns in cinematografe in 1991, avandu-i in rolurile principale pe Kenneth Branagh, Andy Garcia si Emma Thompson.

Intriga filmului se invarte in jurul destinului unei femei amnezice si a unui detectiv din Los Angeles. Cu ajutorul hipnozei, femeia descopera ca este reincarnarea unei pianiste ucise cu 40 de ani in urma de catre sotul ei gelos. Fiind nevoit sa cerceteze circumstantele acestei crime, detectivul ajunge la un jurnalist (Andy Garcia) care cunoaste intreaga poveste. Acest jurnalist insa este pe patul de moarte, fiind grav afectat de cancer laringian.

Unul dintre cele mai cutremuratoare cadre din film il infatiseaza pe Garcia fumand o tigara. Dar nu cu gura, ci printr-un orificiu din gat…

-Respir prin gat-

De aceeasi suferinta are parte, in zilele noastre, Dimitrie Cula, din Satchinez, judetul Timis. L-a vlaguit un cancer laringian. Vorbeste -tacut-, fara voce. Buzele i se misca incet, lasand sa scape cuvinte abia perceptibile, ca o soapta. Ca sa se faca inteles, se mai ajuta, din cand in cand, de semne. -Problemele au inceput acum doi ani. Am inceput sa ragusesc. Doctorii au zis ca facusem o bronsita acuta. M-am tinut de tratamentul prescris, dar raguseala nu a cedat-, povesteste incet, asezat, Dimitrie. -Fumam cate un pachet de tigari in fiecare zi. Ce gaseam. Si rele si bune. Nu zic, da* si cu bautura o mai trageam. Am ajuns si la o jumatate de tarie pe zi. Tuica, rachie, palinca. Ca la noi, la sat-, continua el.

Starea sanatatii i se agrava, slabea vazand cu ochii. -Mi-am facut atunci analizele, iar doctorii mi-au spus ca trebuie sa fiu operat. Eu nu am fost de acord. Mi-era frica de cutit.- O luna s-a tratat numai cu ceaiuri din plante medicinale. Ii era insa din ce in ce mai rau.

Nu mai are voce

In urma cu sase saptamani, intr-o criza puternica de asfixie, cand si-a vazut moartea cu ochii, Dimitrie a fost dus de urgenta la spital. -M-au operat fara sa ma adoarma, nu mai era vreme. Stiam tot ce se intampla in jurul meu. Am vazut cum m-au taiat la gat si mi-au pus canula. De atunci, nu mai pot vorbi si respir doar prin ea.-

Dupa operatia de traheotomie, a inceput sedintele de radioterapie. Va urma o noua interventie chirurgicala. -Sper ca doctorii sa-mi scoata canula si sa pot sa-mi recapat vocea cat de curand. Mi s-a urat deja si cu drumurile, si cu cheltuiala, si cu tot. As face orice numai sa fiu iara bine. Oricum, se va intampla asa cum o vrea Dumnezeu!-, incheie el, resemnat.

Umbra unei suferinte surde, care nici macar nu-l lasa sa-si rosteasca, necum sa-si strige neputinta si zbuciumul, i se reasaza pe chip. Il invaluie ca un fum gros, frangandu-i puterile, usturandu-i lacrimile si incetosandu-i sperantele…

…………………………………………………………

Cum se face traheotomia?

Cancerul laringian se traduce prin aparitia celulelor canceroase (maligne) in laringe. Laringele, locul unde sunt corzile vocale, e un pasaj in forma triunghiulara intre faringe si gat.

Faringele este un tub de aproximativ 8 centimetri lungime, care porneste de la capatul nasului si continua spre gat, respectiv spre stomac (prin esofag) si plamani (prin trahee).

Daca e afectat laringele, este afectat implicit procesul de inghitire si respiratia. Prin traheotomie, practic, este -sarit- laringele, aerul fiind lasat sa intre printr-un orificiu creeat de medic, direct spre plamani.

-The Marlboro Man- a murit de cancer la plamani!

