Home Actualitate Un roman este dorit de cele mai vestite universitati americane

Un roman este dorit de cele mai vestite universitati americane

DISTRIBUIŢI


Un roman a ajuns sa fie cotat ca unul dintre cei mai buni matematicieni din lume, dupa ce a obtinut, anul acesta, Premiul Bocher, un adevarat Premiu Nobel al matematicii. Imediat ce a terminat facultatea, la Iasi, a plecat in Statele Unite, unde si-a dat doctoratul si s-a si stabilit, de altfel. Pentru el s-au batut cele mai bune universitati americane. Acum este profesor la unul dintre cele mai valoroase departamente de matematica din lume, cel al Universitatii Berkeley. Matematicianul i-a marturisit mamei sale ca se va intoarce, intr-o zi, in Romania, insa doar atunci cand vremurile se vor schimba in bine. In ceea ce-l priveste, vicepresedintele Academiei Romane, Viorel Barbu, considera ca fostul sau student va ajunge unul dintre cei mai buni matematicieni ai secolului.

Devoratorul de culegeri

Vicepresedintele Academiei Romane, profesorul Viorel Barbu, este categoric: -In acest moment, Daniel Tataru este bun printre cei buni si va deveni unul dintre cei mai buni matematicieni ai secolului-.

Nascut la 6 mai 1967, la Piatra Neamt, intr-o familie de ingineri chimisti, Daniel si-a uimit dascalii in timpul liceului. -Avea o inteligenta exceptionala si metode de lucru deosebite. Rezolva un exercitiu de la coada spre inceput. Odata i-am dat doua culegeri si i-am spus sa rezolve problemele in timp. Dupa doua saptamani, a venit la mine si mi-a spus ca a rezolvat totul. Am ales cinci dintre ele si, intr-adevar, le stia pe toate-, spune fostul sau profesor de la Liceul -Petru Rares-, actualmente viceprimar al municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Dumitreasa.

Acesta adauga ca, in rest, Daniel era un baiat ca oricare altul: mergea la petreceri, pe munte sau se intalnea cu prietenii.

Cel mai bun elev

In clasele a XI-a si a XII-a, Daniel a cucerit locul I la Olimpiadele Internationale de Matematica de la Praga (1984) si Helsinki (1985). -Dupa concursul din Finlanda, cand a fost declarat cel mai bun elev matematician din lume pentru ca a intrunit punctajul maxim, Daniel a primit un calculator, lucru care era o raritate in acea vreme. Doua saptamani au puricat securistii calculatorul ca sa vada daca nu cumva este infiltrat ceva in el. Pana la urma, i l-au dat-, isi aminteste profesorul Dumitreasa.

Dupa liceu, Daniel s-a dus la Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii -Al. I. Cuza- din Iasi. Si acolo a lasat o impresie puternica: -In anul III scria lucrari care acum figureaza in literatura de specialitate. In paralel, a dovedit un talent si o creativitate iesite din comun-, spune academicianul Viorel Barbu, care i-a fost profesor. O data cu terminarea facultatii, pentru Daniel a urmat plecarea in Statele Unite ale Americii. -Universitatea romaneasca din acea vreme nu-i oferea nimic pe masura lui-, explica mama sa, Doina Tataru.

Consacrarea

Dupa ce in 1992 si-a luat doctoratul la Universitatea Virginia, Daniel a devenit asistent si apoi profesor al Universitatii Northwestern (Chicago). In paralel, a fost pentru o perioada bursier postdoctorat la Universitatea din Princeton, pentru ca, anul trecut, sa devina profesor la unul dintre cele mai valoroase departamente de matematica din lume: cel al Universitatii Berkeley.

In ianuarie 2002, Daniel a obtinut consacrarea deplina, primind, impreuna cu doi colegi, Premiul Bocher, Nobel-ul matematicienilor, pentru inovatii de exceptie in domeniul undelor, cele care guverneaza miscarile ondulatorii si ale campului electromagnetic.

-Vine pe acasa o data la doi ani si merge pe la prietenii lui din Piatra, Bacau sau Iasi. Este multumit acolo unde este, dar stiti cum e, iarba verde de acasa… Mi-a marturisit ca, intr-o zi, cand vremurile din Romania se vor schimba in bine, se va intoarce acasa-, conchide mama lui Daniel.

-De fiecare data gasea o alta solutie de a rezolva o problema. Era o valoare incontestabila. Am vrut sa-l tin la Iasi si i-am oferit un apartament cu patru camere. Din pacate, a plecat in Statele Unite cand a primit o oferta de 5.000 de dolari pe luna-, marturiseste primarul Iasiului, Constantin Simirad.

Ce inseamna Premiul Bocher

Premiul este acordat o data la trei ani (pana in anul 2001 era decernat o data la cinci ani) pentru rezultate execeptionale in domeniul analizei matematice. Fondata in anul 1923, in memoria unui matematician celebru, Maxime Bocher, distinctia este decernata de Societatea Americana de Matematica si include 5.000 de dolari. -As vrea sa profit de aceasta ocazie pentru a-mi exprima recunostinta fata de cativa oameni care mi-au influentat munca. Printre ei se afla profesorul meu din facultate, Viorel Barbu, care s-a dovedit un model si o inspiratie pentru mine, in sensul de a sti ceea ce inseamna sa fii cu adevarat matematician-, a spus Tataru, in momentul in care a primit premiul.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.