Probabil cel mai faimos simbol la tutunului este -The Marlboro Man- (-Barbatul Marlboro-), un cowboy clasic, cu palarie Stetson si cizme texane, mereu calare si cu un pachet de Marlboro in buzunarul de la geaca de blugi.

De-a lungul a mai bine de jumatate de secol, cunoscuta firma producatoare de tutun a folosit o multime de actori pentru a-l portretiza pe -The Marlboro Man-.

In anii *60 si *70, cowboy-ul a fost intruchipat in principal de catre americanii Wayne McLaren si David McLean. Ironia sortii: ambii au murit de cancer la plamani!

Drogul celulelor

Nicotina face parte din categoria drogurilor psihoafective. Fiecare tigara aduce cate 6-8 mg de nicotina in organism. Persoanele dependente nu pot sa renunte la fumat din cauza fenomenului de sevraj: stare de rau, crestere in greutate, o dorinta puternica de a consuma nicotina, iritabilitate, tremur la nivelul degetelor. Aproximativ 90% din nicotina e absorbita de organism. Moleculele de nicotina actioneaza la nivelul fiecarei celule, crescand salivatia, cantitatea de acid din stomac, frecventa batailor inimii si presiunea arteriala. La nivelul celulelor nervoase, actioneaza ca un stimulent psiho-motor, care induce starea de alerta, creste puterea de concentrare, creste atentia si scade senzatia de foame.

Terapii si sperante

Tratamentul cancerului se face in functie de stadiul bolii, prin radioterapie, chimioterapie sau operatie. Cea mai frecventa forma de cancer, cel bronhopulmonar, are o evolutie foarte rapida. De obicei, speranta de supravietuire este cuprinsa intre 6 si 9 luni. Potrivit specialistilor, principalele boli grave provocate de fumat sunt: cancerul laringian (care afecteaza 3,76 persoane la 100.000 de locuitori), cancerul bucal (6,63 la 100.000), infarctul miocardic (89,10 la 100.000), cardiopatia ischemica (153,49 la 100.000). -Cancerul bronhopulmonar e sarac in semne clinice. Evolutia sa dureaza intre 7 si 12 ani si se manifesta mai intai printr-o simpla tuse. Plamanii nu dor, asa ca, de multe ori, boala e descoperita numai la autopsie-, avertizeaza medicii.

Fumatorii pasivi

Inspirarea fumului de tigara de catre nefumatori poate provoca situatii critice. -In fiecare an, in Europa mor 22.000 de nefumatori-, spune medicul clujean George Petrescu. Cand un nefumator se casatoreste cu un fumator, riscul de a face cancer si boli cardiovasculare se dubleaza pentru nefumator. Copiii si sugarii pot sa dezvolte alergii, astma, bronsite cronice, boli cardiovasculare. Copiii cu parintii fumatori sunt spitalizati mai frecvent pentru bronsita si pneumonii in primul an de viata. La unii dintre copiii afectati, spun medicii, s-au inregistrat cazuri de moarte subita. Numai anul trecut au fost inregistrate 16 astfel de cazuri la Cluj, la copii cu varste cuprinse intre cateva luni si patru ani.

Statistica neagra

Conform datelor furnizate de Fundatia Nationala de Oncologie, cancerul laringian reprezinta 1-3% din totalul tumorilor maligne si 50% din tumorile care intra in sfera de actiune a ORL.

La Clinica ORL din Cluj sunt operati in fiecare an, din aceeasi cauza, intre 12 si 15 persoane, dintre care 8-9 sunt clujeni, restul vin din tot Ardealul. In 1993-1994, numarul cazurilor grave a depasit 20. Cancerul laringian apare cu frecventa maxima intre 50 si 60 de ani si mai rar sub 30 de ani. Predominant la barbati, in special fumatori. La femei, o asemenea forma de cancer are o frecventa de doar 3-4%.

Istoria unui viciu

– 6000 i.Hr. – Se presupune ca, in jurul acestei date, tutunul a prins radacini in Americi

– secolul 1 i.Hr. – Locuitorii Americilor folosesc pentru prima oara frunzele de tutun la fumat

– 1492 – Cristofor Columb descopera tutunul in San Salvador si Bahamas

– 1498 – Columb ajunge pe coastele insulelor Trinidad si Tobago, botezand-o pe ultima dupa cuvantul -tabac-

– 1556 – Tutunul devine popular in Europa. Diplomatul francez Jean Nicot (de la numele caruia vine cuvantul -nicotina-) este cel mai cunoscut fumator al vremii

– 1557 – Este publicata prima carte despre tutun, -De herbe panacea-

– 1612 – Englezul John Rolfe obtine prima recolta comerciala de tutun in Virginia

– 1638 – Imparatul Chinei califica consumul si comercializarea de tutun drept o crima, sub pedeapsa cu decapitarea

– 1650 – Papa Inocentiu al X-lea da o bula impotriva tutunului

– 1661 – Sclavagismul este legalizat in Virginia, negrii fiind de-acum folositi in principal pe plantatiile de tutun

– 1776 – Conducatorii revolutiei americane imprumuta bani de la Franta, dand ca garantie mii de tone de tutun

– 1800 – Trabucurile cuceresc piata tutunului

– 1821 – Regele Ferdinand al VIII-lea al Spaniei proclama manufacturarea de tigari un monopol al Coroanei

– 1843 – Este descoperita formula moleculara completa a nicotinei

– 1852 – Sunt inventate chibriturile

– 1917 – Soldatii din Primul Razboi Mondial primesc ratii de tigari

– 1930 – Consumul de tutun este pentru prima oara asociat cu cancerul

– 1932 – George G. Blaisdell inventeaza bricheta Zippo

– 1939 – Oamenii de stiinta germani fac pentru intaia oara legatura intre tutun si cancer

– 1954 – Companiile producatoare de tigari sunt pentru prima oara date in judecata de catre fosti fumatori, pe motiv ca le-au distrus cu buna stiinta sanatatea

– 1991 – Un studiu sociologic releva ca elevii americani recunosc logo-ul firmei Camel (camila Joe) la fel de repede ca pe Mickey Mouse

Personalitati ucise de tutun

1. Humphrey Bogart – cancer la esofag, 1957

2. Yul Brynner – cancer la plamani, 1985

3. Nat King Cole – cancer la plamani, 1965

4. Sammy Davis Jr. – cancer la gat, 1990

5. Walt Disney – cancer de plamani, 1966

6. Duke Ellington – cancer de plamani, 1974

7. Betty Grable – cancer de plamani, 1973

Elevii fumeaza ca turcii

Un studiu recent, realizat de Ministerul Educatiei Nationale, a indicat faptul ca, de pilda la Cluj, extrem de multi elevi fumeaza. Astfel, conform datelor MEN, sunt fumatori, activi sau ocazionali, 72% dintre baieti si 39% dintre fete. Procentul a crescut mult in ultimii sapte ani. In 1995, cand s-a efectuat precedentul studiu, 61% dintre baieti s-au declarat fumatori si 25% dintre fete. Peste 90% dintre elevii fumatori care si-au cumparat tigari nu au fost intrebati de vanzator ce varsta au, desi legea interzice vanzarea produselor pe baza de tutun minorilor.

Tutunul la Cluj, in cifre

– 70% dintre muncitorii de la Tehnofrig fumau in 1991 si doar 37% in 2002

– 16 tigari pe zi fumeaza, in medie, barbatii din Cluj, si 11 tigari, femeile

– 48% dintre femei si 68% dintre barbatii comunei Floresti fumeaza

– 41,79 % dintre barbatii clujeni fumeaza si doar 16,27% dintre femei

– 72 % dintre baieti (cu 11% mai mult decat in 1995) si 39% dintre fete (cu 22% mai mult decat in 1995) fumeaza in prezent in scolile clujene

– 92% dintre elevii clujeni fumatori care si-au cumparat tigari nu au fost intrebati de vanzator ce varsta au, desi legea interzice vanzarea produselor pe baza de tutun minorilor

Surse: studiu efectuat la Cluj in perioada 1991-2002, de Liga Contra Tabagismului; studiu al Ministerului Educatiei Nationale

Un documentar de Horatiu Ardelean, Razvan Sibii si Dan Brie (preluat de Mediafax)

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.